Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

ΚΡΑΥΓΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ


Ρεπορτάζ : Μαρία Ψαρά
(από το Έθνος)
Μήνυμα αντίστασης στη σκληρή λιτότητα που πλήττει τους εργαζομένους έστειλαν χθες με τις μαζικές συγκεντρώσεις τους χιλιάδες διαδηλωτές στην Αθήνα. Η απαγόρευση των δημόσιων συναθροίσεων σε τμήμα της πρωτεύουσας...
με αφορμή την επίσκεψη της καγκελαρίου Μέρκελ δεν πτόησε όσους θέλησαν να κατέβουν στο κέντρο για να διαμαρτυρηθούν.
Από τη 1 μετά το μεσημέρι μέχρι και νωρίς το απόγευμα κόσμος συνέρρεε στο Σύνταγμα όπου είχε δοθεί το ραντεβού της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, ενώ ιδιαίτερα μαζικό ήταν το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ, η κεφαλή του οποίου βρισκόταν στη συμβολή των οδών Φιλελλήνων και Αμαλίας όταν οι τελευταίοι διαδηλωτές του δεν είχαν ακόμη ξεκινήσει την πορεία τους από την οδό Πειραιώς στην Ομόνοια. Τα σωματεία εκτιμούν ότι η μαζική συμμετοχή των εργαζομένων ήταν η καλύτερη απάντηση στην επίσκεψη της καγκελαρίου Μέρκελ στην Ελλάδα.
Λίγες ώρες πριν από την έναρξη των διαδηλώσεων, η εικόνα της Αθήνας θύμιζε Δεκαπενταύγουστο. Αδειοι δρόμοι, κλειστά μαγαζιά, αστυνομικές δυνάμεις παραταγμένες σε πολλές θέσεις της πρωτεύουσας και με ενισχυμένη παρουσία σε σημεία που κατά το παρελθόν έχουν γίνει στόχοι επιθέσεων, όπως τα κεντρικά ξενοδοχεία της πλατείας Συντάγματος.
Κραυγή κατά της λιτότητας στο Σύνταγμα
Από τις 12 το μεσημέρι, οπότε και άρχισαν να σχηματίζονται οι πρώτες προσυγκεντρώσεις, οι κεντρικοί δρόμοι της Αθήνας γέμισαν πανό, συνθήματα όπως «όχι άλλες θυσίες» ή «ο αγώνας συνεχίζεται» και μελωδίες από τον Σύλλογο Μουσικών Ελλάδας, μέλη του οποίου κατέβηκαν στη συγκέντρωση παίζοντας μουσική. Στο Σύνταγμα πολλοί διαδηλωτές κρατούσαν πανό γραμμένα στα γερμανικά με τα οποία χαρακτήριζαν ανεπιθύμητη στην Ελλάδα την Ανγκελα Μέρκελ, ενώ δεν έλειπαν και πλακάτ που έγραφαν «Μέρκελ ράουστ» ή «Μέρκελ κακώς όρισες».
Κάποια μέλη της ΠΟΕ?ΟΤΑ εμφανίστηκαν στην πλατεία ντυμένα ναζί, ενώ οι συγκεντρωμένοι φώναζαν «Ούτε ΔΝΤ ούτε και ΕΕ, πάρε την κατάσταση στα χέρια σου λαέ» και «Πάρτε τα μνημόνια και φύγετε από εδώ».
Βγήκε από τα ρούχα του!   Την παράσταση στο χθεσινό συλλαλητήριο έκλεψε ένας γυμνός διαδηλωτής, που ξαφνικά χθες το μεσημέρι εντοπίστηκε ανάμεσα σε ΜΑΤ και συγκεντρωμένους. Οι αστυνομικοί δεν πίστευαν
Βγήκε από τα ρούχα του!

