ΜΟΝΗ ΔΙΕΞΟΔΟΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΟΙ-ΛΑ'Ι'ΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ
Ψήφο εμπιστοσύνης θα ζητήσει η παραπαίουσα κυβέρνηση από τη Βουλή με την έναρξη της νέας Συνόδου της Ολομέλειας, τηΔευτέρα (6/10), όπως αποφασίστηκε στη συνάντηση των πανικόβλητων κυβερνητικών εταίρων, Σαμαρά - Βενιζέλου, στο Μέγαρο Μαξίμου, το απόγευμα της Τετάρτης (1/10).
Ως γνωστόν η συζήτηση εφ'όλης της ύλης για την ψήφο εμπιστοσύνης διαρκεί ένα τριήμερο και πρόκειται να ξεκινήσει τη Δευτέρα (6/10) με το άνοιγμα της Ολομέλειας της Βουλής, ενώ θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Τετάρτης (8/10), με ονομαστική ψηφοφορία.
ΜΕΘΟΔΕΥΣΗ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΑΝΑΠΝΟΗΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ
Πολιτικοί κύκλοι τόνιζαν ότι η κυβέρνηση τελεί υπό πανικό και μπροστά στις ''τελευταίες μέρες της Πομπηίας'' που διανύει, αναζητά ύστατο καταφύγιο στον εκβιασμό των βουλευτών της, με την προσδοκία να κερδίσει τεχνητές ανάσες για ελάχιστους, αβέβαιους μήνες ζωής.
Οι ίδιοι πολιτικοί κύκλοι τόνιζαν ότι η κυβέρνηση μπροστά στην αναπόφευκτη κατάρρευση της υπό το κράτος της ασφυκτικής λαϊκής απομόνωσης της, μπροστά στην απαίτηση της τρόικας για νέα μέτρα και μπροστά στα αθρόες αποστασιοποιήσεις κυβερνητικών βουλευτών, επέλεξε τη μεθόδευση του ωμού εκβιασμού των βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ υπό το κάλυμμα της ψήφου εμπιστοσύνης τους.
Στελέχη της αριστεράς τόνιζαν ότι την εμπιστοσύνη σε μια κυβέρνηση δεν μπορούν να τη δώσουν οι εκβιαζόμενοι βουλευτές της, αλλά μόνο ο λαός. Η κυβέρνηση αυτή, όμως, τρέμει τη λαϊκή ετυμηγορία και φοβάται τον ελληνικό λαό. Όμως αυτήν ακριβώς τη λαϊκή ετυμηγορία δεν θα την αποφύγει, ούτε προσωρινά, έστω, η παραδομένη κυβέρνηση. Η μεθόδευση της ψήφου εμπιστοσύνης δείχνει κατάρρευση και αδιέξοδο και συνιστά μια κίνηση ύστατης αλλά ανεπιτυχούς άμυνας, πριν την ολοκληρωτική συντριβή. Η κυβέρνηση με την ψήφο εμπιστοσύνης ούτε μήνες ίσως δεν θα μπορέσει να αναβάλλει τις εκλογές, οι οποίες μαζί με τη λαϊκή αφύπνιση και μεγάλους εργατικούς και λαϊκούς αγώνες, αποτελούν τη μόνη θετική διέξοδο για τον τόπο.
Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα (6/10) κατατίθεται και το προσχέδιο του προϋπολογισμού.
ΟΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Επιχειρώντας να κλείσει άρον -άρον τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι οι διαδικασίες για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας θα κινηθούν το Φεβρουάριο του 2015, ένα μήνα πριν από τη λήξη της θητείας του Κάρολου Παπούλια.
Σύμφωνα με δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου, Σοφίας Βούλτεψη:
«1. Η διαδικασία εκλογής του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας θα κινηθεί όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα και την συνταγματική πρακτική ένα μήνα πριν την λήξη της θητείας του απερχομένου Προέδρου, δηλαδή τον Φεβρουάριο του 2015 και
2. Μετά την έναρξη της νέας Συνόδου της Βουλής η κυβέρνηση θα ζητήσει αμέσως την επιβεβαίωση τηςεμπιστοσύνης της Βουλής προς αυτήν σύμφωνα με το άρθρο 84 του Συντάγματος».
ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΣ Ο Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ
Η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ που έχει απαξιώσει πλήρως τον ίδιο το θεσμό της Βουλής με αλλεπάλληλα κοινοβουλευτικά πραξικοπήματα και έχοντας απωλέσει τη λα'ι'κή νομιμοποίηση, προσφεύγει στους βουλευτές της και ανερυθρίαστα κάνει λόγο, δια του Αντιπροέδρου της , για ''θεσμικές κινήσεις''.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, δήλωσε προκλητικά ότι «οι δυνάμεις της ανευθυνότητας και της μιζέριας δεν θα καθηλώσουν τον τόπο» και συμπλήρωσε «αποφασίσαμε δύοθεσμικές κινήσεις πολιτικής σταθερότητας και εθνικού στρατηγικού προσανατολισμού. Οι δυνάμεις της ανευθυνότητας, της δημαγωγίας και της μιζέριας δεν θα καθηλώσουν τον τόπο. Η πατρίδα θα προχωρήσει γιατί υπάρχει σχέδιο που τη βγάζει από την κρίση και την πηγαίνει στην επόμενη μέρα».
