Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Οριστικοποιήθηκε το Σύμφωνο του Ευρώ (Euro Plus Pact)


5675E599C51992E465B24625D035F57D
Στη σκιά των εξελίξεων στην Πορτογαλία, οι Ευρωπαίοι, χτες, κατά την πρώτη μέρα της Συνόδου, οριστικοποίησαν τους όρους του "Συμφώνου για το Ευρώ", το οποίο και θα αποτελεί τη ασπίδα για την αποφυγή μελλοντικών κρίσεων, και θα είναι το "έναυσμα" για την ενίσχυση της σύγκλισης μεταξύ των μελών.
Παράλληλα, αποφάσισαν να ληφθούν τελικά οι κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον της ευρωζώνης με τους ηγέτες των 27 κρατών-μελών να συμφωνούν σε τρίμηνη αναβολή.

"Ναι" στο Σύμφωνο του Ευρώ
Ο Χέρμαν βαν Ρομπάι ανακοίνωσε την οριστικοποίηση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για το Σύμφωνο του Ευρώ, λίγο μετά τις 1:30 τα ξημερώματα της Παρασκευής, όταν και ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της πρώτης μέρας της Συνόδου στις Βρυξέλλες.
Στην υιοθέτηση της συμφωνίας για ένα συνολικό πακέτο οικονομικών μέτρων με το όνομα «Euro Plus Pact», προέβησαν οι ηγέτες της των χωρών της ΕΕ. Το «Euro Plus Pact» υπερψηφίστηκε από τις περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης, ενώ στην υιοθέτησή του προχωρούν και 6 χώρες εκτός της ευρωζώνης. Ειδικότερα, πρόκειται για τη Δανία, την Πολωνία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Λιθουανία και τη Λετονία.
Το «Euro Plus Pact» έχει ως στόχο να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προωθώντας ρυθμίσεις για σύνδεση των μισθών με την παραγωγικότητα και αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης. Επίσης, αποτελεί τη δέσμευση των χωρών-μελών ή μη, να μοιράζονται ένα κοινό νόμισμα, αλλά αυτό σημαίνει και να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους απέναντι στην ΕΕ.
Εκτός του «Συμφώνου του Ευρώ» θα μείνουν η Σουηδία και η Βρετανία, που αποτελούν τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές οικονομίες εκτός της Ευρωζώνης.
Εμπλοκή από τη Γερμανία στον ESM
Από τη μεριά της, η Γερμανία επιθυμεί πλέον να καταβάλει στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, από το 2013 και μετά, πέντε ετήσιες δόσεις των 4,4 δισ. ευρώ, και όχι, όπως είχε συμφωνηθεί από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης τη Δευτέρα, να καταβάλει τα πρώτα έντεκα δισ. ευρώ μέσα στο 2013 και κατόπιν το υπόλοιπο ποσό σε στα τρία επόμενα έτη ώστε να συμπληρωθούν τα 22 δισ. ευρώ που αναλογούν στη χώρα για τη συμμετοχή της στο Μηχανισμό.
Το 2013 στη Γερμανία είναι προγραμματισμένο να γίνουν οι βουλευτικές εκλογές κι η κυβέρνηση Μέρκελ καθιστά ήδη σαφές ότι δεν θέλει μεγάλες επιπλέον δαπάνες στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό του '13.
Τα κράτη μέλη της ευρωζώνης που θα καταφεύγουν στο Μηχανισμό θα δανείζονται υπό αυστηρές προϋποθέσεις και θα εφαρμόζουν ένα αυστηρό πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής το οποίο θα αποφασίζεται μαζί με την Τρόικα (Επιτροπή, ΕΚΤ, ΔΝΤ). Υπό αυστηρές προϋποθέσεις και με την υπογραφή μνημονίου θα δίνονται και τα δάνεια για την εξαγορά κρατικών ομολόγων από την πρωτογενή αγορά. Οι αποφάσεις θα λαμβάνονται ομόφωνα από το πολιτικό διοικητικό Συμβούλιο του ΕΜΣ, το οποίο θα αποτελείται από τους υπουργούς οικονομικών της ευρωζώνης.
Ωστόσο, σε εκκρεμότητα παραμένει η απόφαση για τον τρόπο με τον οποίο θα αυξηθεί η δανειοδοτική δυνατότητα του σημερινού Μηχανισμού (EFSF) από τα 250 δις. ευρώ στα 450 δις. ευρώ και του μελλοντικού (ΕΜΣ) στα 500 δις. ευρώ.
Ελλάδα
Αναφορικά με την Ελλάδα, η Γερμανίδα Καγκελάριος Α. Μέρκελ δήλωσε αλληλέγγυα προς τις προσπάθειες της ελληνικής πλευράς, διαβεβαιώνοντας ότι κανείς δεν θα μείνει αβοήθητος στην Ευρωζώνη.
"Ό,τι καταφέρουμε στην Ευρώπη θα το καταφέρουμε μόνον από κοινού. Αυτό όμως απαιτεί κοινές προσπάθειες. Χρειαζόμαστε έναν σώφρονα συνδυασμό κοινών προσπαθειών και αλληλεγγύης", ανέφερε η Μέρκελ.
Αναφερόμενη στο έκτακτο Συμβούλιο της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε στις 11 Μαρτίου, η Μέρκελ σημείωσε ότι "η Ελλάδα μας παρουσίασε κατά αξιόπιστο τρόπο ότι συνεχίζει τις δομικές μεταρρυθμίσεις. Μας ανακοίνωσε επίσης ένα πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων ύψους 50 δισ. ευρώ. Όλα τα υπόλοιπα κράτη-μέλη ήμασταν πρόθυμα να επιδείξουμε αλληλεγγύη και καταστήσαμε σαφές ότι είμαστε πρόθυμοι να συμφωνήσουμε σε συγκεκριμένη μείωση του επιτοκίου", σχολίασε η Μέρκελ.
Γ. Παπανδρέου: Οι Ευρωπαίοι ηγέτες να στείλουν ένα ισχυρό μήνυμα στις αγορές
Η νέα πρόκληση που έχουν μπροστά τους οι Ευρωπαίοι ηγέτες είναι να στείλουν ένα ισχυρό μήνυμα προς τις διεθνείς αγορές ότι στηρίζουν το ευρώ και όλα τα κράτη της Ε.Ε., τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.
Πήραμε πολύ δύσκολες αποφάσεις για να καταστήσουμε βιώσιμη την οικονομία, πρόσθεσε, ενώ σήμερα μπορούμε να ατενίζουμε το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία και εμπιστοσύνη.
Οι προσπάθειες της Ελλάδας, όπως είπε, ο κ. Παπανδρέου, αναγνωρίστηκαν τόσο στην πρόσφατη σύνοδο του Eurogroup όσο και στη σύνοδο των ηγετών της ευρωζώνης στις 11 Μαρτίου. [via]
Κρίσιμη σύνοδος κορυφής - Ποιά η σημασία για την Ελλάδα; [epikairo]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.