Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΜΕ ΔΟΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΑΜΟΝΗΣ ΝΕΩΝ ΜΕΤΡΩΝ

Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ "ΦΤΥΝΕΙ" ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ:ΔΕΝ ΕΓΚΡΙΝΑΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ
ΤΟΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΣΤΗΝ "ΑΠΟΙΚΙΑ" ΘΑ ΤΟΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΕΙ Η ΤΡΟΪΚΑ
Κατατέθηκε σήμερα Πέμπτη (21/11) στη Βουλή ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2014, με την κυβέρνηση και την τρόικα να μην έχουν καταλήξει σε οριστική συμφωνία για το ύψος του δημοσιονομικού κενού. Ο νέος προϋπολογισμός, του οποίου η ψήφιση θα πραγματοποιηθεί μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου, καθώς και οι συμπληρωματικοί που θα ακολουθήσουν, θα εξειδικεύσουν τανέα βάρβαρα μέτρα που σχεδιάζουν από κοινού η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου και οι εκπρόσωποι των δανειστών.
Λίγες μόνο ώρες μετά την κατάθεση του προϋπολογισμού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προαναγγέλλει -εμμέσως πλην σαφώς- αλλαγές, ξεκαθαρίζοντας τις προθέσεις της. "Ορισμένα στοιχεία του ελληνικού προϋπολογισμού που κατατέθηκε την Πέμπτη ίσως είναι υπό αίρεση, μετά το νέο έλεγχο της τρόικας", έσπευσε να δηλώσει ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Όλι Ρεν, καθιστώντας σαφές στη κυβέρνηση Σαμαρά ότι πριν η τρόικα μιλήσει και εγκρίνει, τα πάντα είναι στον αέρα.

Ζοφερές είναι oι προβλέψεις του προϋπολογισμού για το επίπεδο της ανεργίας, το οποίο εκτιμάται στο 24,5% το 2014, ενώ το δημόσιο χρέος, παρά τα βάρβαρα μέτρα,  δεν πρόκειται να αποκλιμακωθεί αλλά αντίθετα θα παραμείνει αμετάβλητο στα 320 δισ. ευρώ (από 321 δισ. που είναι η εκτίμηση για το 2013), το οποίο μεταφράζεται σε 174,8% του ΑΕΠ (175,5% του ΑΕΠ οι εκτιμήσεις για το 2013). Η κυβέρνηση προβλέπει οριακή ανάπτυξη στο 0,6%, παρά τις εκτιμήσεις διεθνών οργανισμών (πχ του ΟΟΣΑ), οι οποίοι προβλέπουν ύφεση και για το 2014.


