Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Δελτίο Τύπου - Καθολική, αγωνιστική συμμετοχή στην 24ωρη Γενική Απεργία της ΓΣΕΕ - Ψήφισμα Απεργίας - Μηνύματα Συμπαράστασης - Χαιρετισμοί - Ομιλίες


Πραγματοποιήθηκε σήμερα ΤΕΤΑΡΤΗ 05/05/2010 η 24ωρη Γενική Απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ με απόλυτη επιτυχία και καθολική συμμετοχή των εργαζομένων απ’ όλους τους κλάδους και τους εργασιακούς χώρους. Σε πολλούς κλάδους και χώρους του Ιδιωτικού Τομέα η συμμετοχή των εργαζομένων έφθασε στο 100%. Το συλλαλητήριο που έγινε στην Αθήνα ήταν το μεγαλύτερο που έγινε ποτέ.
Πανεργατικό αίτημα της Απεργίας ήταν να αλλάξουν ριζικά οι κυβερνητικές εξαγγελίες καθώς και οι όροι και οι προκλητικές απαιτήσεις των δανειστών της Τρόικας ( Ε.Επιτροπή, ΕΚΤ, ΔΝΤ ) οι οποίοι επέβαλαν ΤΟΚΟΓΛΥΦΙΚΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ και τις πιο ακραίες νεοφιλελεύθερες περιοριστικές πολιτικές στην οικονομία και την κοινωνία της χώρας μας.
Εκφράστηκε με τον πιο έντονο τρόπο, η αντίθεση των εργαζομένων:
Α) στα άδικα και σκληρά οικονομικά μέτρα της Κυβέρνησης τα οποία οδηγούν τους εργαζόμενους και συνταξιούχους στην εξαθλίωση αλλά και την οικονομία σε βαθύτατη ύφεση και στην εκτόξευση της ανεργίας.
Β) στην ανατροπή του εργασιακού θεσμικού πλαισίου και μάλιστα με τον απαράδεκτο αντιδημοκρατικό τρόπο των υπουργικών αποφάσεων.
Οι εργαζόμενοι απαιτούν την ακύρωση αυτών των μέτρων και «δεσμών». Απαιτούν να πληρώσουν οι έχοντες και κατέχοντες, οι οικονομικά ισχυροί και όσοι ευθύνονται για αυτή την τραγική θέση της χώρας.
Στην απεργία μας παρευρέθηκαν και απηύθυναν μηνύματα συμπαράστασης και αλληλεγγύης εκπρόσωποι από την ΣΕΣ, DGB, CGT, FO, CFDT Γαλλίας και την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Εργατών Μετάλλου.
Οι αγώνες και οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων θα συνεχιστούν και θα ενταθούν όσο συνεχίζεται αυτή η άδικη και αντεργατική πολιτική.
Μετά την συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε πορεία των απεργών προς τη Βουλή των Ελλήνων όπου και επιδόθηκε το ψήφισμα της απεργιακής συγκέντρωσης. 
Αύριο Πέμπτη 6/5/2010 και ώρα 18:00 ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ πραγματοποιούν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Βουλή.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ







ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ 

 5 ΜΑΗ 2010

Εμείς οι εργαζόμενοι που συμμετέχουμε σήμερα στην απεργιακή συγκέντρωση της ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ στο Πεδίο ¶ρεως εκφράζουμε την αγανάκτησή μας στις αποφάσεις της κυβέρνησης γιατί:
Οι εργαζόμενοι και η ελληνική κοινωνία δέχονται μια πρωτόγνωρη επίθεση στα βασικά και θεμελιώδη οικονομικά ασφαλιστικά και εργασιακά τους δικαιώματά.
Η υπαγωγή της χώρας στο μηχανισμό στήριξης της Τρόϊκας (Ε.Επιτροπής, ΕΚΤ, ΔΝΤ) και οι αποφάσεις της Κυβέρνησης οδηγούν αφενός σε νέες περισσότερο επώδυνες εργασιακές ανατροπές και σε υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου και της ζωής μας αφετέρου σε εμβάθυνση της ύφεσης και στην έκρηξη της ανεργίας.
Καταγγέλλουμε και καταδικάζουμε τις εκβιαστικές υπονομευτικές και αντι-ευρωπαϊκές συμπεριφορές των Ευρωπαίων ηγετών και των ισχυρών της Ευρ. Ένωσης που οδήγησαν τη χώρα στο πλέον απεχθή δανεισμό με ΤΟΚΟΓΛΥΦΙΚA επιτόκια, με όρους και απαιτήσεις που επιστρέφουν τη χώρα και τους εργαζόμενους στις εποχές της «δουλείας».
Οι πολιτικές και τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν μετατρέπουν τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και τους άνεργους της χώρα σε «πειραματόζωα» για μεταφορά και εφαρμογή αυτών των πολιτικών στους εργαζόμενους όλης της Ευρώπης.
Τα ελλείμματα, τα χρέη και αδιέξοδα της χώρας δεν τα δημιούργησαν οι Εργαζόμενοι και οι Συνταξιούχοι για να καλούνται να πληρώσουν αυτοί τα «σπασμένα» με δραματικές περικοπές όπως:
 Κατάργηση της 14ης και 13ης σύνταξης για όλους τους συνταξιούχους
 Κατάργηση του 14ου και 13ου μισθού στο Δημόσιο,
 Πάγωμα μισθών του Δημοσίου για τα επόμενα 3 χρόνια
 Αμφισβήτηση του ΟΜΕΔ και των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, τόσο της ΕΓΣΣΕ καθώς και των κλαδικών ΣΣΕ και των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας στις ΔΕΚΟ.
 Αύξηση του ποσοστού των απολύσεων στο 4% στον Ιδιωτικό τομέα
 Κατάργηση του κατώτατου μισθού (με νέο μισθό έξω από τις δεσμεύσεις της ΕΓΣΣΕ), μείωση της αποζημίωσης των υπερωριών, κ.λπ.
 Περικοπή στις αποζημιώσεις για τις απολύσεις στον Ιδιωτικό τομέα
 Ανατροπή της κοινωνικής ασφάλισης. Μετατροπή του ασφαλιστικού συστήματος από κοινωνικό, διανεμητικό σε κεφαλαιοποιητικό και ανταποδοτικό
 Αύξηση στα όρια ηλικίας, αλλαγές στα ΒΑΕ και στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων με στόχο την δραματική μείωσή τους
 Αύξηση εκ νέου του ΦΠΑ και του φόρου καυσίμων
 Ανατροπές – συγχωνεύσεις ΟΤΑ και Δημοσίων Υπηρεσιών με απολύσεις εργαζόμενων και ιδιωτικοποιήσεις στις ΔΕΚΟ και σοβαρές επιπτώσεις στα δημόσια αγαθά.
ΑΡΝΟΥΜΑΣΤΕ κατηγορηματικά αυτές τις Νεοφιλελεύθερες αντεργατικές συνταγές, που εξοντώνουν τους εργαζόμενους, εξαθλιώνουν την κοινωνία διευρύνουν την ύφεση, καταστρέφουν την μικρομεσαία επιχειρηματική δραστηριότητα και την απασχόληση των εργαζομένων.
Αυτές είναι αδιέξοδες πολιτικές γι’ αυτό οι εργαζόμενοι ΔΙΑΦΩΝΟΥΝ, ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ, και ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ να αποδεχτούν. Είναι ψευτοεπιχείρημα ότι για να σωθεί η χώρα πρέπει να ακυρωθούν τα εργατικά δικαιώματα. Αυτά που πρέπει να ακυρωθούν είναι τα τοκογλυφικά επιτόκια των δανειστών, οι όροι, οι απαιτήσεις και οι εκβιασμοί των αγορών τα προνόμια των Βιομηχάνων.


ΝΑ ΣΩΘΕΙ η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ αλλά πρωτίστως να σωθεί η ΚΟΙΝΩΝΙΑ!