ΣΧΟΛΙΑ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
Σε σχόλιό τους στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ανέφεραν ότι «η κατάρρευση της κυβέρνησης επιταχύνεται. Ο κ. Σαμαράς επιζητά ψήφο εμπιστοσύνης από μια απονομιμοποιημένη Βουλή. Έστω και έτσι ας εμφανιστεί για τελευταία φορά στο Κοινοβούλιο για να απολογηθεί για την πολιτική του».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ότι η κυβερνητική κίνηση είναι μια κίνηση πανικού για να εκβιαστούν οι κοινοβουλευτικές ομάδες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και πρόσθεσε ότι «την ψήφο εμπιστοσύνης να την δώσει ο λαός».
«Ο λαός δεν πρέπει να δείξει καμία αναμονή, καμία ανοχή στην κυβέρνηση και τα πολιτικά παιχνίδια γύρω από την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ με αφορμή την απόφαση της κυβέρνησης να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης. «Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η αμείωτη συνέχιση και κλιμάκωση της αντεργατικής - αντιλαϊκής πολιτικής. Ο λαός χρειάζεται να οργανώσει την πάλη του, να πάρει μαζικά μέρος στους αγώνες, με ισχυρό ΚΚΕ παντού» καταλήγει.
Η ΔΗΜΑΡ σχολίασε: «Η απόφαση της Κυβέρνησης να ζητήσει τη Δευτέρα ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή επιδιώκει να συσπειρώσει τους βουλευτές των κομμάτων που τη συγκροτούν και να ανασχέσει τις φυγόκεντρες τάσεις. Η "φυγή προς τα εμπρός" που επιχειρεί το κυβερνητικό επιτελείο -με ανοικτά τα κοινωνικά μέτωπα και την οικονομία στο τέλμα της ύφεσης- δεν είναι λύση. Είναι ομολογία αδυναμίας.»
Οι ΑΝ.ΕΛ δήλωσαν: «Την καταρρέουσα συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, δεν τη σώζει ούτε η επικοινωνιακή ψήφος εμπιστοσύνης των 156 ναι σε όλα βουλευτών της. Δεν θα ξεφύγουν. Δεν θα βρουν τους 180, θα γίνουν οι εκλογές, ο λαός θα τους αποπέμψει και η Ελλάδα θα ανακτήσει την εθνική της κυριαρχία και οι Έλληνες τη ζωή που τους αξίζει.»
ΤΙ ΟΡΙΖΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΚΑΙ Ο ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ
Το άρθρο 84 του Συντάγματος και το άρθρο 141 του Κανονισμού της Βουλής προσδιορίζουν τη διαδικασία υποβολής πρότασης εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, της συζήτησης αυτής και της ψήφισής της.
Σύμφωνα με το άρθρο 84 του Συντάγματος, η κυβέρνηση μπορεί οποτεδήποτε να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης. Η συζήτηση για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας αρχίζει δύο ημέρες μετά από την υποβολή της σχετικής πρότασης και δεν μπορεί να παραταθεί πέρα από τρεις ημέρες από την έναρξή της.
Η ψηφοφορία για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας διεξάγεται αμέσως μόλις τελειώσει η συζήτηση, μπορεί όμως να αναβληθεί για 48 ώρες, αν το ζητήσει η κυβέρνηση.
Πρόταση εμπιστοσύνης δεν μπορεί να γίνει δεκτή, αν δεν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών, η οποία όμως δεν επιτρέπεται να είναι κατώτερη από τα δύο πέμπτα του όλου αριθμού των βουλευτών.
Σύμφωνα με το άρθρο 141 του Κανονισμού, η κυβέρνηση μπορεί οποτεδήποτε να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής με γραπτή ή προφορική δήλωση του πρωθυπουργού στη Βουλή. Στην περίπτωση αυτή η πρόταση εμπιστοσύνης εγγράφεται σε ειδική ημερήσια διάταξη. Η συζήτηση αρχίζει μετά δύο ημέρες από την υποβολή της και τερματίζεται με ψηφοφορία, το αργότερο έως τα μεσάνυχτα της τρίτης ημέρας από την έναρξη της.
Η ψηφοφορία για την πρόταση εμπιστοσύνης είναι πάντοτε ονομαστική και κατά τη διάρκεια αυτής ψηφίζουν και οι υπουργοί και υφυπουργοί, αν είναι μέλη της Βουλής.
Την προσεχή Δευτέρα 6 Οκτωβρίου αρχίζει η Γ΄ Σύνοδος της ΙΕ Περιόδου της Βουλής. Σύμφωνα με όσα ορίζει ο Κανονισμός της Βουλής, την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου, ο υπουργός Οικονομικών καταθέτει τοπροσχέδιο του νέου προϋπολογισμού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.