Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

ΕΕ: Συμφωνία για τον μόνιμο μηχανισμό - Παπανδρέου: "Τίποτα δε μας χαρίστηκε"ap


eu2-458x315
Σε συμφωνία κατέληξαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες μετά το τέλος της 2ης μέρας της Συνόδου Κορυφής. Οι ηγέτες αποφάσισαν να προχωρήσουν σε τροποποίηση της Συνθήκης της ΕΕ, ώστε να ενσωματωθούν οι αλλαγές που αφορούν στον ESM και να υπογραφεί η τροποποιημένη Συνθήκη μέχρι τα τέλη Ιουνίου.
Αποφασίστηκε η αναθεώρηση της συνθήκης για την ενίσχυση του μηχανισμού ESM και του προσωρινού EFSF, ενώ παράλληλα εγκρίθηκε η χρηματοδότησή τους. Ο Πρόεδρος του Eurogroup, Jean Claude Juncker τόνισε ότι ο ESM επιτέλους θα... πείσει τις αγορές.
Σε ότι αφορά την Ελλάδα, η
Σύνοδος επιβεβαίωσε τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του Eurogroup της 11ης Μαρτίου. Πρόκειται για την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων από τα 5 στα 10 χρόνια, καθώς και τη μείωση κατά 100 μονάδες βάσης του επιτοκίου δανεισμού για το ποσό που αφορά τα δάνεια από την ευρωζώνη (80 δισ. ευρώ).
Παράλληλα, δεν ελήφθη συγκεκριμένη απόφαση για την Πορτογαλία, ενώ οι συζητήσεις για τους όρους δανεισμού της Ιρλανδίας αναβάλλονται έως ότου ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των stress test των τραπεζών. Εν τω μεταξύ, ο Προεδρος της ΕΕ, Herman Van Rompuy καλωσόρισε τη συμμετοχή έξι χωρών εκτός Ευρωζώνης στο Σύμφωνο: Δανία, Πολωνία, Λετονία, Λιθουανία, Βουλγαρία και Ρουμανία.
Τα 5 σημεία που συνοψίζουν τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής είναι τα εξής:
• Οριστικοποιήθηκε το Σύμφωνο του Ευρώ*
• Επιτελέσθηκε συμφωνία για τις λεπτομέρειες του ESM και EFSF
• Αναθεωρήθηκε το Σύμφωνο Σταθερότητας για να ενσωματωθούν οι αλλαγές
• Συμφωνήθηκαν έξι νέες προτάσεις για τη δημοσιονομική σύγκλιση
• Αποκαταστάθηκε η αξιοπιστία των stress tests για τις τράπεζες
Aναλυτικά στο bankingnews
Παπανδρέου: Αναγνωρίστηκε η προσπάθεια της Ελλάδας
Θετικά ήταν τα σχόλια των Ευρωπαίων για τις προσπάθειες της Ελλάδας, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, Γιώργος Παπανδρέου ο οποίος έκανε δηλώσεις μετά την ολοκλήρωση των εργασιών στις Βρυξέλλες
«Οι προσπάθειες της Ελλάδας δικαιώθηκαν». «Φτάσαμε στη σημερινή απόφαση με τη σταθερή μας διεκδίκηση, με την ανάδειξη της ευρωπαϊκής διάστασης του προβλήματος». Μετά και από τις εξελίξεις στην Πορτογαλία και στη Λιβύη δικαιώθηκε απόλυτα η επιμονή της κυβέρνησης να υπάρξει απόφαση για τα θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος στις 11 Μαρτίου.
Υπογράμμισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση με τη συμβολή και της Ελλάδας υιοθέτησε μία συνολική απάντηση στην κρίση, ενώ έκανε λόγο για απόφαση στήριξης της Ευρωζώνης. Αναφερόμενος στην προσφυγή πριν από ένα χρόνο της Ελλάδας στο μηχανισμό στήριξης, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «ένα συνεχή αγώνα να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία και το κύρος της Ελλάδας».
Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ολοκληρώνεται η αναμόρφωση της Συνθήκης για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, συγκεκριμενοποιούνται οι όροι και οι λεπτομέρειες, οι οποίοι θα επικυρωθούν τον Ιούνιο, όταν και θα υπάρξει η αναθεώρηση της Συνθήκης.
Ο κ. Παπανδρέου έθεσε το θέμα και των μεταναστευτικών ροών, λέγοντας ότι Αθήνα και Ρώμη έθεσαν το θέμα και ζήτησαν να συζητηθεί σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Κατά τον πρωθυπουργό, η ΕΕ ανταποκρίθηκε να παρουσιάσει προτάσεις για το θέμα μέχρι τον Ιούνιο, αλλά και να ενισχύσει τα κονδύλια για την αντιμετώπιση του προβλήματος (όπως στην περίπτωση της Frontex).
