Τοποθετήσεις επί τοποθετήσεων και μαζικό κάλεσμα στην πορεία προς Τσακαλώτο την Τετάρτη
Η συνέχιση λειτουργίας της βιομηχανίας, εμμένοντας στο δημόσιο χαρακτήρα της και διατηρώντας στο ακέραιο τις θέσεις εργασίας, αποτελεί την πάγια θέση που υιοθετήθηκε στο ψήφισμα, ενώ παράλληλα θίχτηκαν σε δευτερεύοντα χρόνο και η λήψη περιβαλλοντικών μέτρων και η προστασία των συμβάσεων των εργαζομένων χωρίς αυτές να περικοπούν.
Και μπορεί ευχή όλων να ήταν να τηρηθούν εν τέλει οι προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης, ωστόσο, η πλειονότητα των παρισταμένων δε φάνηκε να το θεωρεί πιθανόν αυτό, ενώ τονίστηκε πως το αβέβαιο μέλλον της επιχείρησης δεν έγκειται μόνο στην πιθανότητα ιδιωτικοποίησης αλλά και οριστικού λουκέτου.
Σε γενικές γραμμές, οι τοποθετήσεις θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ή ευχολογήματα ή πένθιμα άσματα, με κοινή συνισταμένη το κάλεσμα στην κινητοποίηση της επόμενης Τετάρτης 25 Απριλίου, και την πορεία στο Υπουργείο Οικονομικών.
Βέβαια, άπαντες οι παρευρισκόμενοι δήλωσαν πως στέκονται στο πλευρό των εργαζομένων, μολαταύτα, μένει να δούμε ποιοι τελικά θα βρεθούν στην πρώτη γραμμή και ποιοι θα προτιμήσουν να δηλώνουν παρών μόνο σε συζητήσεις διαβούλευσης.
Η διοίκηση της εταιρείας εκπροσωπήθηκε από τον πρόεδρο του ΔΣ της ΛΑΡΚΟ, κ.Μιχάλης Ρένεση, ο οποίος κατά την τοποθέτηση του έκανε εκτενή αναφορά στις δύο καταδικαστικές αποφάσεις του δικαστηρίου περί κρατικών ενισχύσεων και επιστροφής τους, τις οποίες χαρακτήρισε απαξιωτικές προς την επιχείρηση, ενώ παράλληλα τόνισε πως το σχέδιο τριχοτόμησης είναι σχέδιο ξεπουλήματος της. Ο κ. Ρένεσης εξέφρασε επίσης πως η πάγια θέση της διοίκησης είναι η συνέχιση της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, με ταυτόχρονη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και επισήμανε, ότι η εκπόνηση τριετούς επιχειρηματικού master plan και δεκαετούς στρατηγικού σχεδιασμού κινείται προς αυτή την κατεύθυνση.
Η θέση των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ εκφράστηκε μέσα από τα συνδικαλιστικά τους όργανα και τις τοποθετήσεις αυτών. Οι εργαζόμενοι θεωρούν, πως μπροστά στον κυκεώνα εξελίξεων που αντιμετωπίζουν, όλα τα σενάρια είναι πιθανά, ακόμη και αυτό του ξαφνικού θανάτου της επιχείρησης.
Παράλληλα, ο Πρόεδρος του Σωματείου εργαζομένων Εύβοιας στη ΛΑΡΚΟ, κ. Αγγελάτος, “κάρφωσε” τον πρόεδρος της εταιρείας, λέγοντας χαρακτηριστικά «καλά τα όσα είπατε αλλά δεν άκουσα πουθενά να στηρίζεται το δημόσιο χαρακτήρα της ΛΑΡΚΟ» αφήνοντας σαφείς αιχμές πως η διοίκηση τάσσεται υπέρ της βιωσιμότητας ακόμη και αν αυτή έρθει μέσω της ιδιωτικοποίηση. Παράλληλα, οι εργαζόμενοι τόνισαν, πως κοντά τους είναι όσοι θα σταθούν στην πρώτη γραμμή του αγώνα τους. Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά λέχθηκε προς τους παριστάμενους πολιτικούς «όσοι είναι κοντά μας, είμαστε δίπλα τους. Όσοι δε μας στηρίξουν θα ας βρουν απέναντι τους». Ταυτόχρονα, τονίστηκε η μεγάλη σημασία της πορείας της Τετάρτης, από την οποία τα σωματεία ευελπιστούν μια συνάντηση με τον Υπουργό, κ. Τσακαλώτο και ευθείες κυβερνητικές απαντήσεις.
