Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

89 διαρθρωτικές αλλαγές σε 9 ημέρες για την εκταμίευση της δόσης !!


prypsymb2Σύμφωνα με το κύριο άρθρο της imerisia Αγώνα δρόμου εννέα ημερών ξεκινά από σήμερα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ώστε μέχρι τις 18 του μήνα, ημέρα διεξαγωγής της Συνόδου Κορυφής, να έχει προωθήσει προς ψήφιση τις περισσότερες κι αν είναι δυνατόν και τις 89 διαρθρωτικές παρεμβάσεις που θέτει ως «προαπαιτούμενες» η τρόικα προκειμένου να δοθεί η έγκριση για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ.

Το τελευταίο διήμερο, στη συνεδρίαση του Eurogroup το βράδυ της Δευτέρας και χθες κατά τη διάρκεια των επαφών της Α. Μέρκελ με την ελληνική κυβέρνηση, έγινε σαφές ότι η Ελλάδα θα πρέπει να ετοιμάσει τόσο το δημοσιονομικό όσο και το διαρθρωτικό πακέτο και να έλθει σε συμφωνία με την τρόικα.Μεταξύ των 89 αυτών παρεμβάσεων υπάρχουν αρκετές που αναμένεται να ανάψουν νέες «φωτιές», όπως το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων με έμφαση σε αυτό του δικηγόρου, οι μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια, οι αλλαγές στα εργασιακά (καθιέρωση του κατώτατου μισθού με νόμο), μέτρα για τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης μεταξύ των οποίων και αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων, και αλλαγές στο φορολογικό σύστημα. Δείτε αναλυτικά τη λίστα αλλαγών εδώ Είναι η πρώτη φορά που η εκταμίευση της δόσης δεν συνδέεται μόνο με τους δημοσιονομικούς στόχους περί ελλείμματος, αλλά και με την προώθηση των μεταρρυθμίσεων. Η μείωση άλλωστε των ελλειμμάτων από το 2011 και μετά, σύμφωνα με το μνημόνιο, ήταν στενά συναρτημένη με την απόδοση των μεταρρυθμίσεων που θα εξοικονομούσαν δαπάνες μέσω της εκλογίκευσης της λειτουργίας του σπάταλου δημοσίου τομέα και θα βελτίωναν τα έσοδα μέσω της μεταρρύθμισης του φοροεισπρακτικού μηχανισμού. Αυτές οι διαρθρωτικές αλλαγές είτε καθυστέρησαν σημαντικά,  είτε δεν είχαν την προσδοκώμενη απόδοση καθώς δεν εφαρμόστηκαν πλήρως.
Το θέμα είναι κατά πόσο η παρούσα κυβέρνηση, μπορεί σε 9 ημέρες, να κάνει όσες διαρθρωτικές αλλαγές δεν έκανε σε 109 ημέρες διακυβέρνησης ;
Απλά να θυμίσουμε ότι  η μόνη μεταρρύθμιση όλη αυτή την περίοδο, ήταν το άνοιγμα του κλειστού επαγγέλματος του περιπτερά ! Η καθυστέρηση αυτή οδήγησε άλλη μια φορά σε λήψη οριζόντων μέτρων και στην αναζήτηση ισοδύναμων της τελευταίας στιγμής. Αλλά δεν υπάρχουν ισοδύναμα της τελευταίας στιγμής. Μόνο οι μεταρρυθμίσεις που δεν έγιναν, θα ήταν ισοδύναμο στη λήψη οριζόντιων μέτρων και θα άμβλυναν την σκληρότητα της δημοσιονομικής προσαρμογής. Υπολογίζεται ότι μόνο από το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας και το σπάσιμο του μονωπολίου Βαρδινογίαννη - Λάτση, θα μπορούσε να εξοικονομηθεί 1 δις ευρώ το χρόνο, αλλά αντιθέτως η κυβέρνηση προχώρησε στην εύκολη λύση της εξίσωσης φόρου στο πετρέλαιο.
Αναμένουμε με ενδιαφέρον την προώθηση 10 διαρθρωτικών αλλαγών / ημέρα. Σήμερα πάντως, δεν ανακοινώθηκε τίποτα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.