Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

ΟΙ 7 ΠΛΗΓΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ...


Ρεπορτάζ : Προκόπης Χατζηνικολάου
(από την Καθημερινή της Κυριακής)
Η καθίζηση της αγοράς, οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις σε συνδυασμό με την αύξηση της ανεργίας, η διάλυση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών και η αδυναμία υπολογισμού των ποσών που θα εισπραχθούν έχουν επιφέρει ήδη σημαντικά πλήγματα... 
στον προϋπολογισμό, οι αποκλίσεις του οποίου με συντηρητικούς υπολογισμούς θα υπερβούν όπως φαίνεται τα 3,6 δισ. ευρώ στο τέλος του έτους. Ολα αυτά τρομάζουν όχι μόνο το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, αλλά και την τρόικα, η οποία αναμένεται να ζητήσει τη λήψη πρόσθετων μέτρων που θα αναπληρώσουν τις νέες απώλειες. Οι μεγαλύτερες πληγές εστιάζονται στην υστέρηση που θα προκύψει από τους φόρους στις επιχειρήσεις, στην αδυναμία περιορισμού της φοροδιαφυγής, στα μειωμένα έσοδα από τα τεκμήρια καθώς και στους φόρους που επιβάλλονται στην ακίνητη περιουσία.
Οι κυριότερες αποκλίσεις
Ειδικότερα, οι 7 πληγές του προϋπολογισμού, που στοιχίζουν 3,6 δισ. ευρώ, εντοπίζονται:
1. Στη φορολογία εισοδήματος νομικών προσώπων. Το οικονομικό επιτελείο έχει υπολογίσει έσοδα ύψους 2,8 δισ. ευρώ. Ωστόσο, το 2010 θεωρείται από τις χειρότερες χρονιές για τις επιχειρήσεις έπειτα από πολλά χρόνια, με αποτέλεσμα οι φόροι που θα καταβάλουν τους επόμενους μήνες να είναι συρρικνωμένοι αν όχι μηδενικοί. Μάλιστα, αρκετές επιχειρήσεις αναμένεται να έχουν επιστροφή δεδομένου ότι το περσινό έτος είχαν προκαταβάλει φόρο για τα κέρδη του 2010. Οι επιχειρήσεις αυτές έχουν σαφώς μικρότερα κέρδη σε σχέση με πέρυσι, με αποτέλεσμα να έχουν επιστροφή. Παράλληλα, δεν θα προκαταβληθεί φόρος για τα εισοδήματα του 2011, εξαιτίας των ισχνών αποτελεσμάτων. Υπολογίζεται ότι οι απώλειες από την ανωτέρω πηγή θα είναι μεγαλύτερες από 1 δισ. ευρώ.
2. Στις προσπάθειες για περιορισμό της φοροδιαφυγής, οι οποίες δεν έχουν αποδώσει καρπούς μέχρι σήμερα. Το φορολογικό νομοσχέδιο για τις ποινές βρίσκεται ακόμα στη Βουλή, ενώ μετά το καλοκαίρι θα κατατεθεί το σχέδιο νόμου για την αναδιάταξη των υπηρεσιών. Το γεγονός αυτό έχει αποτέλεσμα όχι τη μείωση της φοροδιαφυγής, αλλά, αντίθετα, τη διόγκωσή της όπως αναφέρουν μεγάλα λογιστικά γραφεία. Σημειώνεται ότι στον προϋπολογισμό έχει εγγραφεί κονδύλι ύψους 1,6 δισ. ευρώ από την πάταξη της φοροδιαφυγής. Στο υπουργείο Οικονομικών κατεβάζουν το ποσό αυτό στο 1 δισ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι οι απώλειες σε σχέση με τα αρχικώς υπολογισθέντα ανέρχονται σε 600 εκατ. ευρώ.
3. Στην καθυστέρηση εκκαθάρισης του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων καθώς και του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας 2010 και 2011. Από τους φόρους αυτούς το Δημόσιο υπολογίζει να εισπράξει το ποσό του 1 δισ. ευρώ. Βέβαια λόγω της τεράστιας καθυστέρησης στον κρατικό κορβανά υπολογίζεται να εισέλθουν το τρέχον έτος το πολύ 500 εκατ. ευρώ. Απώλειες εσόδων 500 εκατ. ευρώ τα οποία, ωστόσο, θα εισπραχθούν το 2012.
4. Στην αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών (η οποία υπολογίζεται να γίνει μετά τον Ιούλιο). Από αυτήν δεν πρόκειται να εισπραχθούν τα 270 εκατ. ευρώ που προβλέπει ο προϋπολογισμός. Και αυτό διότι το διάστημα που θα αναπροσαρμοσθούν οι τιμές της εφορίας είναι ιδιαίτερα μικρό που δεν επιτρέπει -σε μία «παγωμένη» αγορά-την αύξηση των αγοραπωλησιών. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι το ποσό που μπορεί να εισπραχθεί δεν θα θα ξεπερνά τα 5070 εκατ. ευρώ. Απώλειες 200 εκατ. ευρώ.
5. Στον υπερφιλόδοξο στόχο για έσοδα ύψους 700 εκατ. ευρώ από τα νέα τεκμήρια. Παράγοντες του υπουργείου κατεβάζουν τον πήχυ σημειώνοντας ότι το πολύ να εισπραχθούν 400 εκατ. ευρώ. Απώλειες 300 εκατ. ευρώ.
6. Στη μείωση του Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών. Ηδη το ΙΚΑ έχει αποδώσει το πρώτο δίμηνο του έτους λιγότερους φόρους από την ανωτέρω πηγή, ενώ η αύξηση της ανεργίας δείχνει ότι μέχρι το τέλος του έτους τα έσοδα από τον ΦΜΥ θα μειωθούν περαιτέρω. Ωστόσο, δεν μπορεί να γίνει υπολογισμός των απωλειών στον προϋπολογισμό.
7. Στη μείωση των εισπράξεων του φόρου εισοδήματος φυσικών
προσώπων. Το οικονομικό επιτελείο υπολογίζει να εισπράξει 10,6 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι το προηγούμενο έτος το 2010 είχε υπολογίσει την είσπραξη 9,95 δισ. ευρώ και τελικά εισέπραξε το ποσό των 9,43 δισ. ευρώ. Αρχικώς μάλιστα είχε υπολογίσει την είσπραξη 10,76 δισ. ευρώ.
Ανέφικτος ο στόχος
Στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν τον στόχο των 10,6 δισ. ευρώ ανέφικτο εξαιτίας τη μείωσης των εισοδημάτων, σε σχέση με το περσινό έτος, τόσο των δημοσίων υπαλλήλων όσο και των υπαλλήλων του ιδιωτικού τομέα. Είναι απορίας άξιον πώς η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών σε μια περίοδο που το ΑΕΠ μειώνεται, η ανεργία αυξάνεται, οι μισθοί συρρικνώνονται να αναμένει περισσότερα έσοδα από τα φυσικά πρόσωπα σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Eίναι χαρακτηριστικό ότι τα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων με βάση τους υπολογισμούς του υπουργείου εκτινάσσονται ως ποσοστό του ΑΕΠ στο 4,7% από 4% το περσινό έτος. Υπολογίζονται απώλειες εσόδων τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.