Για τον ισχυρότερο ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρωζώνη από την άνοιξη του 2006, αλλά και για «δραματικές αποκλίσεις» μεταξύ των οικονομιών που την αποτελούν, κάνει λόγo σε έκθεσή της με ημερομηνία 13 Αυγούστου 2010 η Bank of America – Merrill Lunch, με αφορμή τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για το β’ τρίμηνο του έτους. Από τη μία η Γερμανία αναπτύχθηκε με ρυθμό 9,0% σε ετησιοποιημένη βάση και από την άλλη η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε με ρυθμό 5,8% (επίσης σε ετησιοποιημένη βάση), αναφέρει η έκθεση.
Η ανάκαμψη που ακολουθεί μία κρίση χρηματοπιστωτικής φύσης προκύπτει συνήθως με ρυθμούς πολύ χαμηλότερους σε σχέση με την ανάκαμψη από άλλου είδους υφέσεις, σημειώνουν οι αναλυτές της BofA-ML και σχολιάζουν ότι ιστορικά, η μέση πτώση του ρυθμού ανάπτυξης του κατά κεφαλή ΑΕΠ είναι μεγάλη και χρειάζονται χρόνια έως ότου η τάση ανάπτυξης του ΑΕΠ αποκατασταθεί.
Στον «πυρήνα» της Ευρώπης η ανάκαμψη είναι ταχεία. Τα στοιχεία της Γερμανίας αποτέλεσαν ευχάριστη έκπληξη, καθώς αποτύπωσαν τον ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης από την ενοποίηση της χώρας. Η κατάρρευση της παγκόσμιας ανάπτυξης και του παγκόσμιου εμπορίου είχαν σοβαρές συνέπειες για τη Γερμανία, η οποία εν συνεχεία κατάφερε α επωφεληθεί από την ενίσχυση της παγκόσμιας ζήτησης και του εμπορίου, με... extra ώθηση από την αδυναμία του ευρώ.
Η Bank of America - Merrill Lynch αναθεωρεί πλέον ανοδικά την εκτίμησή της για το ρυθμό ανάπτυξης της Ευρωζώνης το 2010 σε 1,4%, από 1,2% προηγουμένως, διατηρώντας παράλληλα αμετάβλητη την εκτίμησή της για το 2011 στο 1,5%.
Η εικόνα που διαμορφώνεται στις περιφερειακές οικονομίες της Ευρωζώνης δεν είναι ωστόσο τόσο «ρόδινη» αναφέρει μεταξύ άλλων η έκθεση. Έχουν να αντιμετωπίσουν τις δικές τους εγχώριες ανισορροπίες, οι οποίες διογκώθηκαν με την παγκόσμια κρίση. Πρέπει να καταβάλουν σκληρή προσπάθεια ώστε να αντιμετωπίσουν τις δομικές τους αδυναμίες και η ανάκαμψη θα έρθει αργότερα και με πιο χαμηλούς ρυθμούς. Η Ιρλανδία και η Ισπανία βίωσαν μεγάλα προβλήματα στις στεγαστικές τους αγορές, οι οποίες είχαν βρει έως τότε στήριξη στη «φούσκα» των τιμών των ακινήτων λόγω «εύκολων» πιστώσεων.
Η εμπιστοσύνη προς την Ελλάδα κλονίστηκε συθέμελα όταν ο κόσμος ανακάλυψε στατιστικά «ψεγάδια» και από το γεγονός ότι η οικονομία της χώρας στηριζόταν σε έναν μεγάλο σε μέγεθος και αναποτελεσματικό δημόσιο τομέα.
Δεν αποτελούν έκπληξη οι τόσο έντονες διαφορές στους ρυθμούς ανάκαμψης μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης, αναφέρουν οι αναλυτές της Bank of America - Merrill Lynch. Στην Ελλάδα, εκτός της συρρίκνωσης του ΑΕΠ παρατηρήθηκε και μία αναπάντεχη άνοδος της ανεργίας στο 12% τον Μάιο. Και στην Ισπανία, η οποία στο α’ τρίμηνο βγήκε από την ύφεση μετά από 18 μήνες, η οικονομία εμφάνισε ανάπτυξη μόλις 0,2% σε τριμηνιαία βάση στο β’ τρίμηνο.
Οι κυβερνήσεις αυτών των χωρών εφαρμόζουν πολύ σκληρές δημοσιονομικές πολιτικές ώστε να διασφαλίσουν τη σταθερότητα των προϋπολογισμών τους, καθώς και δομικές μεταρρυθμίσεις στις αγορές εργασίας και στα ασφαλιστικά τους συστήματα. |
«Μετά από τον αρχικό ‘πόνο’ που προκαλούν τέτοιου είδους μέτρα στην οικονομική δραστηριότητα, εκτιμούμε ότι αυτές οι οικονομίες θα βρεθούν στη συνέχεια σε ισχυρότερη θέση» σχολιάζουν οι αναλυτές της Bank of America - Merrill Lynch. Μ.Α capital.gr |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.