Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Λαφαζάνης: Στηρίζουμε τις προσπάθειες για μείωση κόστους της ΛΑΡΚΟ

Λαφαζάνης: Στηρίζουμε τις προσπάθειες για μείωση του ενεργειακού κόστους της ΛΑΡΚΟΘέλουμε να προωθήσουμε δυναμικά τη στρατηγική για μείωση του ενεργειακού κόστους, γιατί δεν θα μπορέσουμε να βγούμε από τη κρίση, υπογραμμίζει ο Παν. Λαφαζάνης σε δηλώσεις του στη Βουλή. 


«Όλος ο μεταρρυθμιστικός σχεδιασμός μας είναι να βρούμε τρόπους ώστε να μειωθεί το ενεργειακό κόστος. Πιστεύουμε ότι θα κάνουμε κάτι ωφέλιμο και θετικό και για τη ΛΑΡΚΟ.

 Η συνεργασία των δύο διοικήσεων της ΛΑΡΚΟ και της  ΔΕΗ, θα προσφέρει καρπούς προς όφελος και των δύο επιχειρήσεων», τόνισε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή των ΑΝΕΛ Νίκου Μαυραγάνη, σχετικά με την εφαρμογή των αποφάσεων της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) και της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για μείωση του ενεργειακού κόστους και στην περίπτωση της ΛΑΡΚΟ ΑΕ.

«Η ΛΑΡΚΟ είναι ένα βιομηχανικός ενεργειακός γίγαντας και η κυβέρνηση βλέπει πολύ θετικά το θέμα αυτό.
 Θέλουμε να τη στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις, γιατί μπορεί να προσφέρει πολύ περισσότερα στο μέλλον και να συμβάλει στο να βγούμε από τη κρίση.
Παράλληλα, εκτίμησε ότι η νέα Δοίκηση της ΔΕΗ και εκείνη που θα οριστεί σε λίγες ημέρες στη ΛΑΡΚΟ θα μπορέσουν να έχουν μια καλή συνεργασία που θα αποφέρει καρπούς σύντομα, προκειμένου να επιλύσουν τις μεταξύ τους διαφορές αναφορικά με την τιμή προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, σημείωσε ο κ. Λαφαζάνης και πρόσθεσε: «Το ενεργειακό βάρος είναι πολύ μεγάλο για την ελληνική οικονομία, ιδιαίτερα για τις επιχειρήσεις που στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό στην ενέργεια. Θέλουμε να προωθήσουμε δυναμικά τη στρατηγική για μείωση του ενεργειακού κόστους, γιατί δεν θα μπορέσουμε να βγούμε από τη κρίση».

«Αυτό πρέπει να γίνει με όσο το δυνατό πιο γρήγορα βήματα», ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Μαυραγάνης.

«Το ενεργειακό κόστος πρέπει να μειωθεί σημαντικά για όλες τις επιχειρήσεις, είτε είναι δημόσιες, είτε ιδιωτικές, γιατί είναι ανισοβαρές σε σχέση με άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες.
 Προσδοκούμε ότι αυτή η προσπάθεια για μείωση του ενεργειακού κόστους θα είναι προς όφελος της ανάπτυξης, της οικονομίας και της ενίσχυσης της απασχόλησης.
 Η ΛΑΡΚΟ είναι μια μεγάλη επιχείρηση ορυκτού πλούτου της χώρας και παράλληλα έχει εθνική στρατηγική σημασία γιατί είναι και δημόσια. Είναι, όμως, η πιο ενεργοβόρα και γι αυτό χρήζει ιδιαίτερης προσοχής ώστε να στηριχθεί σε αυτή τη φάση που βρισκόμαστε», σχολίασε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης.

Ακολουθεί η πλήρης τοποθέτηση του Υπουργού ΠΑΠΕΝ, Παναγιώτη Λαφαζάνη, στη Βουλή:

(ΠΡΩΤΟΛΟΓΙΑ)
 
