Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Τα δέκα άμεσα μέτρα που ζήτησε η τρόικα

Του Μ. Χριστοδούλου

Δέκα παρατηρήσεις έκανε η τρόικα στην κυβέρνηση στο πρώτο γενικό «τσεκ απ» που πραγματοποίησε όσον αφορά την εφαρμογή του Μνημονίου.

Τα στελέχη των διεθνών οργανισμών δεν περίμεναν ότι η Ελλάδα θα είχε πραγματοποιήσει τόσο πολλά βήματα στη δημοσιονομική προσαρμογή και θα περνούσε χωρίς εκπτώσεις τα σκληρά φορολογικά μέτρα.

Στις επαφές που είχαν με τους επτά υπουργούς της κυβέρνησης οι εκπρόσωποι της τρόικας παραδέχτηκαν ότι τα μέτρα λιτότητας που εφαρμόστηκαν, είναι χωρίς προηγούμενο. Όμως χωρίς προηγούμενο, ήταν και η κατάσταση της οικονομίας. Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, ανακουφισμένη μετά τις επιτυχείς εξετάσεις που έδωσε η ελληνική οικονομία, κάνει ήδη πλάνα για την τρίτη δόση του δανείου των 9 δισ. ευρώ που έχει προγραμματιστεί για τις 30 Νοεμβρίου.

Στην πλατεία Συντάγματος είναι πολύ ευχαριστημένοι από την είδηση που έχει φτάσει στο γραφείο του Γιώργου Παπακωνσταντίνου ότι οι επικεφαλής της τρόικας θα φύγουν νωρίτερα από την Αθήνα. Συγκεκριμένα οι κ.κ. Πολ Τόμσεν του ΔΝΤ, Σερβάς Ντερόοζ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Κλάους Μαζούχ της ΕΚΤ, ετοιμάζονται να αναχωρήσουν την προσεχή Τρίτη αντί της 6ης Αυγούστου που αρχικά είχε ανακοινωθεί, αφήνοντας πίσω τα υπόλοιπα μέλη του γκρουπ να ρίξουν μία δεύτερη ματιά στα μεγέθη της οικονομίας.

Η τρόικα αφήνει επίσης και δύο μόνιμους εκπροσώπους στη χώρα μας, ένας εκ των οποίων θα είναι ο γνωστός στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου Ολλανδός του ΔΝΤ Μπομπ Τράα που θα ασκεί εποπτικό ρόλο για λογαριασμό των διεθνών οργανισμών.

Της αναχώρησης των κεφαλών της τρόικας έπεται η πρώτη επίσημη έκθεση προόδου για την Ελλάδα, το περιεχόμενο της οποίας θα ανάψει το πράσινο φως για την εκταμίευση της δεύτερης δόσης των 9 δισ. ευρώ.

Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου και οι συνεργάτες του γνωρίζουν πολύ καλά ότι η έκθεση δεν θα είναι ύμνος για την Ελλάδα μετά τον δεκάλογο των παρατηρήσεων που διατύπωσαν τα στελέχη της κατά την παραμονή τους στην Ελλάδα.

Μέσα σε μία εβδομάδα τα είδαν όλα!

Μέσα σε επτά ημέρες οι εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ, της Ε.Ε. και της ΕΚΤ έζησαν από κοντά την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων με τους βυτιοφορείς, ανέκριναν το μισό υπουργικό συμβούλιο και κατάφεραν να ξεκλειδώσουν κάθε μυστικό κωδικό του προϋπολογισμού πίσω από τον οποίο κρύβονται κονδύλια για λογαριασμό των νοσοκομείων, των ασφαλιστικών ταμείων και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Αυτό που τους θορύβησε περισσότερο ήταν το γεγονός ότι τρία επικουρικά ταμεία παρέβησαν τον βασικό κανόνα για την περικοπή των επιδομάτων που ορίζει το Μνημόνιο. Αντί για επίδομα αδείας 200 ευρώ στους ασφαλισμένους έδωσαν το προβλεπόμενο... Αυτό δηλαδή που έπαιρναν οι δικαιούχοι πριν «στρατοπεδεύσει» το ΔΝΤ στη χώρα μας. Η τρόικα επέστησε την προσοχή στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου όσον αφορά τα κρατικά έσοδα που υστερούν σε σχέση με το Πρόγραμμα Σταθερότητας, την επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών και των ιδιωτικοποιήσεων και τις ελλειμματικές ΔΕΚΟ που αποτελούν γάγγραινα για τον προϋπολογισμό.

