Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

ΟΜΗΡΟΣ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΩΝ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ...


Ρεπορτάζ : Έλενα Λάσκαρη(από ΤΑ ΝΕΑ)

Σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού θέτουν την ελληνική οικονομία οι ανελέητεςκερδοσκοπικές επιθέσεις τωναγορών, που «πόνταραν» όλη την εβδομάδα σε σενάρια χρεοκοπίας της χώρας. Οι έξωθεν καθησυχαστικές δηλώσεις... 
με αποκορύφωμα τη διαβεβαίωση του αρμοδίου κοινοτικού επιτρόπου Χ. Αλμούνια ότι «η Ελλάδα δεν πρόκειται να χρεοκοπήσει», και η ακόμα πιο κατηγορηματική διαβεβαίωση πως «δεν υπάρχει η έννοια της χρεοκοπίας εντός της ευρωζώνης», λειτούργησαν μεν πυροσβεστικά στις αγορές, όμως δεν εξαλείφουν τις εστίες ανησυχίας.Το κόστος ασφάλισης έναντι κινδύνου χρεοκοπίας παρέμεινε στο επίπεδο ρεκόρ των 400,4 μονάδων, τα spreads των δεκαετών ομολόγων υποχώρησαν ελαφρά μεταξύ 3,70% και 3,90% από 4,05% προχθές και η εικόνα των αγοραπωλησιών ομολόγων ήταν ελαφρώς πιο «ισορροπημένη», όπως λένε στο «Χρήμα» στελέχη της αγοράς. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, συνεχίστηκε και χθες το σκηνικό των τελευταίων ημερών με πωλήσεις ελληνικών ομολόγων από τους ξένους και αγορές από τους εγχώριους θεσμικούς επενδυτές, σε μια προσπάθεια στήριξης μιας αγοράς υπό ασφυκτική πίεση.
«Το άλμα των spreads δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να δανειστεί», λέει στο «Χρήμα» κορυφαίος τραπεζίτης. Αναρωτιέται όμως με νόημα «μέχρι πόσο αντέχει η χώρα τις πρόσθετες επιβαρύνσεις». Σύμφωνα με την ίδια πηγή, «τα spreads θα μπορούσαν να φτάσουν και το 10%, δηλαδή οι αγορές να απαιτούν 10% παραπάνω επιτόκιο από τη Γερμανία για να δανείσουν την Ελλάδα. Σε αυτά τα επίπεδα είχαν φτάσει για παράδειγμα στη Ρωσία, όταν χρεοκόπησε, χωρίς να είναι συγκρίσιμα τα μεγέθη...». «Χοντρό παιχνίδι»
Το άλμα των spreads ακόμα και πάνω από το 4%, αναδεικνύει τις μεγάλες πιέσεις που δέχονται κυρίως τα δεκαετή ομόλογα, μέσω των οποίων σχεδίαζε το Ελληνικό Δημόσιο να δανειστεί τον Φεβρουάριο. «Γίνεται χοντρό παιχνίδι με τα δεκαετή», λένε στελέχη της αγοράς ομολόγων (ρίχνοντας ευθύνες και στην προαναγγελία της έκδοσης) που βλέπουν ομοιότητες με τα κερδοσκοπικά παιχνίδια που είχαν στηθεί το 1999, όταν η Ελλάδα έδινε τη μάχη για την είσοδο στην ΟΝΕ. Τότε, στις 19-10-1999, η απόδοση των δεκαετών ομολόγων είχε εκτοξευτεί στο 6,89%, ρεκόρ που έσπασε την Πέμπτη όταν έφτασε το 7,24%.
Το μέγεθος των πιέσεων στην ελληνική αγορά ομολόγων φαίνεται ανάγλυφα και από το άλμα των αποδόσεων (επιτοκίων) στο έντοκο γραμμάτιο ετήσιας διάρκειας που εκδόθηκε στις 12 Ιανουαρίου με απόδοση 2,20%. Χθες η απόδοση του συγκεκριμένου τίτλου είχε εκτιναχθεί στο 6,16% με την τιμή του να υποχωρεί στις 94,35 μονάδες. Την πτώση των τιμών υφίστανται οι πιστωτές της Ελλάδας, που φοβούμενοι ακόμα μεγαλύτερη βουτιά, ξεπουλάνε τα ελληνικά ομόλογα. Το χρέος της χώρας κρατάνε στα χέρια τους σε ποσοστό 23% η Βρετανία και η Ιρλανδία, ακολουθεί η Γαλλία με 11% και η Ιταλία με 6%, ένα 9% (ή 27 δισ. ευρώ) των 300 δισ. ευρώ χρέους «κρατούν» Γερμανία, Αυστρία και Ελβετία, ενώ 6% κρατούν Ολλανδία, Βέλγιο και Λουξεμβούργο. Είναι οι χώρες που ανησυχούν τόσο για το ενδεχόμενο «απώλειας» των χρημάτων που δάνεισαν στην Ελλάδα όσο και για τις πιέσεις που υφίσταται η ευρωζώνη και το ενιαίο νόμισμα εξαιτίας της χώρας μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.