Οι εργαζόμενοι και οι απλοί πολίτες του μόχθου, οι Νέοι, οι Συνταξιούχοι, οι Ανεργοι, το σύνολο της κοινωνίας απαιτούν και διεκδικούν την εφαρμογή μιας πολιτικής που θα έχει στο επίκεντρο τον ΑΝΘΡΩΠΟ και τις ΑΝΑΓΚΕΣ του και όχι τις ΑΓΟΡΕΣ και τα ΚΕΡΔΗ.
Απαιτούμε
Να απορριφθούν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Την κρίση να πληρώσουν οι έχοντες και κατέχοντες και όχι οι εργαζόμενοι και η κοινωνία.
Να ακολουθηθεί μια άλλη πολιτική που θα έρχεται σε σύγκρουση με τα συμφέροντα της τρόικας (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ε. Κ. Τ., Δ.Ν.Τ) και των οικονομικά ισχυρών.
Να κινηθούν άμεσα οι διαδικασίες, να τροποποιηθούν οι νόμοι περί ευθύνης Υπουργών, να κληθούν και να πληρώσουν οι υπεύθυνοι, οι φοροκλέπτες, οι φοροφυγάδες, οι καταχραστές του δημόσιου χρήματος.
Διεκδικούμε
 Να μην εφαρμοστούν τα αντεργατικά μέτρα
 Να απαγορευθούν οι απολύσεις
 Να υπογραφεί ικανοποιητική ΕΓΣΣΕ και κλαδικές ΣΣΕ, υποχρεωτικές και δεσμευτικές για όλους τους εργοδότες .
 Να μην κατατεθεί αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο που αυξάνει τα όρια ηλικίας, μετατρέπει τις συντάξεις σε βοηθήματα και οδηγεί τους συνταξιούχους στη φτώχεια και την εξαθλίωση.
 Παραγωγική ανασυγκρότηση, ανάπτυξη, δουλειές, ικανοποιητικές Σ.Σ.Ε., πραγματικές αυξήσεις μισθών, ημερομισθίων και συντάξεων.
 Να παγώσουν ή και να μειωθούν οι τιμές προϊόντων και υπηρεσιών, να παταχθούν τα καρτέλ, τα ολιγοπώλια, οι εναρμονισμένες πρακτικές στην αγορά.
 Δικαιότερο φορολογικό σύστημα για να πληρώσουν επιτέλους οι «φτωχοί» στη φορολογική δήλωση αλλά ΚΡΟΙΣΟΙ στη ζωή!
 Να ενισχυθεί το εργατικό θεσμικό πλαίσιο και όχι να αποδυναμωθεί
Τέλος δηλώνουμε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε και να εντείνουμε τον αγώνα και τις κινητοποιήσεις μας ώστε να μην επιτρέψουμε να εφαρμοσθούν αυτά τα αντεργατικά, αντικοινωνικά, άδικα και μονομερή μέτρα.


Στην ΕΝΟΤΗΤΑ η ΔΥΝΑΜΗ
Στον ΑΓΩΝΑ η ΝΙΚΗ

Η απεργιακή συγκέντρωση


ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ





ΣΥΝΤΟΜΟΣ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΓΣΕΕ, ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ, ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ 5 ΜΑΗ

Εργαζόμενοι, Εργαζόμενες


Νέοι και Νέες,

Είμαστε όλοι εδώ!


Η Ελλάδα είστε εσείς. Η Ελλάδα είναι οι Έλληνες εργαζόμενοι. Η Ελλάδα είναι οι μισθωτοί που λένε ΟΧΙ στη πολιτική της κυβέρνησης, ΟΧΙ στο ΔΝΤ.


Θα αγωνιστούμε ενωμένοι όπως το πέτυχαν οι Γάλλοι συνάδελφοί μας για τα κοινά τους προβλήματα. Ενωμένοι θα αποκρούσουμε αυτή την αντεργατική πολιτική


Αυτή η άδικη και σκληρή πο πολιτική δεν θα περάσει.

Έχουμε υποχρέωση να αγωνιστούμε. Να υπερασπίσουμε τα δικαιώματα των άνεργων των συνταξιούχων. Ο εχθρός δεν βρίσκεται ανάμεσα μας . Ο εχθρός βρίσκεται αλλού και πρέπει να δώσουμε τη μάχη ενωμένοι. Θα συνεχίσουμε ενωμένοι. Θα νικήσουμε ενωμένοι.

 
ΟΜΙΛΙΑ
Στην Απεργιακή Συγκέντρωση της ΓΣΕΕ- ΑΔΕΔΥ


του Αναπλ. Οργανωτικού Γραμματέα της ΓΣΕΕ κ. Μάκη Τριανταφυλλίδη

Εργαζόμενες, εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, άνεργοι,

Είμαστε εδώ, όλοι μαζί

Σε θέση μάχης και αγώνα υπεράσπισης βασικών και θεμελιακών εργασιακών μας θεμάτων.

Ανίκανη η Κυβέρνηση να οδηγήσει τη χώρα σε «απάνεμο λιμάνι», έσπειρε τη μιζέρια, τη φτώχεια, πέταξε στον «καιάδα» τους ανθρώπους του μόχθου, τους συνταξιούχους ,τους ανέργους.