Στις ενστάσεις των εμπειρογνωμόνων για την καχεξία των εσόδων από τον ΦΠΑ, οι επιτελείς των οικονομικών υπουργείων απάντησαν ότι η απόκλιση θα διορθωθεί τους επόμενους μήνες. Στο Υπουργείο Οικονομικών ποντάρουν στη δεύτερη αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ (800 εκατ. ευρώ), στην τρίτη αύξηση του ΕΦΚ καυσίμων, τσιγάρων και ποτών (450 εκατ. ευρώ) και στην είσπραξη των φόρων από την περιουσία ( ΕΤΑΚ, ΦΜΑΠ) που έχουν καθυστερήσει σημαντικά.

Η τρόικα δεν διαφωνεί με τις νεότερες εκτιμήσεις που θέλουν την ύφεση της ελληνικής οικονομίας να είναι ηπιότερη από ό,τι έχει αρχικά προβλεφθεί, στο 3% έως 3,5%, έναντι αρχικής εκτίμησης για 4%. Κατά πληροφορίες εκεί μονάχα που «καρδιοχτύπησε» η τρόικα ήταν με τις δαπάνες των νοσοκομείων, μετά και την επισήμανση των Ορκωτών Ελεγκτών στην κυβέρνηση για οριζόντια μείωση των δαπανών αυτών κατά 10%, ακόμη και των μισθών! Αναλυτικότερα οι δέκα αστερίσκοι στη δημοσιονομική πρόοδο που έβαλε η τρόικα αφορούν:

1. Στην υστέρηση των φορολογικών εσόδων. 
Στα 2 δισ. ευρώ προβλέπουν στο Γενικό Λογιστήριο ότι θα διαμορφωθεί η «τρύπα» στα έσοδα του προϋπολογισμού στο τέλος του έτους. Στο α΄ εξάμηνο οι εισπράξεις αποκλίνουν κατά 3,8 δισ. ευρώ, αφού τα καθαρά έσοδα αυξάνονται με ρυθμό μόλις 7,2% έναντι ετήσιου στόχου 13,7%. Έχουν εισρεύσει στα κρατικά ταμεία 23,8 δισ. ευρώ έναντι στόχου 27,6 δισ. ευρώ που προβλέπει το Πρόγραμμα Σταθερότητας.

Οι συνολικές εισπράξεις το 2010 προβλέπεται να φτάσουν τα 55,1 δισ. ευρώ. Υψηλόβαθμοι παράγοντες του Υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι τους επόμενους μήνες θα διορθωθεί αυτή η απόκλιση αφού στα έσοδα του πρώτου εξαμήνου δεν αποτυπώνεται πλήρως η απόδοση των νέων φορολογικών μέτρων καθώς και των αυξήσεων που έγιναν στους έμμεσους φόρους.

Τα έσοδα του προϋπολογισμού αναμένεται να ενισχυθούν κατά 2 δισ. ευρώ ή 0,8% του ΑΕΠ κυρίως λόγω της δεύτερης αύξησης του συντελεστή ΦΠΑ (800 εκατ. ευρώ), της τρίτης αύξησης του ΕΦΚ καυσίμων, τσιγάρων και ποτών (450 εκατ. ευρώ), της απόδοσης της επέκτασης του λογιστικού προσδιορισμού, της είσπραξης του ΕΤΑΚ και του ΦΜΑΠ (που έχουν καθυστερήσει).

2. Στις χαμηλές ταχύτητες που παρουσιάζει ο ρυθμός εκκαθάρισης των φορολογικών δηλώσεων. Οι ελεγκτές της τρόικας παρατήρησαν ότι οι φετινές φορολογικές δηλώσεις που έχουν εκκαθαρισθεί από την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων είναι κατά ένα εκατομμύριο λιγότερες σε σχέση με εκείνες το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Το γεγονός αυτό επηρεάζει άμεσα τα έσοδα και ειδικότερα τον φόρο εισοδήματος, ο οποίος είναι μειωμένος κατά 510 εκατ. ευρώ. Οι εισπράξεις που μετρά έως τώρα το Υπουργείο Οικονομικών φτάνουν τα 6,012 δισ. ευρώ έναντι 6,522 δισ. ευρώ που είχαν καταμετρηθεί πέρυσι τέτοιο καιρό.

