Στο στόχαστρο μπαίνει τελικά και ο ίδιος ο τέως πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής. Οι μηνυτήριες αναφορές του προέδρου του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρη και τριών πολιτών για τα greek statistics σε ό,τι αφορά τα χρέη των νοσοκομείων, διαβιβάστηκαν τελικώς χθες στη Βουλή από την εισαγγελέα Εφετών Ελένη Ράικου και αναφέρονται σε τυχόν ποινικές ευθύνες και του ίδιου του τέως προέδρου της κυβέρνησης της Ν.Δ., πέραν εκείνων των πρώην υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Υγείας, Γ. Αλογοσκούφη, Γ. Παπαθανασίου και Δ. Αβραμόπουλου.
Η εξέλιξη αυτή δυναμιτίζει έτι περαιτέρω το ήδη ρευστό σκηνικό στο εσωτερικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και εντείνει την εσωστρέφεια, καθώς για πρώτη φορά εμπλέκεται τόσο άμεσα ο τέως πρόεδρος της κυβέρνησης.
Παρότι, σύμφωνα με πληροφορίες, η μηνυτήρια αναφορά κατά του Κ. Καραμανλή υποβλήθηκε από κάποιον πολίτη (Θεμ. Καζαντζίδης, κάτοικος Θεσσαλονίκης) και συσχετίστηκε με τη μηνυτήρια αναφορά του προέδρου του ΛΑΟΣ, είναι η πρώτη φορά μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου του 2009 που βάλλεται ευθέως, μέσω της δικαστικής οδού, ο Κ. Καραμανλής.
Και ναι μεν η πρώτη αντίδραση από το περιβάλλον του τέως πρωθυπουργού ήταν πως η διαδικασία είναι τυπική, καθώς ο οποιοσδήποτε δικαστικός λειτουργός κατά πάγια πρακτική, εφόσον σκοντάψει σε όνομα πολιτικού, στέλνει αμελλητί τη δικογραφία στη Βουλή, βάσει του άρθρου 86 του Συντάγματος και του νόμου περί ευθύνης υπουργών.
Παραπέμπουν δε στη δήλωση που από την περασμένη Παρασκευή έκανε ο πρώην υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαθανασίου, με την οποία άφηνε αιχμές και κατά του νυν αντιπροέδρου της Ν.Δ., Δ. Αβραμόπουλου. Ο κ. Παπαθανασίου είχε κάνει λόγο για «ευκαιρία να αποκαλυφθούν ένα προς ένα τα ψεύδη της κυβέρνησης, για τις ευθύνες της προηγούμενης διακυβέρνησης της Ν.Δ.».
Αντιδράσεις
Ωστόσο, η εξέλιξη αυτή αναμένεται να πυροδοτήσει αντιδράσεις στους κόλπους της αξιωματικής αντιπολίτευσης και να πολλαπλασιάσει τον αριθμό των βουλευτών που ζητούν να μιλήσει ο τέως αρχηγός της Ν.Δ. «εδώ και τώρα». Πολλώ δε μάλλον που βρίσκονται ήδη εν εξελίξει η επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης για το Βατοπέδι και η εξεταστική επιτροπή για τα ομόλογα, που ούτως ή άλλως διερευνούν τυχόν ευθύνες στελεχών των κυβερνήσεων της Ν.Δ. επί των ημερών του. Είναι δε γνωστή η άσκηση ποινικής δίωξης για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου κατά του στενού συνεργάτη του τέως πρωθυπουργού Γ. Αγγέλου και οι αναταράξεις που συνεχίζει να προκαλεί στη Ν.Δ.
Οταν κρίνει
Η πλευρά Καραμανλή επιμένει πως ο τέως πρωθυπουργός θα μιλήσει όταν εκείνος το κρίνει σκόπιμο και πάντως αποκλείει, προς το παρόν τουλάχιστον, να μιλήσει πριν από το τέλος του καλοκαιριού, παρά το ότι για όλο το υπόλοιπο διάστημα θα βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες, στο κλεινόν άστυ. Στο πνεύμα αυτό άλλωστε ήταν και οι δηλώσεις χθες του πρώην υπουργού Πρ. Παυλόπουλου (Mega).
Ο χρόνος πάντως εκτιμάται ότι θα εξαρτηθεί και από τις ευρύτερες εξελίξεις, αφού ο Γ. Καρατζαφέρης έχει προαναγγείλει ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα ότι το κόμμα του θα ζητήσει τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής και γι' αυτό το θέμα. Κι αν το ΛΑΟΣ δεν έχει τη δυνατότητα να το πράξει αυτοδύναμα (έχει 15 βουλευτές και απαιτούνται 60 βάσει του Κανονισμού της Βουλής για την υποβολή της πρότασης) δεν αποκλείεται να προσφέρει πεδίον δόξης λαμπρόν στο ΠΑΣΟΚ και η υπόθεση να διερευνηθεί από κοινού στην εξαγγελθείσα εξεταστική επιτροπή για την οικονομία.
Οι βολές όμως κατά του προσώπου του από τους ίδιους τους κόλπους της Ν.Δ. συνεχίζονται και μάλιστα και από βουλευτές που κάθε άλλο παρά κοντά στον Αντ. Σαμαρά βρίσκονται.
«Παραμύθια»
Χθες «χτύπησε» ο βουλευτής και πρώην υφυπουργός των κυβερνήσεων Καραμανλή Γερ. Γιακουμάτος. «Ο Καραμανλής πρέπει να μιλήσει», είπε (Κανάλι 1). «Πότε περιμένει; Οταν, όπως δείχνουν τα πορίσματα της εξεταστικής, θα πάνε πέντ' έξι κολλητοί του υπουργοί στο Ειδικό Δικαστήριο; Τότε θα είναι αργά. Και πρέπει να πει όλη την αλήθεια. Ο πολιτικός δεν πρέπει να κρύβεται».
Σε ό,τι αφορά όσα λέγονται τις τελευταίες μέρες από άλλους βουλευτές της Ν.Δ. (Θ. Γιαννόπουλος) περί «επανόδου» του Κ. Καραμανλή στην κεντρική πολιτική σκηνή, ο κ. Γιακουμάτος τα χαρακτήρισε «παραμύθια της Χαλιμάς». Ηταν μάλιστα ιδιαίτερα αιχμηρός υπενθυμίζοντας πως «η κοινωνία έκρινε τον Καραμανλή το 2009 και έστειλε τη Ν.Δ. στα χαμηλότερα ιστορικά ποσοστά της».
Σε ό,τι αφορά το θέμα Αγγέλου, η Ρηγίλλης επιχείρησε και χθες να κρατήσει χαμηλούς τόνους. Ο γραμματέας της Ν.Δ. Α. Λυκουρέντζος ερωτηθείς σχετικά (ΑΝΤ Radio) επιχείρησε να χαμηλώσει τους τόνους της κριτικής κατά της Δικαιοσύνης, ενώ αρνήθηκε να σχολιάσει τα περί «πολιτικών ζόμπι» και «ψυχιάτρων» που διημείφθησαν τις τελευταίες μέρες μεταξύ της Φωτεινής Πιπιλή και του εγκαλούμενου για το Βατοπέδι Γ. Βουλγαράκη.
Για τον τελευταίο, πάντως, ο Γερ. Γιακουμάτος δήλωσε πως «ο καθένας έχει την τύχη που του αξίζει». *
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.