Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ ΛΑΙΛΑΠΑ: «ΤΡΥΠΑ» 2,5 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΣΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ!

«ΚΑΛΠΑΖΟΥΝ» ΑΝΕΡΓΙΑ, ΕΛΑΣΤΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΙΣΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ!
ΚΑΤΑΡΡΕΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ!
Τα 2,5 δις ευρώ προσεγγίζει η «μαύρη τρύπα» των ασφαλιστικών ταμείων, σύμφωνα με τις πρώτες, ανεπίσημες εκτιμήσεις στελεχών του Υπουργείου Εργασίας, εξαιτίας της ακολουθούμενης μνημονιακής πολιτικής. Οι βασικότεροι λόγοι αυτής της, επί της ουσίας, κατάρρευσης του ασφαλιστικούς συστήματος είναι οι εξής:  
Ο πρώτος έχει να κάνει με την εκτίναξη της ανεργίας, η οποία σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ ανήλθε στο 14,8% το μήνα Δεκέμβριο. Όσο δε για την πραγματική ανεργία αυτή υπερβαίνει πλέον το 20%! Ο αριθμός των ανέργων έχει κυριολεκτικά εκτοξευτεί. Τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής δείχνουν ότι το 2010 χάθηκαν 228.000 θέσεις εργασίας και η κατάσταση δείχνει να επιδεινώνεται και τους πρώτους μήνες του 2011. Λόγω της έξαρσης της ανεργίας, το Δημόσιο στερείται τόσο τις ασφαλιστικές εισφορές του εργοδότη όσο και του εργαζόμενου. Από την άλλη, ο ΟΑΕΔ επιβαρύνεται με το κόστος καταβολής του επιδόματος ανεργίας. Συνολικά, υπολογίζεται ότι για κάθε άνεργο, το ασφαλιστικό σύστημα πληρώνει περισσότερα από 12.000 ευρώ ετησίως. Πρώτον, διότι στερείται ασφαλιστικές εισφορές (περίπου 6.000 ευρώ για έναν εργαζόμενο με αποδοχές της τάξεως των 1.500 ευρώ) και δεύτερον, διότι υποχρεώνεται να καταβάλλει το επίδομα ανεργίας.
Επιπλέον, σε «γάγγραινα» για τα ασφαλιστικά ταμεία εξελίσσονται τα κυβερνητικά προγράμματα επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών, καθώς από τη μια στερούν άμεσα από τα ταμεία πολύτιμα έσοδα αλλά και από την άλλη οδηγούν στην καθιέρωση μισθών «πείνας», αφού οι αμοιβές που προσφέρονται σε όσους εντάσσονται στα εν λόγω προγράμματα είναι εξαιρετικά χαμηλές.
Οι λόγοι όμως κατάρρευσης των ασφαλιστικών ταμείων δεν σταματούν εδώ. Τους επόμενους μήνες, αναμένεται να ανακοινωθούν δύο νέες «παρεμβάσεις», που  εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν σε νέο κύμα πρόωρων συνταξιοδοτήσεων: το νέο, ενιαίο μισθολόγιο-πεινολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων και η μείωση των επικουρικών συντάξεων. Με την ενεργοποίηση του ενιαίου μισθολογίου στο Δημόσιο, αναμένονται σημαντικές μειώσεις αποδοχών για την πλειοψηφία των δημοσίων υπαλλήλων, γεγονός που θα ωθήσει πολλούς υπαλλήλους στη σύνταξη. Όσο δε για τις επικουρικές συντάξεις οι ασφαλισμένοι βρίσκονται προ σοβαρών διλημμάτων, καθώς από τη μία διατυπώνονται υποσχέσεις ότι «θα καταβληθούν προσπάθειες για να μην θιγούν ήδη συνταξιούχοι» (κάτι που σημαίνει ότι γλιτώνει όποιος έχει ήδη βγει στη σύνταξη), ενώ από την άλλη υπάρχουν υποσχέσεις ότι θα υπάρξει μεταβατική περίοδος ώστε να μην επηρεαστούν όσοι βρίσκονται κοντά στη σύνταξη.
Σε κάθε περίπτωση πάντως- και με δεδομένες τις διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων του δικομματισμού των τελευταίων δεκαετιών, που καταλήστευσαν τα αποθεματικά των ταμείων προς ενίσχυση του κεφαλαίου και επέβαλλαν την ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας, αλλάζοντας δραματικά την αναλογία πλήρως απασχολούμενων/συνταξιούχων- τα ασφαλιστικά ταμεία οδηγούνται στην απόλυτη κατάρρευση, ελέω μνημονίου. Αυτή την πορεία στον «γκρεμό» μόνο οι ενωτικοί αγώνες των εργαζομένων μπορούν να ανατρέψουν, με «εργαλεία» και προσανατολισμό τις αξίες και τις αρχές του σοσιαλισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.