• Η διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων είναι πλέον πραγματικότητα
• Τα εισοδήματα των εργαζομένων περικόπτονται και φορολογούνται βάναυσα.
• Η ανεργία δημιουργεί συνθήκες κοινωνικού αποκλεισμού
• Οι συντάξεις ισοπεδώνονται
• Οι αυξήσεις, ΦΠΑ, υγρών καυσίμων πλήττουν κυρίως τους εργαζόμενους.
• Η μεσαία τάξη αποσυντίθεται και η διεύρυνση της ανισοκατανομής του πλούτου γίνεται ολοένα και πιο ταχύτερα χαώδης.

Aυτά τα μέτρα εξασφαλίζουν μόνο τους δανειστές μας.

Στο προεκλογικό δίλλημα «Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» η Κυβέρνηση επέλεξε τη βαρβαρότητα.

Εμείς όλοι μαζί απαντάμε σήμερα δυναμικά, ενωμένοι και αποφασισμένοι, κατά της βαρβαρότητας και των νέων διλλημάτων της Κυβέρνησης :

• Kατάρρευση ή Σωτηρία
• Θυσίες ή καταστροφή
• Για να υποταχθούμε ή μη
• Να ενδώσουμε ή μη
• Να αποδεχθούμε ή μη

Στη δημοκρατική τυραννία της καθημερινής επιβίωσης που θέλουν να μας επιβάλλουν.

ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΟΧΙ

Μας ζητούν ν’ αποδεχθούμε αδιαμαρτύρητα , να κλέβουν μέσα από τα χέρια το ψωμί του εργαζόμενου , του συνταξιούχου των 400 Ευρώ ,την ίδια ώρα που περιφρουρούν ως κόρη οφθαλμού την κρατική επιχορήγηση των κομμάτων.

Μας ζητούν να κάνουμε οικονομικό «χαρακίρι», την ώρα που πρέπει να κάνουν οι ίδιοι.

Είναι αδιανόητο ένας Πρωθυπουργός να μην αντιλαμβανόταν ότι έριχνε λάδι στη φωτιά και οδηγούσε τις αγορές σε κερδοσκοπικά παιχνίδια σε βάρος της χώρας , όταν περιφερόμενος ανα τον κόσμο μιλούσε:

• Για χρεοκοπία της χώρας
• Για χώρα και οικονομία στην εντατική
• Για απώλεια μέρους της Εθνικής μας κυριαρχίας
• Για αναξιόπιστη χώρα
• Για Τιτανικό

Μας ζητούν να αποδεχθούμε τη διάχυση των διαχρονικών ευθυνών του πολιτικού συστήματος, του μόνου υπεύθυνου για την οικονομική κατάσταση της χώρας.
Μας ζητούν, με νηπιακά ψελλίσματα, να μας πείσουν ότι οι μοναδικοί, μεγάλοι εγκληματίες της Ελληνικής κοινωνίας και μοναδικοί υπεύθυνοι για την οικονομική κατάσταση της χώρας είναι οι Έλληνες εργαζόμενοι που πρέπει να πληρώσουν.

Λες και οι εργαζόμενοι φταίνε που οι εργολάβοι κάνουν τα έργα με κόστος 6-10 φορές μεγαλύτερο από ότι στις άλλες χώρες της Ε.Ε.

Λες και οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι φταίνε που κάποιοι υπέγραφαν λεόντειες συμβάσεις για τις προμήθειες του Δημοσίου και των ΔΕΚΟ.

Λες και εκείνοι ήταν που ενέκριναν τις αναχρονιστικές προγραμματικές συμφωνίες.

Λες και οι εργαζόμενοι σχεδίασαν το πάρτυ των Ολυμπιακών Αγώνων.

Λες και οι Έλληνες μικροεπενδυτές φταίνε για την τερατώδη υπέρ των ισχυρών του χρήματος, ανακατανομή στο χρηματιστήριο.
Λες και αυτοί είναι που έφτιαξαν το σύστημα πολυνομίας, ασυδοσίας και διαφθοράς, που έκανε την φοροδιαφυγή κοινωνική μάστιγα και την εισφοροδιαφυγή βρόχο για το ασφαλιστικό μας σύστημα.

Η Κυβέρνηση με το προεκλογικό σύνθημα « ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε» έστειλε ένα μήνυμα σε λάθος αποδέκτες .

