Σειρά ερωτημάτων προκύπτει από την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου της Αθήνας βάσει της οποίας απορρίφθηκε η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που είχε καταθέσει η ΔΕΗ για συντηρητική κατάσχεση στην περιουσία της ΛΑΡΚΟ έως του ποσού των 39,2 εκατ. ευρώ.
Με μια απόφαση που δικαιώνει τη ΛΑΡΚΟ και επιτρέπει στην εθνική βιομηχανία σιδηρονικελίου να συνεχίσει απρόσκοπτα τη λειτουργία της, εν όψει μάλιστα και της προωθούμενης αποκρατικοποίησής της, το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας απέρριψε την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, που είχε κατατεθεί από τη ΔΕΗ, για συντηρητική κατάσχεση στην περιουσία της ΛΑΡΚΟ μέχρι του ποσού των 39,2 εκατ. ευρώ. Μάλιστα η ΔΕΗ στο ακροατήριο αύξησε το ποσό της απαίτησης σε 80 εκατ. ευρώ, κάτι που δεν έγινε αποδεκτό από το δικαστήριο.
Τα ποσά αυτά αμφισβητεί η βιομηχανία σιδηρονικελίου, η οποία έχει προσφύγει στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, καταγγέλλοντας υπέρογκες και αυθαίρετες χρεώσεις στα τιμολόγια ρεύματος. Μάλιστα ηΡΑΕ έχει εκδώσει προσωρινή απόφαση με την οποία όρισε τα 50 ευρώ/Mwh ως προσωρινή τιμή παροχής του ηλεκτρικού ρεύματος στην εταιρεία, ποσό σημαντικά μικρότερο από αυτό που χρέωνε ως τότε η ΔΕΗ, που είναι και μέτοχος της ΛΑΡΚΟ. Σύμφωνα με τη σχετική πληροφόρηση, το δικαστήριο έκανε δεκτό ένα εκ των βασικών επιχειρημάτων που είχαν αναπτύξει κατά τη συζήτηση της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων, στις 20 Νοεμβρίου, οι πληρεξούσιοι δικηγόροι της ΛΑΡΚΟ, ότι, δηλαδή, η ΔΕΗ δεν διακινδυνεύει τυχόν απαιτήσεις της έναντι της ΛΑΡΚΟ.
Το δικαστήριο απέρριψε την αίτηση κατάσχεσης, κρίνοντας ότι «από κανένα αποδεικτικό στοιχείο δεν πιθανολογήθηκε ότι η οφειλέτρια πρόκειται να εκποιήσει υφιστάμενα περιουσιακά της στοιχεία (...). Συνεπώς, ανεξαρτήτως της υπάρξεως, ή μη, της απαιτήσεως που αναφέρεται στην αίτηση πρέπει αυτή (η αίτηση) να απορριφθεί για έλλειψη επικείμενου κινδύνου η συνδρομή του οποίου αποτελεί τη μία βασική προϋπόθεση για την παροχή της αιτούμενης προσωρινής δικαστικής προστασίας».
Παράλληλα η ΛΑΡΚΟ έχει προσφύγει για την υπόθεση αυτή στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, καταγγέλλοντας «υπέρογκες και αυθαίρετες χρεώσεις που της έχει επιβάλει η ΔΕΗ». Μάλιστα, η Αρχή έχει ήδη εκδώσει προσωρινή απόφαση, με την οποία έγιναν δεκτές οι κυριότερες αιτιάσεις της ΛΑΡΚΟ και ορίσθηκε από τη ΡΑΕ προσωρινή τιμή παροχής ηλεκτρικού ρεύματος για τη ΛΑΡΚΟ 50 ευρώ/MWh, ποσό σημαντικά μικρότερο από αυτό που τη χρέωνε η ΔΕΗ με τα τιμολόγιά της.
Κατόπιν των ανωτέρω, προκύπτουν σειρά ερωτημάτων σχετικά με τις αυθαίρετες χρεώσεις που επιβάλλει η ΔΕΗ στους πελάτες της όταν μάλιστα τυχαίνει να είναι και μέτοχος αυτών.
Συγκεκριμένα, γιατί η ΔΕΗ προχωρά σε «δικό» της τιμολόγιο αφού τις χρεώσεις τις ορίζει η ΡΑΕ;
Μήπως αυτός είναι ο λόγος που ο νομικός σύμβουλος της ΔΕΗ Αργύρης Οικονόμου αποκάλεσε με δηλώσεις του στο newpost.gr «λαμόγιο και ψυχοπαθή» τον πρόεδρο της ΡΑΕ κ. Νίκο Βασιλάκο; Γιατί σε αυτή την περίπτωση είναι πασίδηλο ότι προκύπτει μείζον πολιτικό ζήτημα.
Εάν οι ισχυρισμοί και διαπιστώσεις του κ. Οικονόμου είναι αληθείς τότε θα έπρεπε να έχει απομακρυνθεί ο πρόεδρος της ΡΑΕ. Εάν όμως είναι ψευδείς, θα έπρεπε ο κ. Οικονόμου να είχε λογοδοτήσει και να είχε απομακρυνθεί από την ευαίσθητη θέση του νομικού συμβούλου την οποία κατέχει από το 2004!
Γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να αποκαλυφθεί ο «προστάτης» του… Θα πρέπει να δοθούν απαντήσεις εδώ και τώρα για όλη αυτή την υπόθεση γιατί η οσμή του βόθρου έχει ήδη φτάσει στο Μέγαρο Μαξίμου!!!
Άρτεμις Παραδείσου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.