Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

ΝΕΑ ΦΟΡΟΕΠΙΔΡΟΜΗ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΤΩΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ...



Ρεπορτάζ : Ελένη Κωσταρέλου
(από την Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία)
Προ των πυλών βρίσκεται η τελική συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας για τα μέτρα του νέου Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015 και το μεγαλύτερο πακέτο εκποίησης ΔΕΚΟ και ακινήτων του... 
Δημοσίου.

Ο Πολ Τόμσεν
Σε πυρετώδεις συσκέψεις μέσα στο Σαββατοκύριακο το οικονομικό επιτελείο και η τρόικα ξαναγράφουν τα νέα σκληρά μέτρα του Μεσοπρόθεσμου και κλείνουν το πακέτο εκποίησης της δημόσιας περιουσίας, που «βαραίνει» περισσότερο λόγω του ιδιαίτερου ενδιαφέροντος των δανειστών, πριν εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας και το διάλογο με την αντιπολίτευση.

6 δισ. εισπρακτικά

Από τα μέτρα που Μεσοπρόθεσμου, που θα ψηφιστεί το αργότερο μέσα στον Ιούνιο, τα 6 δισ. ευρώ (κυρίως εισπρακτικά) θα υλοποιηθούν από το δεύτερο εξάμηνο του έτους, ειδάλλως η τρόικα εκτιμά ότι θα υπάρξει τρύπα 4 δισ. ευρώ φέτος και το έλλειμμα -κατά τις δηλώσεις του επικεφαλής Πολ Τόμσεν- θα ξεπεράσει το 10% του ΑΕΠ. Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μεταξύ τρόικας και κυβέρνησης, τα μέτρα που, σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται να τους «παιδεύουν» είναι τα εξής:

1Το κίνημα των αποδείξεων «καίει» το οικονομικό επιτελείο και έχει προκαλέσει την μήνιν της τρόικας, καθώς τώρα διαπιστώνεται ότι οι φορολογούμενοι υπερκαλύπτουν το όριο των αποδείξεων για την κάλυψη του αφορολόγητου ορίου και σε αρκετές περιπτώσεις απολαμβάνουν και υψηλό μπόνους φόρου. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι από τις δύο πρώτες παρτίδες εκκαθαριστικών σημειωμάτων (781.612 δηλώσεις) το 40% έχουν επιστροφή φόρου και πληρωμή μόλις το 19%!

Το γεγονός προκάλεσε συζητήσεις μεταξύ τρόικας και κυβέρνησης. Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μπήκαν σενάρια διάσωσης, που αφορούν την καθιέρωση πλαφόν για το «μπόνους φόρου» 300 ευρώ, όπως άλλωστε είχε αρχικά υιοθετηθεί το μέτρο, ή τη μείωση του αφορολόγητου ορίου για το σύνολο των φορολογουμένων, με πρόταση να πέσει ακόμα και κάτω από τα 10.000 ευρώ. Η συζήτηση έφθασε ακόμα και στην κατάργηση των αποδείξεων, κάτι που φαίνεται να απορρίπτεται, καθώς θα υπονομεύσει την όλη προσπάθεια που γίνεται για αύξηση των αποδιδόμενων εσόδων από ΦΠΑ και του φόρου εισοδήματος από επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.

2 Επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες βρίσκονται στο στόχαστρο της τρόικας, δεδομένης και της υψηλής φοροδιαφυγής που παρατηρείται στις συγκεκριμένες ομάδες φορολογουμένων. Η κατάργηση του αφορολόγητου ορίου για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες ή ακόμα και η επιβολή έκτακτης εισφοράς είναι τα μέτρα που συζητιούνται, προκειμένου να αυξηθεί η φοροδοτική δυνατότητα των ομάδων αυτών. Το μέτρο, που επιχειρήθηκε να εφαρμοστεί το 2008 με κυβέρνηση Ν.Δ., νομοθετήθηκε και το πήρε πίσω λίγους μήνες μετά ο επόμενος υπουργός Οικονομίας. Σε περίπτωση κατάργησης του αφορολογήτου, για τα πρώτα 12.000 ευρώ θα εφαρμοστεί συντελεστής 10% ή 15% ή 18%.

3 Στο στόχαστρο και οι μεγαλοϊδιοκτήτες ακινήτων. Μεταξύ των μέτρων που εξετάζονται είναι η μείωση του αφορολόγητου ορίου 400.000 ευρώ για το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, σε επίπεδα 200.000 ή 250.000 ευρώ. Εξέλιξη, που θα οδηγήσει στα δίχτυα του ΦΑΠ χιλιάδες ιδιοκτήτες, δεδομένου ότι έρχεται και η αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. Διερευνάται δε και η επιβολή έκτακτου φόρου στους μεγαλοϊδιοκτήτες, όπως είχε γίνει το 2009 έναντι 60.000 μεγαλοϊδιοκτητών (αφορούσε ιδιοκτήτες με αξία περιουσίας άνω των 400.000 ευρώ και φορολογικούς συντελεστές που κυμαίνονταν από 0,1% έως 0,9%), με στόχο αυτή τη φορά να «πιαστεί» διπλάσιος ή και τριπλάσιος αριθμός ιδιοκτητών, κυρίως με μεγάλης επιφάνειας ακίνητα και σε ακριβές περιοχές.

Οι πιέσεις

Η τρόικα συνεχίζει να πιέζει για απολύσεις. Ενδεικτική είναι η φράση στελέχους της: «Κάποιοι δεν δουλεύουν και πρέπει να γίνει παρέμβαση σε αυτό». Εμφαση δίνουν σε διαρθρωτικά μέτρα που δεν προχωρούν (όπως απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων), στη μείωση των μισθών και στους μηχανισμούς είσπραξης σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία, καθώς και στο συμμάζεμα των νοσοκομείων. Στο πλαίσιο αυτό, η τρόικα ζητάει ακόμα πιο αναλυτικό σχέδιο για την πάταξη της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής αμφισβητώντας τις κυβερνητικές εξαγγελίες για έσοδα 7 δισ. ευρώ από τους δύο τομείς.

Οι συζητήσεις που έχουν γίνει έως τώρα φαίνεται να προκαλούν την επίσπευση, δηλαδή την εφαρμογή τους από φέτος, μέτρων όπως: επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης σε μη αλκοολούχα ποτά και σε φυσικό αέριο, οι αυξήσεις τελών κυκλοφορίας οχημάτων, η αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, η μείωση αφορολόγητου ορίου για απόκτηση πρώτης κατοικίας και ΦΑΠ, οι περικοπές κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων, η μείωση των επικουρικών συντάξεων, η αύξηση έκτακτης εισφοράς σε επιχειρήσεις, η κατάργηση ή περικοπή φοροαπαλλαγών, η νομιμοποίηση των αυθαιρέτων. Υπό εξέταση είναι η μετάταξη προϊόντων και υπηρεσιών στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ επίσης από το δεύτερο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.