Αποδέκτες αυτού του μηνύματος θα έπρεπε να είναι η ίδια η Ευρώπη.

Αυτή θα έπρεπε να ήταν η απάντηση της Κυβέρνησης στις πολιτικές που μετέτρεψαν την Ελλάδα σε πειραματόζωο.

Εργαζόμενες, Εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, άνεργοι,

Τα μηνύματα που φτάνουν από όλη την Ελλάδα, είναι ότι οι εργαζόμενοι γέμισαν τους δρόμους.

Τα μηνύματα αυτά δείχνουν ότι δεν είναι διατεθειμένοι οι Έλληνες, με δεμένα τα χέρια και σκυμμένο το κεφάλι να αποδεχθούν τα πλέον βάρβαρα, σκληρά, άδικα και ανάλγητα αντικοινωνικά μέτρα της κυβέρνησης και όσων πολιτικών τα στηρίξουν στη Βουλή.

• Της περικοπής μισθών και συντάξεων
• Της επιστροφής στον εργασιακό μεσαίωνα
• Της κατεδάφισης της κοινωνικής ασφάλισης

Οι εργαζόμενοι είναι έτοιμοι για όλες τις μάχες που έρχονται.

Αρνούμαστε κατηγορηματικά τις αντεργατικές συνταγές που εξοντώνουν τους εργαζόμενους, εξαθλιώνουν την κοινωνία, διευρύνουν την ύφεση, καταστρέφουν την μικρομεσαία επιχειρηματική δραστηριότητα και την απασχόληση των εργαζομένων.

Οι εργαζόμενοι σήμερα, εναποθέτουν τις ελπίδες τους, στο συνδικαλιστικό κίνημα, ως το μόνο αξιόπιστο φορέα συγκροτημένης ισχυρής βούλησης, ικανό να καθοδηγήσει τις όποιες ανατροπές που εισηγούνται οι εκ του εξωτερικού σύμβουλοι της κυβέρνησης, σε βάρος της εθνικής μας αξιοπρέπειας.

Είναι η ώρα, το συνδικαλιστικό κίνημα να ανταποκριθεί στην απαίτηση του κόσμου της εργασίας και να απομακρυνθεί από τον κομματικό εναγκαλισμό που μας χρησιμοποίησε βάναυσα τόσα χρόνια.

ΝΑΙ ΝΑ ΣΩΘΕΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ αλλά πρωτίστως να σωθεί η κοινωνία.

Όλοι μαζί, ενωμένοι

Για έναν κόσμο καλύτερο και δικαιότερο, που δικαιούμαστε, που μας αξίζει.

Γεια σας και με τη Νίκη!


Η UGT και οι CCOO Ισπανίας ζητούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση άμεση βοήθεια για την Ελλάδα

Μαδρίτη, Τετάρτη, 28 Απριλίου 2008

Οι δύο Συνδικαλιστικές Συνομοσπονδίες της Ισπανίας UGT και CCOO απέστειλαν σήμερα επιστολή στον Τζόν Μόνκς, Γενικό Γραμματέα της ΣΕΣ με την οποία ζητούν από τους Προεδρεύοντες του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την άμεση εφαρμογή του Σχεδίου οικονομικής διάσωσης της Ελλάδας, το οποίο εγκρίθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του ΕΚΟΦΙΝ. Και οι δύο συνδικαλιστικές οργανώσεις θεωρούν πως η σοβαρότητα της κατάστασης απαιτεί άμεση δράση κατά των κερδοσκόπων που επιτίθενται στην Ελλάδα και έχουν προκαλέσει την κρίση. Τονίζουν ότι είναι αναγκαία η μεταρρύθμιση του διεθνούς χρηματοοικονομικού συστήματος με τρόπο ώστε αυτό να τεθεί στην υπηρεσία των χωρών και των πολιτών και να μην εξυπηρετεί μόνο τον πλουτισμό των λίγων.
Η μη βιώσιμη κατάσταση των δημόσιων οικονομικών της Ελλάδας που αποτελεί στόχο της δράσης των κερδοσκόπων της αγοράς, οι οποίοι έφθασαν εχθές τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων σε τιμές μεταξύ 9,5% και 14,5%, απαιτεί άμεση δράση από την πλευρά των ευρωπαϊκών θεσμών. Η μετάδοση της κατάστασης και σε άλλες χώρες και στις χρηματιστηριακές αγορές έχει ήδη ξεκινήσει. Η αδύναμη και ευάλωτη ανάκαμψη των ευρωπαϊκών οικονομιών βρίσκεται σε κίνδυνο. Το ίδιο και το μέλλον της Νομισματικής Ένωσης.

Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, το Συμβούλιο και η Επιτροπή, έπρεπε να είχαν κινητοποιηθεί από τον Φεβρουάριο προκειμένου να αποφευχθεί η επιδείνωση της κατάστασης και να μην φθάσουμε σε αυτό που αντιμετωπίζουμε σήμερα. Δεν το έπραξαν, όμως και το γεγονός αυτό είναι λυπηρό. Αυτή τη στιγμή είναι απαράδεκτο να

αναβάλλεται η λήψη οιασδήποτε πρακτικής απόφασης μέχρι τη σύνοδο του Eurogroup, στις 10 Μαϊου επειδή απλά αυτό εξυπηρετεί τις εκλογικές ανάγκες της Γερμανικής Κυβέρνησης. Μια τέτοια συμπεριφορά διαβρώνει σοβαρά τις ελάχιστες βάσεις πολιτικής συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Η UGT και οι CCOO απευθύνθηκαν στον Γενικό Γραμματέα της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ΣΕΣ), Τζόν Μόνκς, για να του ζητήσουν, στο πλαίσιο του ψηφίσματος που εγκρίθηκε από την Εκτελεστική Επιτροπή της ΣΕΣ στη συνεδρίαση τον περασμένο Μάρτιο, να απαιτήσει από τους Προεδρεύοντες του Συμβουλίου της Ευρώπης και τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την άμεση εφαρμογή του Σχεδίου χρηματοοικονομικής διάσωσης της Ελλάδας, το οποίο εγκρίθηκε στην τελευταία σύνοδο
του ΕΚΟΦΙΝ.


Η UGT και οι CCOO πιστεύουν πως οι όροι του Σχεδίου του ΕΚΟΦΙΝ είναι κάτι παραπάνω από αμφισβητήσιμοι. Μεταξύ άλλων, θέτουν ένα επιτόκιο της τάξεως του 5% στα δάνεια προς την Ελλάδα από τα Κράτη της Ευρωζώνης, όταν η Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα δανείζει στις ιδιωτικές τράπεζες με 1% και το ΔΝΤ συνήθως με 3%. Η σοβαρότητα, όμως, της κατάστασης αυτήν τη στιγμή απαιτεί πάνω απ’ όλα μια άμεση δράση για να μην αφεθεί η Ελλάδα έρμαιο στα χέρια των κερδοσκόπων – των ίδιων που προκάλεσαν την κρίση πλουτίζοντας μέσα από αυτήν.


Τέλος, η UGT και οι CCOO τονίζουν ακόμα μια φορά την αναγκαιότητα για τις ευρωπαϊκές αρχές και την G20 να προχωρήσουν στη μεταρρύθμιση του διεθνούς χρηματοοικονομικού συστήματος, κάτι που έχει εξαγγελθεί πολλές φορές αλλά μέχρι τώρα δεν έχει πραγματωθεί. Το σύστημα αυτό πρέπει να λειτουργεί έτσι ώστε να εξυπηρετεί τις χώρες και τους πολίτες τους και όχι μόνο για να πλουτίζουν οι λίγοι.
CGT ΓΑΛΛΙΑΣ

ΕΛΛΑΔΑ


ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ


Πέμπτη, 29 Απριλίου 2010

Στο πλαίσιο της παροχής βοήθειας στην Ελλάδα, ο πληθυσμός της οποίας έχει πληγεί με τραγικό τρόπο από την κρίση, θα της χορηγηθούν περίπου 50 δις. ευρώ ως δάνειο από τις χώρες της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ. Η υλοποίηση αυτού του σχεδίου θα ξεκινήσει επίσημα στις Βρυξέλλες, στις 10 Μαίου.