Στο πλευρό των εργαζομένων στάθηκε και ο Δήμαρχος Διρφύων Μεσσαπίων, κ. Γιώργος Ψαθάς, επισημαίνοντας ότι θα βρεθεί στην πορεία της Τετάρτης, κάτι το οποίο αισθάνεται ως χρέος του, ενώ ταυτόχρονα κάλεσε να σταθούν όλοι στο πλευρό των εργαζομένων και του αγώνα τους.
Ο κ. Ψαθάς ανέφερε χαρακτηριστικά, ότι η ΛΑΡΚΟ αποτελεί εθνικής σημασίας παραγωγική μονάδα και παράλληλα όλοι πρέπει να την αντιλαμβάνονται “ως σπίτι τους” γιατί τέτοια είναι και η σημασία της για την περιοχή. Επιπλέον, ο Δήμαρχος τόνισε ότι κανένα όφελος και ιδιοτέλεια δεν έχει από την επιχείρηση, αλλά μόνο αν αγωνιστούν όλοι μαζί συλλογικά θα πετύχουν τα όσα διεκδικούν.
Παρών στη συνάντηση και ο Υφυπουργός Μεταφορών, κ. Νίκος Μαυραγάνης, ο οποίος χαρακτήρισε το σχέδιο τριχοτόμησης κακό και πρότεινε την έκδοση ομολογιακού δανείου για τη διάσωσή της ΛΑΡΚΟ.
Τη στήριξη του στους εργαζόμενους δήλωσε και ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Τάσος Πρατσόλης αναφέροντας ότι θα είναι μαζί τους στις 25 του μήνα, όπως είναι πάντα και λέγοντας ότι ο αγώνας τους είναι απόλυτα δίκαιος γιατί έχει να κάνει με τις ζωές τους. Ταυτόχρονα, ο κ. Πρατσόλης ζήτησε να μη κρύβονται κάτω από το χαλί, όσοι οδήγησαν την εταιρία σε αυτή τη κατάσταση, ενώ επισήμανε σε όλους τους τόνους, ότι σκοπός της κυβέρνησης και του ίδιου προσωπικά είναι η συνέχεια της λειτουργίας της και η διατήρηση των θέσεων εργασίας αλλά και η συνεχής προσπάθεια να διατηρηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας της.
Για ανυπαρξία πολιτικής βούλησης εις βάρος της ΛΑΡΚΟ και των εργαζομένων της κατηγόρησε την κυβέρνηση ο κ. Κώστας Μαρκόπουλος. Μάλιστα, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το σχέδιο ιδιωτικοποίησης της μεταλλοβιομηχανίας ήταν προσχεδιασμένο από την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ενώ απευθυνόμενος τόσο στους εργαζόμενους όσο και συλλογικά σε πολιτικούς και φορείς επισήμανε πως η ΛΑΡΚΟ χρειάζεται να παραμείνει ενωμένη κόντρα σε κάθε σχέδιο τριχοτόμησης της. Ο κ. Μαρκόπουλος τάχθηκε υπέρ των επενδύσεων και συγκεκριμένα υπέρ της παρουσίας ενός στρατηγικού επενδυτή αναφέροντας, ότι πρόκειται για πάγια θέση της ΝΔ καθώς ταυτόχρονα στόχος είναι η διατήρηση των θέσεων εργασίας.
Την περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας εκπροσώπησε ο Αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας, κ. Φάνης Σπανός τονίζοντας με τη σειρά του ότι άπαντες θέλουν τη διάσωση της ΛΑΡΚΟ.
Σε κάθε περίπτωση, η σημερινή συνάντηση είχε διαβουλευτικό χαρακτήρα. Βέβαια, το θέμα αποτέλεσε πρόσφορο έδαφος πολιτικής και αντιπολιτευτικής ρητορικής γεγονός που φάνηκε και από τις άμεσες ή έμμεσες αιχμές στις τοποθετήσεις. Το ερώτημα, μολαταύτα, παραμένει “οι εργαζόμενοι θα βγάλουν το φίδι από την τρύπα πληρώνοντας για ακόμη μία φορά το μάρμαρο μίας ενδεχόμενης ιδιωτικοποίησης ή ενός ξαφνικού θανάτου;”
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.