Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

ΝΕΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ


Ρεπορτάζ: Γιάννης Αντύπας (αποΕΘΝΟΣ)

Αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα ετοιμάζει ο Γ. Παπανδρέου, με βάση τις ανάγκες του Προγράμματος Σταθερότητας και την εμπειρία της πρώτης κυβερνητικής περιόδου. Ολα δείχνουν ότι θα υπάρξουνανακατατάξεις στο οικονομικό επιτελείο, το οποίο βγήκε καταπονημένο από την επτάμηνη μάχη με το χρέος, γεγονός που θα αποτελέσει την αρχή του ντόμινο Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γ. Παπακωνσταντίνου θα μετατεθεί στο υπουργείο Εξωτερικών, ενώ ο πρωθυπουργός αναζητεί πόστο για να διατηρήσει στην κυβέρνηση τη Λ. Κατσέλη. 
Είναι προφανές ότι επτά μήνες από τον σχηματισμό της κυβέρνησης, θέλει να κρατήσει εντός του σχήματος τις βασικές του επιλογές. Από εκεί και πέρα, όμως, φαίνεται πως δεν θα διστάσει να κάνει αλλαγές σε τομείς όπως τα υπουργεία Υγείας, Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης. Η «μπάλα» μπορεί να πάρει και το υπουργείο Υποδομών, καθώς ούτε εκεί υπήρξε έργο τους τελευταίους μήνες. 
Προς αναβάθμιση ακούγονται ο Μ. Χρυσοχοΐδης και ο Ευ. Βενιζέλος, ενώ για είσοδο στην κυβέρνηση τις... χαμηλότερες αποδόσεις δίνουν ονόματα όπως του Γ. Φλωρίδη και του Κ. Καρτάλη. Τα ζητούμενα της νέας περιόδου είναι τρία:
  • Να εφαρμοστούν όλες οι περικοπές και να αυξηθούν τα έσοδα.
  • Να υπάρξει ανάπτυξη.
  • Να βελτιωθεί το κοινωνικό κράτος.
Αναζητούνται, λοιπόν, οι τρεις πρωταγωνιστές που θα αναλάβουν τους αντίστοιχους ρόλους. 
Στο πλαίσιο αυτών των προσεγγίσεων οι επιτελείς του πρωθυπουργού εμφανίζονται ανοιχτοί σε προσωπικότητες εκτός πολιτικής ή και από άλλους πολιτικούς χώρους, ξεκαθαρίζουν όμως ότι δεν θα πρόκειται για οικουμενική. 
«Το ΠΑΣΟΚ έχει την εντολή και την εκτελεί με ευθύνη», είναι η χαρακτηριστική αποστροφή με την οποία απαντούν στα σχετικά σενάρια. 
Σε καθαρά πολιτικό επίπεδο ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να αξιοποιήσει το ΕΣΠΑ και τα ΣΔΙΤ, τα οποία μπορούν να προσφέρουν κίνηση στην ελληνική οικονομία που πλήττεται από την ύφεση. 
Επιπλέον, εμφανίζεται αποφασισμένος να προχωρήσει πιο τολμηρά σε μέτρα όπως η νομιμοποίηση των αυθαιρέτων, που μπορούν να προσφέρουν αρκετά δισεκατομμύρια στα κρατικά ταμεία. 

ΔιαχείρισηΤαυτόχρονα, η κυβέρνηση δίνει έμφαση στην επικοινωνιακή διαχείριση της επόμενης μέρας. 
Οπως έχει πει πολλές φορές ο πρωθυπουργός, «πρέπει να δείξουμε στους πολίτες το φως στο βάθος του τούνελ, τη νέα Ελλάδα η οποία θα δημιουργηθεί στο τέλος του Προγράμματος Σταθερότητας». 
Οι συνεργάτες του αφήνουν, μάλιστα, ανοιχτό το ενδεχόμενο να χαλαρώσουν κάποια μέτρα, αν το πρόγραμμα πετύχει γρήγορα στους στόχους του και αν η οικονομία δείξει σημάδια ανάκαμψης. Υπάρχουν, βέβαια, και οι απαισιόδοξοι που προβλέπουν πως γρήγορα θα χρειαστούν και άλλα μέτρα, για αυτό προτείνουν να μην καεί από τώρα «ούτε το όπλο του ανασχηματισμού ούτε το όπλο των πρόωρων εκλογών». 
Οι επιτελείς του Γ. Παπανδρέου δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για τις δημοσκοπήσεις. 
Επισημαίνουν με ενδιαφέρον ότι την ώρα που η κυβέρνηση περνά ένα πολύ αντιλαϊκό πακέτο μέτρων, δεν κερδίζουν ούτε η ΝΔ ούτε η Αριστερά. Αντίθετα, χάνουν. 
Τη συμπεριφορά αυτή την αποδίδουν στην ωριμότητα του εκλογικού σώματος, το οποίο δεν παρασύρεται πλέον από μεγάλα λόγια και αδιέξοδες διακηρύξεις. Πιο πολύ στέκονται στην κατάρρευση των ποσοστών της ΝΔ. 
Θεωρούν ότι η ταύτιση του Α. Σαμαρά με τον Κ. Καραμανλή θα κάνει μεγάλο κακό στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς στην κοινή γνώμη έχει τελεσιδικήσει η άποψη πως για τη σημερινή κατάσταση της χώρας τις μεγαλύτερες ευθύνες έχει ο πρώην πρωθυπουργός. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.