Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Επιτέλους μια καλή είδηση – Η Ελλάδα εντάσσεται στην Ασιατική Τράπεζα Επενδύσεων και βρίσκει επενδυτικά κεφάλαια από την Ανατολή!

yuan_0
Η ΚΙΝΑ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΙ ΤΟΝ «ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΜΕΤΑΞΙΟΥ» ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΕΙ ΣΕ ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΓΑ ΥΠΟΔΟΜΗΣ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ
Επιτέλους μια καλή είδηση εν μέσω θέρους καθώς όπως όλα δείχνουν η Ελλάδα τον Σεπτέμβριο θα ενταχθεί στην  Ασιατική Τράπεζα Επενδύσεων και Υποδομών (Asian Infrastructure Investment Bank – ΑΙΙΒ) αποκτώντας πρόσβαση σε μεγάλα επενδυτικά κεφάλαια εκτός ΕΕ.
Η Τράπεζα έχει ως σκοπό την χρηματοδότηση των υποδομών του «δρόμου του Μεταξιού» αλλά θα προσφέρει και εγγυητικές επιστολές προς ιδιώτες για την κατασκευή μεγάλων έργων υποδομών ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για προσέλκυση επενδυτών.
Bέβαια όσο καλή κίνηση και αν είναι αυτή απομένει να φανεί πως θα έρθει να επενδύσει εδώ κάποιος απο την στιγμή που θα πρέπει να πληρώνει 65% των κερδών του σε εισφορές και φόρους.
Άλλωστε με την μέχρι τώρα συμπεριφορά τους Βερολίνο και Βρυξέλλες δεν δίνουν την εντύπωση ότι θέλουν η Ελλάδα να ξεχρεώσει κάποτε, τουναντίον φαίνεται να τους ενδιαφέρει ο πλήρης έλεγχος της χώρας και να υπάρχει ένας λαός ημίνεκρων ανθρώπων που βαδίζουν στους δρόμους χωρίς ελπίδες και προοπτικές.
Το αίτημα της χώρας μας θα συζητηθεί εντός του Σεπτεμβρίου, μαζί με αιτήσεις άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Στα έργα που θα χρηματοδοτεί η ΑΙΙΒ μπορεί να συνεργάζεται και με άλλες περιφερειακές ή διεθνείς αναπτυξιακές τράπεζες.
Σύμφωνα με πληροφορίες του eurotoday.gr, από τις συζητήσεις που πραγματοποίησε η ελληνική αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον καθηγητή Παναγιώτη Ρουμελιώτη, με τους εκπροσώπους της AIIB κατά τη διάρκεια της πρώτης ετήσιας συνέλευσης της τράπεζας που πραγματοποιήθηκε στο Πεκίνο, γίνεται σαφές ότι η χώρα μας βρίσκεται πολύ κοντά στην ένταξή της.
Τα έργα που θα χρηματοδοτηθούν θα πρέπει να αποσκοπούν στην ανάπτυξης της διασύνδεσης των χωρών που συμμετέχουν στην ΑΙΙΒ, αλλά και να έχουν την επίσημη κρατική υποστήριξη ανεξάρτητα από το αν είναι αμιγώς ιδιωτικά επενδυτικά σχέδια ή Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).
Είναι σαφές ότι οι Κινέζοι επιδιώκουν την δημιουργία υποδομών που θα εξυπηρετούν τον δρόμο του Μεταξιού. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος για τον οποίο προσέλκυσαν τόσες χώρες εκτός Ασίας και μάλιστα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σε απώτερο χρόνο η ΑΙΙΒ θα παρέχει και εγγυητικές επιστολές προς τις ιδιωτικές επιχειρήσεις οι οποίες αναλαμβάνουν έργα που χρηματοδοτούνται από την αναπτυξιακή τράπεζα. Αυτό θα συμβάλει θετικά στην προσέλκυση επενδυτών για την υλοποίηση μεγάλων έργων υποδομής στη χώρα μας.
Στην ΑΙΙΒ, τα ιδρυτικά άρθρα της οποίας υπεγράφησαν στις 29 Ιουνίου 2015, συμμετέχουν ήδη 57 χώρες μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και 14 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με μεγαλύτερο μέτοχο την Κίνα.
Η ΑΙΙΒ προβλέπεται πως θα χρηματοδοτεί επενδύσεις σε υποδομές από την ενέργεια μέχρι τους υδάτινους πόρους και τα έργα περιβάλλοντος, έχει αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 100 δισ. δολάρια και εδρεύει στο Πεκίνο.
Εκτός από τη συμμετοχή της στη συγχρηματοδότηση έργων υποδομών, η τράπεζα μπορεί να συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο εταιρειών, να παρέχει εγγυήσεις σε τρίτους, αλλά και να δανείζεται κεφάλαια από τις διεθνείς αγορές, ώστε να προωθεί το επενδυτικό της πρόγραμμα.
Αναμένεται η αποστολή από τη διοίκηση της ΑΙΙΒ στις ελληνικές αρχές του εγχειριδίου με βάση το οποίο η Ελλάδα θα υποβάλει και τυπικά το αίτημά της, το οποίο αναμένεται να συζητηθεί στο διοικητικό συμβούλιο της επενδυτικής τράπεζας τον προσεχή Σεπτέμβριο.
Μαζί με την Ελλάδα θα υποβάλουν αιτήσεις ένταξης και άλλες χώρες όπως το Βέλγιο, η Ιρλανδία, η Ρουμανία και η Ουγγαρία. Στην περίπτωση που εγκριθεί το ελληνικό αίτημα, η Ελλάδα θα συμμετέχει στην ίδια ομάδα που θα εκπροσωπούνται οι χώρες της Ευρωζώνης στο Δ.Σ. της ΑΙΙΒ.
Το μοντέλο διοίκησης της επενδυτικής τράπεζας, που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της Κίνας, προβλέπει πως οι χώρες που συμμετέχουν στην ΑΙΙΒ εκπροσωπούνται στο Δ.Σ. μέσω 12 επικρατειών. Εννέα επικράτειες αποτελούνται από χώρες της περιοχής και τρεις από χώρες εκτός Ασίας.
Η σύμβαση μεταξύ Ελλάδα και ΑΙΙΒ, όπως θα διαμορφωθεί μετά τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών που εκτιμάται πως θα ολοκληρωθούν εντός του Σεπτεμβρίου, θα πρέπει να επικυρωθεί και από την ελληνική Βουλή.
Οπως είναι γνωστό, στα έργα που θα χρηματοδοτεί η ΑΙΙΒ μπορεί να συνεργάζεται και με άλλες περιφερειακές ή διεθνείς αναπτυξιακές τράπεζες όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.