Στο έδαφος, λοιπόν, της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης και της εξαθλίωσης που πλήττει την εργατική τάξη και πλατιά λαϊκά στρώματα, η κυβέρνηση θέτει ως κεντρικό στόχο του νέου προϋπολογισμού την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στο 1,6% του ΑΕΠ ή 2,9 δισ. ευρώ. Αυτό το πρωτογενές πλεόνασμα θα βασιστεί στη νέα λεηλασία του λαϊκού εισοδήματος και το σφαγιασμό τωνπρωτογενών δαπανών, κατά κύριο λόγο σε τομείς όπως η κοινωνική ασφάλιση και η περίθαλψη
Το 2014 φέρνει πρόσθετους φόρους στα εισοδήματα και την ακίνητη περιουσία των φορολογουμένων. Η αύξηση των άμεσων φόρων σε σχέση με φέτος θα προσεγγίσει τα 2 δισ. ευρώ λόγω της κατάργησης του αφορολογήτου ορίου των 5.000 ευρώ και των πρόσθετων αφορολογήτων ορίων για τα προστατευόμενα παιδιά, για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες,επιτηδευματίες, τους αγρότες και τους εισοδηματίες, την κατάργηση των περισσοτέρων φοροαπαλλαγών, την αύξηση της φορολογίας στις ατομικές επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες αλλά και την επιβολή του νέου φόρου σε όλα τα ακίνητα.
Στο υπουργείο Οικονομικών υπολογίζουν ότι φέτος το πρωτογενές πλεόνασμα θα φθάσει στο 0,4% του ΑΕΠ ή περί τα 810 εκατ. ευρώ. Η προηγούμενη εκτίμηση, η οποία αποτυπώθηκε στο προσχέδιο του προϋπολογισμού το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή στις αρχές του προηγούμενο μήνα, έκανε λόγο γιαπρωτογενές πλεόνασμα 344 εκατ. ευρώ.
ΣΦΑΓΙΑΣΜΟΣ ΠΡΩΤΟΓΕΝΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ 2,7 ΔΙΣ
Οι κρατικές δαπάνες για το 2014 αναμένεται να συρρικνωθούν κατά 2,7 δισ. ευρώ, χωρίς αυτό να αποκλείει νέες παρεμβάσεις. Η παραπέρα μείωση της κρατικής επιχορήγησης προς τα ασφαλιστικά ταμεία, σε συνδυασμό και με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών από την πλευρά της εργοδοσίας, διαμορφώνει το πλαίσιο για νέες μειώσεις συντάξεωνπρονοιακών επιδομάτων στους ασφαλισμένους, των κονδυλίων για την Υγεία κ.ά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τακτικός προϋπολογισμός για το 2014 προβλέπει περίπου 2,3 δισ. ευρώ λιγότερα για την χρηματοδότηση των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης (11,7 δισ. προς τα ασφαλιστικά ταμεία774 εκατ. προς τον ΕΟΠΥΥ και 1,11 δισ. προς τα νοσοκομεία).
Όσον αφορά τις δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων αυτές θα είναι μειωμένες κατά 250 εκατ. ευρώ σε σχέση με τα 7 δισ. ευρώ που στο προσχέδιο του προϋπολογισμού. Κι αυτό, προκειμένου να καλυφθούν οι απώλειες στις φορολογικές εισπράξεις που προέκυψαν από τις αλλαγές στον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων.
ΚΟΜΙΣΙΟΝ: ΔΕΝ ΕΓΚΡΙΝΑΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ
Ο προϋπολογισμός του 2014 που κατατέθηκε σήμερα στην Βουλή δεν έχει την έγκριση της τρόικαςσύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Όλι Ρεν, Σάιμον Ο’ Κόνορ. Ο εκπρόσωπος συμπλήρωσε ότι η Κομισιόν έχει λάβει την δέσμευση της Αθήνας για συμπληρώσεις ή τροποποιήσεις με προσθήκη τυχόνμέτρων όταν ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για το δημοσιονομικό κενό.
Ο εκπρόσωπος του ευρωπαίου Επιτρόπου για την Οικονομία μίλησε για πρόοδο της Ελλάδας στον δημοσιονομικό τομέα και στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις και ανέφερε ότι «περαιτέρω πρόοδος απαιτείται στη φορολογική μεταρρύθμιση, τις ιδιωτικοποιήσεις, τον ανταγωνισμό, τις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών που θα τονώσουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας».

Σε ό,τι αφορά το Eurogroup της Παρασκευής ο Ο’ Κόνορ σχολίασε ότι δεν αναμένει να διεξαχθεί λεπτομερής συζήτηση για την Ελλάδα, ωστόσο «την τελική ευθύνη για το περιεχόμενο της ημερήσιας διάταξης της Συνόδου έχει ο επικεφαλής της ευρωζώνης Γερούν Ντάισελμπλουμ». Ενημέρωσε, βέβαια, πως ο Όλι Ρεν είναι έτοιμος να ενημερώσει για την πρόοδο των συζητήσεων στην Αθήνα, σε περίπτωση που το ζητήσουν οι υπουργοί Οικονομικών.

Ο προϋπολογισμός, σημειώνεται πως, προβλέπει 2,9 δις ευρώ πρωτογενές πλεόνασμα για το 2014 και 812 εκατομμύρια ευρώ για το 2013.

«Μπορούμε πλέον να δούμε την πρώτη επιτυχία. Δείχνουμε σεβασμό στις μεταρρυθμιστικές προσπάθειεςτης ελληνικές κυβέρνησης. Κανείς δεν μπορούσε μέχρι πρότινος να διανοηθεί ότι η χώρα θα πετύχαινεφέτος πρωτογενές πλεόνασμα», σχολίασε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.