ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΘΗΒΩΝ – ΣΧΗΜΑΤΑΡΙΟΥ - ΟΙΝΟΦΥΤΩΝ
ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΘΗΒΑΣ
ΘΗΒΑ 22-7-2016
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
(Δεν πρέπει να πληρώσουν εργαζόμενοι και καταναλωτές)
Εδώ και κάποιους μήνες η εταιρεία Carrefour-Μαρινόπουλος βρίσκεται σε κρίση. Καταστήματα κλείνουν, γίνονται απολύσεις, απαιτούνται ατομικές συμβάσεις από τους εργαζόμενους, υπάρχει έλλειψη προϊόντων από καταστήματα και διακοπή συνεργασίας εταιρειών με την αλυσίδα. Τι ακριβώς συμβαίνει;
Η Carrefour- Μαρινόπουλος είναι η μεγαλύτερη εταιρεία στο χώρο των σούπερ-μάρκετ με πάνω από 1.000 σημεία πώλησης πανελλαδικά, με πάνω από 13.000 εργαζόμενους και με πωλήσεις της τάξης των 2δισ. € ετησίως! Γενικά ο κλάδος των super market, παρά την κρίση, σημειώνει κέρδη, και χαρακτηριστικά το 2015 σημείωσε αύξηση κερδών περίπου 2%.
Για την «Μαρινόπουλος ΑΕ» βάσει των εξαγορών
τα τελευταία χρόνια δείχνουν ότι «λεφτά υπάρχουν», εξαγορά των Carrefour μετά την αποχώρηση τους από την Ελλάδα, κ.α. (Αρβανιτίδης, Κρόνος Αχαϊας, Λάρισα Super Market).
Τους τελευταίους μήνες ο όμιλος όμως έχει μπει σε κρίση. Ανακοινώθηκε κλείσιμο 80 καταστημάτων που συνοδεύτηκε από περίπου 200 απολύσεις εργαζομένων. Η κίνηση αυτή φαίνεται να είναι προάγγελος μιας γενικότερης «αναδιάρθρωσης» της εταιρίας, ενώ ασκούνται άτυπες πιέσεις για εθελούσιες αποχωρήσεις κυρίως σε μικρομεσαία στελέχη. Στα πλαίσια αυτά υπάρχει διαπραγμάτευση και για πωλήσεις εταιρειών που ανήκουν στον όμιλο Μαρινόπουλου.
Τα οικονομικά προβλήματα της εταιρείας αντανακλάστηκαν και στα ράφια των καταστημάτων της αλυσίδας μια και πολλοί προμηθευτές διέκοψαν τη συνεργασία με την Μαρινόπουλος επειδή αυτή δεν έκανε εγκαίρως τις πληρωμές.
Η αιτία της κρίσης αυτής φαίνεται να είναι ότι η εταιρεία έκανε επιχειρηματικές κινήσεις (εξαγορές, κλπ) πάνω από τις δυνατότητές της, προφανώς κινούμενη στη λογική της απληστίας και του ανταγωνισμού.
Όπως γίνεται και διεθνώς στα χρηματιστήρια, το κεφάλαιο τζογάρει προκειμένου να μεγιστοποιήσει τα κέρδη του και όταν χάνει προσπαθεί να φορτώσει την αποτυχία του στους εργαζόμενους και τους καταναλωτές.
Έτσι ξεκίνησαν πιέσεις προς τους εργαζόμενους να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις με μείωση 8% των αποδοχών τους, παρά το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία τους αμείβεται με πολύ χαμηλούς μισθούς ενώ δουλεύουν με εξοντωτικούς ρυθμούς.
Μιλάμε για μια εταιρεία δηλαδή που ενώ διαχειρίζεται τεράστια ποσά ψάχνει να ξεζουμίσει ακόμα παραπάνω τους εργαζόμενους των 400€! Οι εργαζόμενοι στην εταιρεία είναι «πολλών ταχυτήτων», 4ωροι, 6ωροι, 8ωροι.
Χρειάζεται όλοι να σταθούμε αλληλέγγυοι στον αγώνα των εργαζομένων να διατηρήσουν τα δικαιώματά τους και τις θέσεις εργασίας τους.
Τα σούπερ μάρκετ είναι –ειδικά για τις πόλεις– σημαντικό στοιχείο για τη διακίνηση των απαραίτητων προϊόντων καθώς το 54% περίπου των τροφίμων διακινείται μέσω των super market. Μια τόσο σημαντική λειτουργία δεν μπορεί να αφεθεί στα χέρια κάποιων άπληστων ιδιοκτητών που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να αυξήσουν την προσωπική τους κερδοφορία.
Καλούμε την κυβέρνηση να πάρει θέση και να γίνει διαχειριστικός έλεγχος στην εταιρεία με πλήρη διαφάνεια, για να γνωρίζει ο καταναλωτής και ο εργαζόμενος ποια είναι η πραγματική οικονομική κατάσταση της εταιρείας για ποιο λόγο κλείνουν τα καταστήματα απολύοντας εργαζόμενους, αυξάνοντας την ανεργία.
Να δούμε αν λέει αλήθεια η εργοδοσία, πόσα ήταν τα κέρδη των προηγούμενων χρόνων και που είναι τοποθετημένα.
Το εργατικό κίνημα, οι καταναλωτές, η κοινωνία πρέπει να παλέψουν ώστε το τι τρώμε και το τι χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας να έχουν διασφαλισμένη ποιότητα και να είναι σε προσιτές τιμές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.