Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Μας δουλεύουν – Τώρα λένε ότι ο λογαριασμός των μέτρων είναι 18 δισ. ευρώ (!)

Μας δουλεύουν – Τώρα λένε ότι ο λογαριασμός των μέτρων είναι 18 δισ. ευρώ (!)
Αρχικά μιλούσαμε για πακέτο 11,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Στη συνέχεια μας είπαν ότι τα 11,5 δις. ευρώ αφορούν στο σκέλος των δαπανών και πρέπει να προσθέσουμε και άλλα δύο δισεκατομμύρια ευρώ στο σκέλος των εσόδων. Έτσι, ανεβήκαμε στα 13,5 δισεκατομμύρια ευρώ εκ των οποίων μας είπαν ότι τα εννέα δισεκατομμύρια ευρώ θα πρέπει να ληφθούν μέσα στο 2013. Τώρα μαθαίνουμε ότι έγιναν κάποιες...εσφαλμένες εκτιμήσεις και ότι ο λογαριασμός είναι...18 δισεκατομμύρια ευρώ. Μας δουλεύουν;

Μετά και τη χθεσινή συνάντηση με την τρόικα, ανώτατοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών θυμήθηκαν ότι το μακροοικονομικό σενάριο έχει χειροτερεύσει δραματικά από τον περασμένο Μάρτιο λόγω της ύφεσης (λες και δεν ξέραμε ότι με τόσα μέτρα η οικονομία καταρρέει). Είχαμε θέσει ως στόχο να εμφανίσουμε πρωτογενές πλεόνασμα 4,5% του ΑΕΠ και γι' αυτό υποτίθεται ότι θα παίρναμε τα επιπλέον μέτρα των 11,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ανώτατος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών παραδέχεται πλέον ανοικτά ότι για να επιτύχουμε τον στόχο του 4,5% χρειάζονται 18(!) δισεκατομμύρια ευρώ.
Και τι θα γίνει;
Από χθες λοιπόν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια νέα πραγματικότητα. Αρχίζει και αποκρυσταλλώνεται η εξής εικόνα: το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής θα επιμηκυνθεί στα τέσσερα χρόνια δηλαδή μέχρι το 2016. Όμως, ο λογαριασμός θα είναι 18 δισεκατομμύρια ευρώ και όχι 13,5 δις. ευρώ. Από αυτά τα 18 δισεκατομμύρια ευρώ, τα εννέα (ενδεχομένως και λίγο λιγότερα καθώς η σχετική διαπραγμάτευση βρίσκεται σε εξέλιξη) θα ισχύσουν μέσα στο 2013. Ποια θα είναι τα πρόσθετα μέτρα της διετίας 2015, 2016; Φαίνεται ότι οι δανειστές μας δέχονται ότι θα αρχίσει να αποδίδουν ύστερα από δύο χρόνια τα μέτρα εκσυγχρονισμού του κράτους (τα οποία η τρόικα δεν δέχεται ότι μπορούν να αποδώσουν μέσα σε αυτή τη διετία).
Οι «εκπλήξεις»
Το ότι «φουσκώνει» κατά 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ ο συνολικός λογαριασμός των μέτρων ήταν η μία δυσάρεστη έκπληξη από τη χθεσινή διαπραγμάτευση. Δεν ήταν όμως και η μοναδική.
• Θα ληφθούν μέτρα με αναδρομική ισχύ καθώς εντοπίστηκε μια τρύπα έκτασης ενός δισεκατομμυρίου ευρώ στον ΕΟΠΠΥ. Θα κοπούν κι άλλο οι δημόσιες επενδύσεις (αυτό φέρνει και άλλη ύφεση) ενώ οι φοροαπαλλαγές θα κοπούν από την 1η Ιανουαρίου 2012. Ετοιμαστείτε να χάσουμε αρκετές εκατοντάδες ευρώ ο καθένας. Και προετοιμαστείτε για το ενδεχόμενο να υπάρξουν και άλλα μέτρα με αναδρομική ισχύ.
• Η τρόικα θέτει ανοικτά θέμα μείωσης αποζημιώσεων σε περίπτωση απόλυσης αλλά και κατάργηση των τριετιών από τον κατώτατο βασικό μισθό. Αυτό φέρνει απώλειες μισθού που φτάνουν έως και το 30% αλλά και μείωση των αποζημιώσεων κατά 50%.
• Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, χαρακτηρίζεται prior action που σημαίνει ότι θα πρέπει να έχει ψηφιστεί πριν την εκταμίευση της δόσης.
• Το ενδεχόμενο «κουρέματος» του χρέους φαίνεται να απομακρύνεται καθώς κάτι τέτοιο, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, θα έθετε τη χώρα σε κατάσταση χρεοκοπίας και θα δημιουργούσε προβλήματα με την καταβολή των δόσεων λόγω εμπλοκής στο γερμανικό συνταγματικό δικαστήριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.