Μπορούμε, όμως, να μιλούμε ακόμα για βοήθεια όταν τα επιτόκια που ζητούν οι δανειστές είναι κατά 3 μονάδες υψηλότερα από αυτά που ισχύουν για τη Γαλλία ή τη Γερμανία στις χρηματοπιστωτικές αγορές;


Για ποια αλληλεγγύη μιλούμε όταν οι όροι για τη χορήγηση αυτών των δανείων οδηγούν την Ελλάδα σε αύξηση των φόρων κατανάλωσης, σε άμεση αύξηση κατά δύο έτη της νόμιμης ηλικίας συνταξιοδότησης, σε μείωση των μισθών στο δημόσιο τομέα και σε δραστικές περικοπές των θέσεων εργασίας στις δημόσιες υπηρεσίες;


Πώς να δεχθούμε πως η κρίση στην Ελλάδα σηματοδοτεί τη διάβρωση της αλληλεγγύης που θα έπρεπε να εκφράζει η Ευρώπη, με όλη αυτήν την κατάσταση να ωφελεί τα πολιτικά παιχνίδια των κρατών μελών και να οδηγούν στην παρέμβαση ενός πολυμερούς χρηματοοικονομικού οργανισμού, ο οποίος είναι κάτι ξένο προς την Ευρωπαϊκή Ένωση;


Γιατί να ανεχόμαστε να πλουτίζουν οι κερδοσκόποι, αυτοί οι ίδιοι που φέρουν κολοσσιαία ευθύνη για το ξεκίνημα της κρίσης; Πώς να μην αναρωτηθούμε για το ρόλο των οργανισμών αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας, οι οποίοι, χωρίς δημοκρατικό έλεγχο, επέτρεψαν την επιδείνωση της κατάστασης χωρίς να σημάνουν το «καμπανάκι κινδύνου»;


Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να δούμε να αναπτύσσεται ακόμα περισσότερο η κλιμάκωση ενάντια στις δημόσιες δαπάνες, που υποκριτικά τρέφεται από το ελληνικό παράδειγμα, για να στηριχθούν μέτρα λιτότητας με επιθέσεις στις συντάξεις, σε κατοχυρωμένα δικαιώματα, στην κοινωνική προστασία και στις δημόσιες υπηρεσίες,….Τα μέτρα αυτά αποτελούν για πολλές κυβερνήσεις, εχθές στην Ιρλανδία, σήμερα στην Ελλάδα, αύριο στην Πορτογαλία, Ισπανία ή τη Γαλλία, την εγγύηση που αυτές επιθυμούν να δώσουν στις χρηματοπιστωτικές αγορές.


Απέναντι σε τέτοιες λογικές, είναι επιτακτική ανάγκη να οικοδομήσουμε μια πραγματική ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, στην υπηρεσία των λαών, που δεν θα υποτάσσεται στα χρηματοοικονομικά συμφέροντα και θα αποτελεί το μοναδικό εχέγγυο μιας πραγματικής κοινωνικής προόδου σε όλη την ήπειρο.


Για να εκφράσει την υποστήριξή και την αλληλεγγύη της στον Ελληνικό λαό, η CGT θα στείλει μια αντιπροσωπεία στην Αθήνα για να συμμετάσχει στη μεγάλη διαδήλωση που διοργανώνεται στις 5 Μαίου με πρωτοβουλία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.


Μοντρέιγ, 29 Απριλίου 2010
ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΚΛΑΟΥΣ ΜΑΤΕΚΙ – ΜΕΛΟΥΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΕIΟΥ TΗΣ DGB


Αγαπητές συντρόφισσες και σύντροφοι,


Σας μεταφέρω τους αγωνιστικούς χαιρετισμούς των Γερμανικών συνδικάτων. Στις δύσκολες αυτές ώρες, είμαστε στο πλευρό σας.
Ο αγώνας σας είναι δίκαιος. Οι Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και το ΔΝΤ θέλουν να σας υποχρεώσουν να πληρώσετε μια κρίση, για την οποία δεν ευθύνεστε. 