Για το θέμα της πυρηνικής ενέργειας, αποφασίστηκε να επανεξεταστεί η ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων σε όλη την Ευρώπη, αλλά και σε γειτονικές -με την ΕΕ- χώρες.
Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα χρήσης πυρηνικής ενέργειας στην Ελλάδα, ενώ υπογράμμισε ότι έθεσε και το θέμα των πυρηνικών σχεδίων της Τουρκίας.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός είπε ότι «τίποτα δε μας χαρίστηκε. Φτάσαμε στην απόφαση με τη σταθερή μας διεκδίκηση. Φτάσαμε στην απόφαση με την ενίσχυση του κύρους της χώρας μας και την οικοδόμηση των απαραίτητων συμμαχιών». ##
Socrates: Η Πορτογαλία μπορεί να χρηματοδοτήσει τον εαυτό της στις αγορές και δεν θα χρειαστεί διάσωση
Εν τω μεταξύ, ο υπηρεσιακός πλέον Πορτογάλος πρωθυπουργός, Jοse Socrates, προέβη σε δηλώσεις περί επίτευξης όλων των δημοσιονομικών στόχων της χώρας, εμφανώς παρακινημένος από την αντίδραση των διεθνών οίκων αξιολόγησης (Moody's, Fitch και S&P) απέναντι στην παραίτηση του.
«Όλοι οι δημοσιονομικοί στόχοι ως το 2013 θα επιτευχθούν», τόνισε χαρακτηριστικά ο Socrates, ενώ αναγνώρισε ότι η δημοσιονομική κατάσταση της Πορτογαλίας εκτραχύνθηκε μετά την παραίτηση του.
«Η Πορτογαλία μπορεί να χρηματοδοτήσει τον εαυτό της στις αγορές και δεν θα χρειαστεί διάσωση», έσπευσε να συμπληρώσει ο ίδιος.Στη σκιά των εξελίξεων στην Πορτογαλία, οι Ευρωπαίοι, χτες, κατά την πρώτη μέρα της Συνόδου, οριστικοποίησαν τους όρους του "Συμφώνου για το Ευρώ", το οποίο και θα αποτελεί τη ασπίδα για την αποφυγή μελλοντικών κρίσεων, και θα είναι το "έναυσμα" για την ενίσχυση της σύγκλισης μεταξύ των μελών. Παράλληλα, αποφάσισαν να ληφθούν τελικά οι κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον της ευρωζώνης με τους ηγέτες των 27 κρατών-μελών να συμφωνούν σε τρίμηνη αναβολή.
Zapatero: Νέα μέτρα στην Ισπανία
Για υιοθέτηση νέων μέτρων δεσμεύεται ο Ισπανός Πρωθυπουργός José Luis Rodríguez Zapatero, με σκοπό να ενισχύσει τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας της οποίας ηγείται.
«Το Σύμφωνο του Ευρώ θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση των μελλοντικών κρίσεων», επισήμανε ο ίδιος. Παράλληλα, δήλωσε ότι δεν φοβάται τον αντίκτυπο της πολιτικής αστάθειας στην Πορτογαλία, ενώ συμπλήρωσε πως δεν είναι απαραίτητο η Πορτογαλία να εισέλθει σε φάση δημοσιονομικής αστάθειας.
Λιβύη και μεταναστευτικό ζήτημα
Αναφορικά με τη Λιβύη, στη Σύνοδο Κορυφής αποφασίστηκε η λήψη δράσης σε τρεις τομείς:
-Περισσότερες κυρώσεις στο καθεστώς (διακοπή των απολαβών από τα κέρδη των συνδεόμενων εταιρειών πετρελαίου και ενέργειας)
-Περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια εάν χρειαστεί
-Περισσότερες πιέσεις για την έξοδο του Gaddafi από τη χώρα και την ομαλή μετάβαση της εξουσίας.
Παράλληλα, εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις εξελίξεις σε Υεμένη, Συρία και Μπαχρέιν, ενώ δηλώνουν ότι θα επεξεργαστούν ένα πλαίσιο για την μετανάστευση, ενισχύοντας και τα προγράμματα ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στη Μεσόγειο κατά 1 δις ευρώ.
Εν τω μεταξύ, η ΕΕ δεσμέυτηκε για ην παροχή αναγκαίας υποστήριξης στις χώρες που αντιμετωπίζουν μεταναστευτικό πρόβλημα, ενώ τονίστηκε ότι μέχρι τον Ιούνιο θα έχει δοθεί λύση στο πρόβλημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.