Η κυβέρνηση βλέπει πάρα πολύ θετικά τη ΛΑΡΚΟ. Η ΛΑΡΚΟ είναι ένας δημόσιος βιομηχανικός γίγαντας στη χώρα, τον οποίο θέλουμε να στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις και με όλα τα μέσα. Για  να ανασυγκροτηθεί η ΛΑΡΚΟ, για να μπορέσει να σταθεί γερά στα πόδια της και να ανοίξει τα φτερά της, δίνοντας μια νέα προοπτική στην ίδια, αλλά και στην ελληνική οικονομία. Βεβαίως, όπως καταλαβαίνετε, στηρίζουμε επίσης και την ΔΕΗ. Τον άλλο ενεργειακό γίγαντα της χώρα μας, που έχει προσφέρει πάρα πολλά στην εθνική οικονομία και μπορεί να προσφέρει ακόμα περισσότερα στο μέλλον. Και πολύ περισσότερα για να βγούμε από την κρίση.
Η ΔΕΗ έχει μια καινούργια Διοίκηση, σε λίγο ελπίζω ότι θα έχουμε και μια νέα Διοίκηση στη ΛΑΡΚΟ. Πιστεύω ότι, με την καλή συνεργασία αυτών των δύο Διοικήσεων θα μπορούσαν να λυθούν όλα τα μεταξύ τους θέματα και οι όποιες διαφορές υπάρχουν. Προς το συμφέρον και των δύο εταιριών. Και της ΛΑΡΚΟ η οποία χρειάζεται στήριξη και ιδιαίτερα ενεργειακή στήριξη, αλλά και της ΔΕΗ η οποία τόσα χρόνια έχει κάνει πάρα πολλά για να στηρίξει τις ενεργοβόρες βιομηχανίες της χώρας, ιδιαίτερα τη Δημόσια Επιχείρηση της ΛΑΡΚΟ.
Το ενεργειακό βάρος είναι πάρα πολύ μεγάλο για την ελληνική οικονομία. Και ιδιαίτερα μεγάλο για τις επιχειρήσεις εκείνες οι οποίες στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό στην Ενέργεια. Βεβαίως, είναι μεγάλο το ενεργειακό κόστος και για τα νοικοκυριά, δυσβάστακτο θα έλεγα.
Επομένως, εμείς θέλουμε να προωθήσουμε αυτή τη στρατηγική που έχουμε και να την προωθήσουμε δυναμικά για τη μείωση του ενεργειακού κόστους. Αν δεν μπορέσουμε να μειώσουμε το ενεργειακό βάρος για την ελληνική οικονομία, δεν θα μπορέσουμε να βγούμε από την κρίση και βεβαίως δεν θα μπορέσουμε να διαμορφώσουμε μια αποδοτική οικονομία που θα μπορεί να σταθεί στο ευρωπαϊκό και διεθνές στερέωμα. Επομένως, όλα τα μέτρα, όλος ο σχεδιασμός μας στο Υπουργείο εδώ και τέσσερεις μήνες είναι να βρούμε τρόπους για να μειωθεί αυτό το ενεργειακό κόστος.
Πιστεύουμε ότι θα κάνουμε κάτι ουσιαστικό και για την ΛΑΡΚΟ. Οι δυο νέες Διοικήσεις μπορούν να συνεργαστούν επ’ ωφελεία και των δύο επιχειρήσεων και να έχουμε κάτι πολύ θετικό ως αποτέλεσμα για τη ΛΑΡΚΟ, το οποίο βεβαίως να μην ζημιώνει και την ΔΕΗ, η οποία και αυτή είναι ένας γίγαντας για τη χώρα μας, όπως σας είπα, που πρέπει να σταθεί στα πόδια της.
Η συνεργασία αυτή, πιστεύω ότι θα αποφέρει καρπούς σύντομα, επ’ ωφελεία όσων αναφέρετε στην ερώτησή σας, τα οποία είναι πάρα πολύ σημαντικά και κρίσιμα.

(ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ)

Το ενεργειακό κόστος πρέπει να μειωθεί συνολικά για τις επιχειρήσεις της χώρας μας, είτε είναι δημόσιες, είτε είναι ιδιωτικές. Είπα ότι το ενεργειακό κόστος είναι πολύ μεγάλο και θα έλεγα ότι είναι ανισοβαρές σε σχέση με τις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Επομένως, η μείωσή του επιβάλλεται για να έχουμε μια πιο αποδοτική οικονομία. Και βεβαίως, προσδοκούμε αυτή η προσπάθεια που θα γίνει για να μειωθεί το ενεργειακό κόστος να μην είναι επ’ ωφελεία των κερδών των επιχειρήσεων, αλλά κυρίως επ’ ωφελεία της ανάπτυξης της οικονομίας μας και της μείωσης της ανεργίας. Δηλαδή, της ενίσχυσης της απασχόλησης.
Από κει και πέρα θα πρέπει να τονίσω ότι είναι κάτι το ξεχωριστό, θα έλεγα, η ΛΑΡΚΟ. Διότι είναι μια μεγάλη επιχείρηση αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου της χώρας μας και ενός ορυκτού το οποίο έχει εθνική σημασία, εθνική στρατηγική σημασία. Και βεβαίως, θα έλεγα ότι έχει μια ειδική σημασία διότι είναι και δημόσια επιχείρηση και άκρως ενεργοβόρα. Ίσως είναι η πιο ενεργοβόρα επιχείρηση στην εθνική οικονομία. Αυτά της δίνουν μια ειδική σημασία και επομένως απ’ αυτή την άποψη χρίζει μιας ιδιαίτερης προσοχής η ΛΑΡΚΟ, για να στηριχθεί στη δύσκολη φάση την  οποία διανύουμε.
Ευχαριστώ τον κ. Μαυραγάνη για την ευαισθησία του και για τις δύο ερωτήσεις. Ευαισθητοποιεί και την Κυβέρνηση. Και νομίζω ότι σε συνεργασία θα μπορούσαμε να κάνουμε κάτι καλύτερο και για τη ΛΑΡΚΟ και για την ελληνική οικονομία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.