Την παράσταση στο χθεσινό συλλαλητήριο έκλεψε ένας γυμνός διαδηλωτής, που ξαφνικά χθες το μεσημέρι εντοπίστηκε ανάμεσα σε ΜΑΤ και συγκεντρωμένους. Οι αστυνομικοί δεν πίστευαν στα μάτια τους όταν είδαν τον άνδρα όπως τον γέννησε η μητέρα του να τρέχει πατώντας σε σπασμένα μάρμαρα στη Βασιλέως Γεωργίου Α' και να χάνεται στην Ακαδημίας.
Στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Ομόνοια με κεντρικό σύνθημα «Κλέφτες, ληστές, υποκριτές είναι οι Ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές», έγινε πρόταση για απεργία στις 18 Οκτωβρίου και ακούστηκαν φωνές που έλεγαν «Θέλουνε συναίνεση να φτάσουμε στον πάτο, οργάνωση παντού να 'ρθουν τα πάνω κάτω».
Στο Σύνταγμα το «παρών» έδωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ενώ στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ συμμετείχε και η γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Στις κινητοποιήσεις έλαβαν μέρος και ξένοι φοιτητές που σπουδάζουν στην Ελλάδα, οι οποίοι μιλώντας στο «Εθνος» εξήγησαν πως βρέθηκαν εκεί επειδή γνωρίζουν ότι τα σκληρά μέτρα λιτότητας θα εφαρμοστούν στη συνέχεια και στους εργαζόμενους των δικών τους χωρών...
Στέλιος Βογιατζάκης - Κατερίνα Ροββά
24 συλλήψεις
Ενταση και μικροεπεισόδια
Από τη χθεσινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας δεν έλειψαν οι εντάσεις και τα μικροεπεισόδια. Αρκετές ήταν οι φορές που νεαροί, έχοντας καλυμμένα τα πρόσωπά τους, πετούσαν πέτρες και αντικείμενα στους αστυνομικούς, οι οποίοι απαντούσαν με περιορισμένη χρήση χημικών και κροτίδες κρότου-λάμψης.
Τα σημεία στα οποία σημειώθηκαν τα επεισόδια ήταν γύρω από την πλατεία Συντάγματος και κυρίως στη γωνία Βασιλέως Γεωργίου Α' και Οθωνος, αλλά και στα λουλουδάδικα, όπου πολλές φορές το συγκεντρωμένο πλήθος προσπάθησε να σπάσει τον φραγμό που είχε στηθεί για να αποτρέψει την πρόσβαση στη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας. Τα αίματα άναψαν όταν ένας άνδρας σκαρφάλωσε πάνω στον σιδερένιο φράχτη και έβαλε φωτιά σε ναζιστική σημαία.
Επίθεση με χημικά στο μπλοκ των Ανεξάρτητων Ελλήνων καταγγέλλουν μέλη του κόμματος. Νεαροί που είχαν ανοίξει πετροπόλεμο με τα ΜΑΤ κατάφεραν να παρεισφρήσουν στη συγκέντρωση όταν έφτανε στους Στύλους του Ολυμπίου Διός. Από τη ρίψη χημικών πρόσκαιρη αδιαθεσία αισθάνθηκε ο βουλευτής Τέρενς Κουίκ.
Νωρίτερα, ένταση είχε επικρατήσει έξω από το νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν» στη Μεσογείων, την ώρα της διέλευσης της αυτοκινητοπομπής που μετέφερε την Ανγκελα Μέρκελ. Απλήρωτοι επί επτά μήνες εργαζόμενοι του νοσοκομείου συγκρούστηκαν με άνδρες της αστυνομίας, ενώ κατάφεραν να πετάξουν και πλαστικά μπουκάλια στην αυτοκινητοπομπή της Γερμανίδας καγκελαρίου.
Σύμφωνα με την ενημέρωση από την ΕΛΑΣ, χθες πραγματοποιήθηκαν 220 προσαγωγές εκ των οποίων οι 24 μετατράπηκαν σε συλλήψεις. Τέσσερις αστυνομικοί τραυματίστηκαν ελαφρά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.