3. Στην ενδυνάμωση των εισπράξεων του ΦΠΑ. Οι εμπειρογνώμονες των διεθνών οργανισμών δεν μπορούν να διανοηθούν ότι δύο αλλεπάλληλες αυξήσεις που έγιναν στον φόρο δεν έχουν σταθεί ικανές να βελτιώσουν τα συγκεκριμένα έσοδα. Σε σχέση με το περυσινό εξάμηνο, ο ΦΠΑ είναι αυξημένος μόλις κατά 1,5% ή κατά 155 εκατ. ευρώ.

Η τρόικα περιμένει και το δεύτερο εξάμηνο για να δει πώς θα πάνε οι εισπράξεις, οι οποίες στο τέλος Ιουνίου ανέρχονταν σε 8,391 δισ. ευρώ.

Στο Υπουργείο Οικονομικών προσβλέπουν σε ανάκαμψη των εσόδων, εκτιμώντας ότι η φοροδιαφυγή είναι αυτή που κρύβεται πίσω από τις χαμηλές ταχύτητες του φόρου, αφού πολλές επιχειρήσεις τον αποκρύπτουν συστηματικά.

4. Στα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις. Η τρόικα μπορεί να μην «καίγεται» φέτος για το 1 δισ. ευρώ που προβλέπει το Μνημόνιο ως ελάχιστα έσοδα από την εφαρμογή του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, απαιτεί όμως να εισπραχθούν οπωσδήποτε του χρόνου.

Ζήτησε λοιπόν να επιταχυνθούν όλες οι ιδιωτικοποιήσεις και να αξιοποιηθεί η ακίνητη περιουσία του Δημοσίου. Το ελληνικό δημόσιο με την σειρά του θέλει έως το φθινόπωρο να έχουν προσληφθεί όλοι οι Σύμβουλοι ώστε μέσα στο 2011 να ολοκληρωθούν αρκετά projects. Σε πρώτο πλάνο βρίσκεται η προώθηση των συμβάσεων παραχώρησης για τα αεροδρόμια και τα λιμάνια, ενώ ακολουθεί η πώληση της ΛΑΡΚΟ και της Helexpo. Επίσης, η κυβέρνηση θέλει να πουλήσει ποσοστό 23% της ΕΥΑΘ και 10% της ΕΥΔΑΠ, εξετάζοντας ακόμη και λύση-πακέτο για τις δύο εταιρείες ύδρευσης.

5. Στην αναδιάρθρωση των τραπεζών. Ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος ζήτησε η τρόικα από την κυβέρνηση, «κλείνοντας το μάτι» ως προς συγχωνεύσεις, εξαγορές ακόμη και κρατικοποιήσεις τραπεζών. Το κλιμάκιο του ΔΝΤ, της Ε.Ε. και της ΕΚΤ προέτρεψε τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου να προσέξει ιδιαίτερα την Αγροτική Τράπεζα που δεν πέρασε το stress test με αποτέλεσμα να αποτελεί τον αδύναμο κρίκο μεταξύ των πιστωτικών ιδρυμάτων. Το τοπίο στις τράπεζες θα ξεκαθαρίσει τον Σεπτέμβριο. Τότε οι τρεις Σύμβουλοι θα εξετάσουν όλα τα εναλλακτικά σενάρια με ό,τι μπορεί αυτό να συνεπάγεται για τον τραπεζικό κλάδο που χειμάζεται από την οικονομική κρίση.

6. Στην αύξηση των δαπανών για τόκους (67 εκατ. ευρώ) από τα έντοκα. «Οι πρόσθετες δαπάνες για τόκους ( έστω και μικρές) που κατέβαλε το ελληνικό δημόσιο στις πρόσφατες δημοπρασίες των εντόκων γραμματίων δεν μπορούσαν να διαφύγουν της προσοχής της τρόικας», επισημαίνει παράγοντας του Υπουργείου Οικονομικών. Φέτος ο προϋπολογισμός θα επιβαρυνθεί με το επιπλέον ποσό των 67 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα οι συνολικές δαπάνες για τόκους να φτάσουν τα 13,017 δισ. ευρώ από 12,95 δισ. ευρώ που είχε εκτιμηθεί αρχικά.

7. Στις δαπάνες των νοσοκομείων. Όπως έχει ήδη παραδεχτεί ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, οι δαπάνες των νοσοκομείων μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τη δημοσιονομική πειθαρχία και ειδικότερα το στόχο για έλλειμμα 8,1% φέτος. Για το λόγο αυτό η κυβέρνηση θα κάνει δημόσιο διαγωνισμό για την πρόσληψη Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών οι οποίοι θα τοποθετηθούν σε κάθε νοσοκομείο προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κακοδιαχείριση των νοσηλευτικών ιδρυμάτων.

