Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Βουλγαρία: Κρίνεται το μέλλον του πυρηνικού σταθμού Μπέλενε

Η βουλγαρική κυβέρνηση θ’ αποφασίσει για το μέλλον του πυρηνικού σταθμού Μπέλενε, έπειτα από τη μελέτη που θα εκπονήσει η βρετανική τράπεζα HSBC, ο σύμβουλος του έργου, σύμφωνα με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ.
"Η κυβέρνηση θ’ αποφασίσει εάν θα προχωρήσει στο έργο του δεύτερου πυρηνικού σταθμού στη χώρα ή όχι, μόνο έπειτα από την αξιολόγηση του συμβούλου (του έργου) της HSBC" ανέφερε χαρακτηριστικά, στη διάρκεια συνέντευξής του στον τηλεοπτικό σταθμό TV 7, αποσπάσματα της οποίας μετέδωσαν ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης της Βουλγαρίας.
Συμβόλαιο μεταξύ της κυβέρνησης και της HSBC πρόκειται να υπογραφεί σύντομα, σύμφωνα με τον Μπ. Μπορίσοφ. Επίσης, η βουλγαρική κυβέρνηση ξεκαθάρισε ότι θα προχωρήσει στην κατασκευή του πυρηνικού σταθμού μόνο εάν βρεθεί στρατηγικός επενδυτής από την Ευρώπη.

Οι δηλώσεις του Βούλγαρου πρωθυπουργού έγιναν μια ημέρα έπειτα από την τοποθέτηση των εκπροσώπων της ρωσικής εταιρείας Rosatom, στη Σόφια, βάσει της οποίας η τιμή για το έργο του Μπέλενε διαμορφώνεται στα 6,3 δισεκατομμύρια ευρώ και δεν πρόκειται να αλλάξει. Ωστόσο, η βουλγαρική πλευρά  εμμένει στη θέση της, για το κόστος του έργου σε ποσό όχι μεγαλύτερο των 5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Το έργο του δεύτερου πυρηνικού σταθμού στη Βουλγαρία παρουσίασε καθυστερήσεις στις εργασίες κατασκευής, καθώς και προβλήματα σχετικά με τη χρηματοδότησή του και το κόστος κατασκευής του.
Έπειτα από μεγάλο διάστημα καθυστερήσεων (η ρωσική εταιρεία Atomstroyexport, θυγατρική της Rosatom, είχε υπογράψει συμβόλαιο με την προηγούμενη κυβέρνηση των Σοσιαλιστών του Σεργκέι Στανίσεφ για την κατασκευή του έργου), η ρωσική πλευρά "ανέβασε" το κόστος του έργου στα 6,3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το έργο του Μπέλενε ξεκίνησε στη δεκαετία του ’80 και σταμάτησε τη δεκαετία του ’90, λόγω της έλλειψης πόρων και διαμαρτυριών για την περιβαλλοντική προστασία.

Η Atomstroyexport επελέγη, έπειτα από τη διενέργεια διαγωνισμού το 2008, για την κατασκευή δύο πυρηνικών αντιδραστήρων, ισχύος 1.000 MW έκαστος.
Το Σεπτέμβριο του 2008,
ο πρώην πρωθυπουργός και επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σεργκέι Στανίσεφ, έδωσε το "πράσινο φως" για την επίσημη επανεκκίνηση της κατασκευής του πυρηνικού σταθμού. Στο τέλος του 2008, η γερμανική RWE επελέγη ως στρατηγικός επενδυτής του έργου. Ωστόσο το έργο "πάγωσε" το φθινόπωρο του 2009, όταν η RWE ανακοίνωσε ότι αποχωρεί απ’ αυτό. Στα τέλη του 2009, όταν ανέλαβε η κυβέρνηση του Μπόικο Μπορίσοφ, η ρωσική εταιρεία Rosatom προσέφερε στη Βουλγαρία δάνειο ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να συνεχιστεί η κατασκευή του έργου, ωστόσο, η βουλγαρική κυβέρνηση απέρριψε τη ρωσική προσφορά.

Βάσει του προκαταρκτικού συμβολαίου της βουλγαρικής πλευράς με την Atomstroyexport που υπεγράφη το 2008, η κατασκευή του έργου του Μπέλενε "τοποθετούσε" το κόστος του σταθμού στα 3,997 δισεκατομμύρια ευρώ. Καθώς το συμβόλαιο έληξε το Σεπτέμβριο του 2010, η Βουλγαρία και η Ρωσία αποφάσισαν να επεκτείνουν το συμβόλαιο κατά έξι μήνες, έως ότου καταλήξουν σε τελική συμφωνία για το κόστος κατασκευής του έργου.

Το Νοέμβριο του 2010, η βουλγαρική εταιρεία BEH επέλεξε τη βρετανική τράπεζα HSBC για σύμβουλο του έργου, προκειμένου να δώσει στην κυβέρνηση λύσεις σχετικά με το θέμα της προόδου του έργου και προσέλκυσης νέων επενδυτών.

Τη διαβεβαίωση ότι η Βουλγαρία δεν πρόκειται να κάνει συμβιβασμούς σε θέματα ασφάλειας του μελλοντικού πυρηνικού σταθμού Μπέλενε, έδωσε ο υπουργός Οικονομίας, Ενέργειας και Τουρισμού της Βουλγαρίας, Τράιτσο Τράικοφ, στη διάρκεια εκδήλωσης που διοργάνωσαν βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης με θέμα την πυρηνική ενέργεια, στη Σόφια.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι συνομιλίες με τη ρωσική πλευρά για το κόστος του έργου "ξεκινούν, εκεί όπου 'σταματούν' οι συνομιλίες για την ασφάλεια του έργου" και εκτίμησε ότι τα γεγονότα στην Ιαπωνία δεν θα καταστήσουν πιο ακριβό το έργο του Μπέλενε διότι τα επίπεδα προστασίας και ασφάλειας του έργου, παρέχουν τις αναγκαίες εγγυήσεις ασφάλειας.

Ο Τρ. Τράικοφ υπενθύμισε ότι ο Επίτροπος, αρμόδιος για θέματα Ενέργειας, Γκίντερ Έτινγκερ εξέφρασε τη στήριξή του στο έργο του Μπέλενε στη διάρκεια της επίσκεψης που πραγματοποίησε στη Βουλγαρία. Από τότε (από την επίσκεψη του κ. Έτινγκερ), η βουλγαρική κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθειες για το έργο, "σε αντίθεση με τη ρωσική πλευρά", συμπλήρωσε ο υπουργός.

Επίσης, αναφερόμενος στο πυρηνικό εργοστάσιο Κοζλοντούι, ο υπουργός υπογράμμισε ότι είναι ένας από τους πιο ασφαλείς πυρηνικούς σταθμούς στην Ευρώπη, καθώς πραγματοποιούνται πολύ συχνά έλεγχοι. Από την πλευρά του ο ενεργειακός εμπειρογνώμονας και πρώην διευθυντής του πυρηνικού εργοστασίου Κοζλοντούι Γιόρνταν Κοσταντίνοφ δήλωσε ότι "οι βουλγαρικοί πυρηνικοί αντιδραστήρες περιλαμβάνονται σε αυτούς που ελέγχονται πολύ συχνά στον κόσμο και το έργο του Μπέλενε είναι το μοναδικό -ανά την υφήλιο- που ελέγχθηκε για θέματα ασφάλειας πριν από την έναρξη της κατασκευής του".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.