Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Το αίνιγμα του νέου κόμματος...


Σε ετοιμότητα η Μπακογιάννη...

Η Ντόρα, από την πλευρά της, έδειχνε έτοιμη εδώ και αρκετό καιρό να χωρίσει τα τσανάκια της με τον Σαμαρά. «Δεν μπορώ να συμμετέχω σ’ ένα κόμμα που κινείται στα όρια της Ακροδεξιάς», έλεγε. Επειδή, μάλιστα, γνώριζε ότι η σύγκρουση δεν θα αργούσε, είχε ξεκινήσει να φτιάχνει το στρατό της. Το τελευταίο διάστημα είχε πυκνώσει τις επαφές με...

βουλευτές, στελέχη και αυτοδιοικητικούς παράγοντες. Η Ψηλή άφηνε την εντύπωση ότι ουσιαστικά περίμενε την ευκαιρία για να φύγει από τη Ν.Δ.

Μόλις αποφασίστηκε η προσφυγή της χώρας στο μηχανισμό στήριξης της Ε.Ε. και του ΔΝΤ, οι πάντες άρχισαν να αντιλαμβάνονται ότι το τέλος της σχέσης της Ντόρας με τον Σαμαρά ήταν πολύ κοντά. Η ίδια η Μπακογιάννη δυσκολευόταν να πιστέψει ότι η Ν.Δ. θα πήγαινε απέναντι σ’ αυτά που πρέσβευε διαχρονικά το κόμμα της. «Είναι δύσκολο να αυτοκτονήσει», απαντούσε σε όσους της έλεγαν ότι ο Σαμαράς δεν θα στηρίξει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Το τελευταίο δεκαήμερο η πρώην υπουργός προσπαθούσε να καταλάβει τι ακριβώς προτίθετο να πράξει η Ρηγίλλης. Παράλληλα, είχε καταστήσει σαφές ότι η ίδια θα στήριζε το νομοσχέδιο.

Από τις αρχές της βδομάδας είχε αλλεπάλληλες επαφές με βουλευτές και συνεργάτες της. Σχεδόν όλοι τής έλεγαν ότι θα ήταν καταστροφικό για την ίδια, αυτή τη στιγμή, να συνταχθεί με τη θέση του Μανώλη, του ΠΑΜΕ και του ΣΥΡΙΖΑ. Είχε προηγηθεί η εμφάνιση του Μητσοτάκη, ο οποίος ζήτησε έμμεσα από τον Σαμαρά να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ντόρα είχε αλλεπάλληλες συζητήσεις με τον πατέρα της, το τελευταίο διάστημα.

Η μυστική συνάντηση με 10 βουλευτές

Η δήλωση του Σαμαρά ότι θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Το βράδυ της Τρίτης, η Ντόρα είχε αλλεπάλληλες επαφές. Το θέμα που ετίθετο ήταν αν θα έφευγε μαζί με ομάδα βουλευτών. Σε μυστική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο σπίτι της με τη συμμετοχή δέκα γαλάζιων κοινοβουλευτικών, κρίθηκε σκόπιμο να μην την ακολουθήσει κανένας. Μάλιστα, μέχρι και την τελευταία στιγμή, δινόταν μάχη σε όλα τα επίπεδα για να μεταπειστεί ο αδερφός της, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έδειχνε αποφασισμένος να μην ακολουθήσει την κομματική γραμμή.

Στη σύσκεψη που είχε με τους βουλευτές η Ντόρα, αποφασίστηκε να ψηφίσει «ναι» μόνο η ίδια. Η απόφαση έγινε σεβαστή απ’ όλους. «Θα εκχωρήσω τη συνείδησή μου στον πρόεδρο», έλεγε χαρακτηριστικά το πρωτοπαλίκαρο της Ψηλής, βουλευτής Κιλκίς, Κώστας Κιλτίδης. Πριν από την ψηφοφορία, η Μπακογιάννη παρακολούθησε σχεδόν όλες τις ομιλίες. Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι τόσο η ίδια όσο και οι βουλευτές Κοντογιάννης, Μητσοτάκης και Κιλτίδης χειροκρότησαν το βουλευτή του ΛΑΟΣ Μάκη Βορίδη, ο οποίος λίγη ώρα πριν είχε μακρά κουβέντα με την πρώην υπουργό Εξωτερικών.

Η ανακοίνωση της Ψηλής


Μετά τη διαγραφή της η Ντόρα εξέδωσε μια σκληρή ανακοίνωση. «Λυπούμαι για την απόφαση του κ. Σαμαρά, η οποία δείχνει ότι η ηγεσία του κόμματος βάζει, δυστυχώς, το στενό μικροκομματικό της συμφέρον υπεράνω της υποχρέωσης όλων μας να υπηρετούμε το λαό και τη χώρα», αναφέρει μεταξύ άλλων και προσθέτει: «Μοναδικός γνώμονας των πράξεών μου είναι το συμφέρον της πατρίδας και η συνείδησή μου. Και αναλαμβάνω πλήρως το βάρος της ευθύνης των επιλογών μου».

Πότε θα φτιάξει νέο κόμμα

Το ερώτημα που κυριαρχεί στο εσωτερικό της Ν.Δ. έχει να κάνει με τις επόμενες κινήσεις της Ντόρας. Όσοι γνωρίζουν τα σχέδιά της υποστηρίζουν ότι σε πρώτη φάση δεν πρόκειται να προχωρήσει στη δημιουργία νέου κόμματος. Αυτό θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα μετά τις δημοτικές εκλογές. Ωστόσο, διευκρινίζουν ότι, μέχρι να ανακοινωθεί ο νέος πολιτικός οργανισμός, η Ντόρα θα προσπαθήσει να αποσαφηνίσει το ιδεολογικό της στίγμα. Παράλληλα με τη στρατηγική της Μπακογιάννη, θα ξεδιπλώνεται και μια δεύτερη, που θα συνδέεται με τη σταδιακή αποδυνάμωση της Ν.Δ.

Το γεγονός ότι η Ντόρα επέλεξε να μην πάρει μαζί της, τώρα, βουλευτές, εντάσσεται σε έναν ευρύτερο σχεδιασμό, που έχει ως στόχο να αποσυντονίζει τον Σαμαρά. Αυτό σημαίνει ότι σταδιακά θα αρχίσουν να διαφοροποιούνται βουλευτές που κινούνται στο σκληρό πυρήνα της. Πέραν των κοινοβουλευτικών η Ψηλή ετοιμάζει μεγάλο χουνέρι στον πρόεδρο της Ν.Δ. στο Συνέδριο. «Θα μετατραπεί σε ρινγκ», εκτιμούν όσοι γνωρίζουν το παρασκήνιο. Κάποιοι αποτολμούν να πουν ότι ίσως να είναι και το τελευταίο Συνέδριο της Ν.Δ.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να αρχίσουν οι αποχωρήσεις στελεχών της Ν.Δ., από το κόμμα. Ήδη αρκετά στελέχη από την Κρήτη ετοιμάζουν επιστολή παραίτησης. Η Ντόρα θα ξεκινήσει περιοδείες ανά την Ελλάδα, ενώ θα πυκνώσει και τις δημόσιες παρεμβάσεις της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.