8. Στις επιχορηγήσεις των ασφαλιστικών ταμείων και των ΟΤΑ. Η τρόικα απόρησε με τις υπερβάσεις δαπανών που ανακάλυψε ότι σημειώθηκαν στο Ταμείο Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ). Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους κάνουν λόγο για υπέρβαση 1 δισ. ευρώ η οποία δεν οφείλεται μόνο σε αυτό το Ταμείο αλλά και στον ΟΑΕΔ. Κατά τις πληροφορίες, στο πρώτο εξάμηνο ο ΟΑΕΕ έχει αντλήσει το 70% της συνολικής επιχορήγησης που δικαιούται φέτος από τον προϋπολογισμό ήτοι 630 εκατ. ευρώ επί συνόλου 900 εκατ.

ευρώ. Γεγονός που έκανε τα στελέχη της τρόικας να αναρωτηθούν αν θα σημειωθεί υπέρβαση του ύψους των πιστώσεων έως το τέλος του χρόνου.

9. Στις ελλειμματικές ΔΕΚΟ, τα χρέη των οποίων πιέζουν αφόρητα τον προϋπολογισμό. Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία προκύπτει πως τα συσσωρευμένα χρέη των ΔΕΚΟ επιβαρύνουν κατά 0,8% του ΑΕΠ φέτος το δημοσιονομικό έλλειμμα και κατά 5% του ΑΕΠ το δημόσιο χρέος. Μόνο από τα χρέη του ΟΣΕ που αναλαμβάνει το Δημόσιο, η επιβάρυνση προσεγγίζει τα 10 δισ.

ευρώ. Τραγική είναι η οικονομική κατάσταση και των συγκοινωνιακών φορέων, οι οποίοι κάλυψαν το 73,4% των αναγκών τους από το πρώτο εξάμηνο έχοντας εισπράξει ήδη 181 εκατ. ευρώ έναντι 247 εκατ. του Προγράμματος. Χαρακτηριστική του προβλήματος που υπάρχει ως προς τους επιχορηγούμενους φορείς είναι η κατάσταση στον ΟΑΣΑ, που εμφανίζει αδυναμία δανεισμού.

10. Στην απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων. Άνοιγμα στον ελεύθερο ανταγωνισμό ετοιμάζει η κυβέρνηση, η οποία μέχρι το τέλος του έτους σκοπεύει να άρει τους προστατευτικούς περιορισμούς που ισχύουν για μια σειρά επαγγελμάτων και υπηρεσιών. Με νόμο που θα καταθέσουν έως το τέλος του έτους στη Βουλή τα συναρμόδια Υπουργεία Οικονομίας και Οικονομικών θα κωδικοποιούν ένα προς ένα τα επαγγέλματα και τις υπηρεσίες που θα τεθούν προς απελευθέρωση. Έτσι μετά τους ιδιοκτήτες των βυτιοφόρων τα πάνω κάτω έρχονται για τους δικηγόρους, τους συμβολαιογράφους, τους οπτικούς, τους φαρμακοποιούς, τους μηχανικούς, τους αρχιτέκτονες, τους ιδιοκτήτες των ταξί και για πλήθος άλλα επαγγέλματα και υπηρεσίες.

Τρία επικουρικά παραβίασαν τις εντολές για τα επιδόματα

Τα προβλεπόμενα, ως προς τα επιδόματα, από το Μνημόνιο παραβίασαν τρία επικουρικά ταμεία, δίνοντας στους ασφαλισμένους το ποσό της άδειας που ίσχυε την προ του ΔΝΤ εποχή.

Την υπέρβαση αυτή ανακάλυψαν οι ελεγκτές της τρόικας, «ξεσκονίζοντας» τα ποσά των επιχορηγήσεων που έλαβαν από τον προϋπολογισμό τα ασφαλιστικά ταμεία.

Πρόκειται για τα επικουρικά ταμεία:

●Των εργαζομένων στην Κοινή Ωφέλεια (ΤΑΥΤΕΚΩ), _ Των υπαλλήλων του ΤΕΑΠΟΚΑ.

●Των τελωνειακών, που λειτουργεί στο πλαίσιο του ΤΕΑΔΥ των δημοσίων υπαλλήλων.