Εδώ και μήνες, η Ελλάδα είναι όμηρος των χρηματοοικονομικών αγορών. Τους τελευταίους έξι μήνες τα κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου (hedge funds) και οι κερδοσκόποι στοιχηματίζουν στην κατάρρευση της χώρας σας. Οίκοι αξιολόγησης, οι οποίοι μόλις λίγο πριν βαθμολογούσαν υψηλά άχρηστα χαρτιά, αποφασίζουν για το μέλλον δημοκρατικών κρατών. Έτσι, καλείστε τώρα να αποπληρώσετε τα χρέη σας με επιτόκια τριπλάσια από τα δικά μας.
Αγαπητές συντρόφισσες και σύντροφοι,
Θα μιλήσω ξεκάθαρα: Τα υπερκέρδη από τις ακροβασίες των αγορών καλούμαστε να τα πληρώσουμε εμείς, οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι, με μειώσεις μισθών και συντάξεων. Και όλα αυτά, επειδή η Μέρκελ, ο Μπερλουσκόνι, ο Σαρκοζί και άλλοι δίσταζαν επί μήνες να προσφέρουν άμεσα βοήθεια. Αυτό δεν πρέπει να επαναληφθεί.
Για το λόγο αυτό, πρέπει επιτέλους να απελευθερώσουμε τα δημόσια οικονομικά των κρατών από την ομηρία των χρηματοοικονομικών αγορών. Να αποδυναμώσουμε τους οίκους αξιολόγησης και να βάλουμε ένα τέλος στα παιχνίδια των κερδοσκόπων.
Αγαπητές συντρόφισσες και σύντροφοι,
Μετά από δισταγμούς και καθυστερήσεις, αποφασίστηκε η χορήγηση ευρωπαϊκής βοήθειας στη χώρα σας. Αυτό είναι θετικό. Το αρνητικό όμως είναι η άμεση σύνδεση της βοήθειας με το πακέτο λιτότητας για να εξοικονομηθούν 30 δισεκατομμύρια.
Οι μισθοί και οι συντάξεις σας θα μειωθούν, θα απολυθούν εργαζόμενοι στο Δημόσιο, θα αυξηθεί ο Φ.Π.Α., και θα απελευθερωθούν οι απολύσεις.
Τα σκληρά αυτά μέτρα λιτότητας θα καταστρέψουν την εθνική σας οικονομία. Η λιτότητα δεν αποτελεί λύση στην κρίση και θα πλήξει την ανάπτυξη για πολλά χρόνια. Αυτό θα έχει συνέπειες και για εμάς και θα επηρεάσει ιδιαιτέρα την εξαγωγές της Γερμανίας. Η πολιτική λιτότητας της ελληνικής κυβέρνησης δεν είναι επιζήμια μόνο για την Αθήνα, αλλά και για το Βερολίνο, τη Μαδρίτη και το Παρίσι.
Αγαπητές συντρόφισσες και σύντροφοι,
Αυτό το πακέτο μέτρων λιτότητας, είναι όχι μόνο οικονομικά ασύμφορο, αλλά και κοινωνικά άδικο. Σας ρωτώ:
• Γιατί αυξάνεται ο Φ.Π.Α και όχι η φορολόγηση των επιχειρήσεων ή των εισοδηματιών;
• Γιατί γίνονται περικοπές στο Δημόσιο τομέα και "παγώνουν" οι προσλήψεις; Για δεν καταπολεμιέται η φοροδιαφυγή;
• Τι σχέση έχει η απελευθέρωση του ορίου απολύσεων με τη δημοσιονομική εξυγίανση;
Αγαπητές συντρόφισσες και σύντροφοι,
Πρόκειται για ένα νεοφιλελεύθερο πακέτο. Οι έλληνες εργαζόμενοι, οι άνεργοι και οι συνταξιούχοι καλούνται να πληρώσουν την κρίση των χρηματοοικονομικών αγορών. Όλοι όμως γνωρίζουμε, ότι η κρίση είναι αποτέλεσμα της νεοφιλελεύθερης πολιτικής των τελευταίων δεκαετιών. Τα ευρωπαϊκά συνδικάτα προειδοποιούσαν εδώ και χρόνια για τις συνέπειες: απελευθέρωση των αγορών, ιδιωτικοποιήσεις και ανακατανομή εισοδήματος. Αλλά οι φανατικοί των αγορών και του ανταγωνισμού στις Βρυξέλλες και στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες είχαν ήδη προκαλέσει τη μεγαλύτερη κρίση από τη δεκαετία του 80. Τώρα, ζητούν να ξεπεραστεί η κρίση με ακόμη μεγαλύτερη δόση από το λάθος φάρμακο.
Έτσι λοιπόν αγαπητές συντρόφισσες και σύντροφοι,
Δικαιολογημένα αντιδράτε σε αυτές τις επιθέσεις. Αγωνίζεστε και για μας. Εάν η πολιτική αυτή επικρατήσει, έρχεται η σειρά των εργαζομένων στην Πορτογαλία, την Ισπανία και τη Γερμανία, που επίσης πλήττονται. Ο αγώνας σας είναι και δικός μας. Σας εύχομαι κάθε επιτυχία για την επίτευξη του κοινού μας στόχου.
Καλή τύχη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.