Κατά πληροφορίες, η τρόικα επέστησε για το θέμα την προσοχή του υπουργού Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδου (φωτ. αριστερά) και ζητά να επιστραφούν άμεσα τα επιπλέον ποσά που δόθηκαν στους δικαιούχους.

Σύμφωνα με το Μνημόνιο στο ποσό των 500 ευρώ περιορίζεται ο 13ος και σε άλλα 500 ευρώ ο 14ος μισθός στο δημόσιο τομέα: 250 ευρώ δώρο Πάσχα, 250 ευρώ δώρο αδείας και 500 ευρώ δώρο Χριστουγέννων. Τα ποσά αυτά θα δίνονται εφόσον οι μεικτές αποδοχές του εργαζόμενου δεν ξεπερνούν τα 3.000 ευρώ.

Στις συντάξεις (ιδιωτικού και δημόσιου τομέα) τα ποσά των 13ου-14ου μισθών είναι: 200 ευρώ δώρο Πάσχα, 200 ευρώ δώρο αδείας και 400 ευρώ δώρο Χριστουγέννων.

Τα ποσά αυτά θα δίνονται εφόσον η σύνταξη δεν ξεπερνά τα 2.500 ευρώ το μήνα.

Της Ρίτας Ζαχαριάδου

Στουρνάρας: Η καθυστέρηση στις αλλαγές πληρώνεται!

Ελλοχεύει ο κίνδυνος κόπωσης και υπαναχώρησης της κυβέρνησης απέναντι στα συντεχνιακά συμφέροντα που επιθυμούν διακαώς τη διαιώνιση του κρατισμού, του καθεστώτος προστασίας από τον εγχώριο και διεθνή ανταγωνισμό, και της εσωστρέφειας. Αυτό επεσήμανε σε ειδική εκδήλωση ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ Γιάννης Στουρνάρας (φωτ.) με αφορμή την αποτίμηση της εννεάμηνης θητείας της κυβέρνησης, ζητώντας ηγετικές πρωτοβουλίες από τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς. Ερωτήματα διατύπωσε ως προς τον χαμηλό σε σχέση με τον στόχο (7% έναντι 13,5%), ρυθμό αύξησης των εσόδων, με την απόκλιση να καλύπτεται με αναλογικά μεγαλύτερη μείωση των δαπανών, ιδιαίτερα των δαπανών για δημόσιες επενδύσεις (οι οποίες το πρώτο εξάμηνο είναι 40% χαμηλότερες από τον περασμένο χρόνο).

Παραδέχτηκε ωστόσο και ο ίδιος ότι έγινε κακή πρόβλεψη τον περασμένο Νοέμβριο, όσον αφορά τόσο την ελληνική όσο και τη διεθνή πραγματικότητα, που είχε σαν αποτέλεσμα να σημειωθούν καθυστερήσεις στη λήψη αποφάσεων, με ζητούμενο την σταθεροποίηση στο ασφαλιστικό, την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη, με ορίζοντα το 2020.

Υπέρμαχος του ανοίγματος των αγορών και της ενίσχυσης του ανταγωνισμού, προσάπτοντας μομφή στην κυβέρνηση επειδή παρέχει προστασία σε κλάδους και επαγγέλματα εξαιτίας των συνεχών υπαναχωρήσεων και των καθυστερήσεων στην ψήφιση νομοσχεδίων που απελευθερώνουν τις αγορές αγαθών και υπηρεσιών (άδειες φορτηγών, cabotage, κλειστά επαγγέλματα κ.λπ.). Σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ προβλέπεται έως και 13% αύξηση του ΑΕΠ από το άνοιγμα των αγορών. Ο βαθμός ευελιξίας στην Ελλάδα εκτιμάται ότι είναι κατά 15% μικρότερος απ’ ό,τι στην Ευρωζώνη λόγω ποικίλων παρεμβάσεων του Δημοσίου και διατήρησης της πολυνομίας, της γραφειοκρατίας, της έλλειψης κινήτρων και αξιολογήσεων σε όλο το δημόσιο τομέα. Λάβρος ήταν και όσον αφορά πρόσφατες ρυθμίσεις για την αναμόρφωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) τις οποίες χαρακτήρισε οπισθοδρομικές διότι οδηγούν στην ισοπέδωση, την έλλειψη αξιολόγησης, ακόμη και τη συνδιοίκηση με συνδικαλιστές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.