Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Reuters: Η διαμάχη για ευρωομόλογα δεν έχει λάβει ακόμη διαστάσει

Reuters: Η διαμάχη για ευρωομόλογα δεν έχει λάβει ακόμη διαστάσει
Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης περιμένουν εναγωνίως να εξελιχθεί ένα δράμα. Οι αγορές ελπίζουν σε ένα σχέδιο. H πρώτη ευρωπαϊκή σύνοδος κορυφής του Γάλλου προέδρου, Φρανσουά Ολάντ, δεν αναμένεται όμως να καταλήξει σε τίποτα από τα δύο.
Δεν πρόκειται να υπάρξει θαυματουργή λύση στην κρίση χρέους της ευρωζώνης, ούτε και κανένα σχέδιο που θα διασφαλίσει την παραμονή της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ, αλλά ούτε και μια στρατηγική για την τόνωση της ανάπτυξης.
Η Σύνοδος δεν πρόκειται επίσης να καταλήξει σε αναμέτρηση μεταξύ του Παρισιού και του Βερολίνου γύρω από το θέμα των ευρωομολόγων, υπέρ των οποίων τάσσεται η Γαλλία, ενώ η Γερμανία προς το παρόν τα αποκηρύσσει. Ο κύριος λόγος γι' αυτό είναι ότι είναι δύσκολο να συμφωνήσουν ή να διαφωνήσουν για τα ευρωομόλογα χωρίς να υπάρχει πρώτα συναντίληψη για το ποια μορφή θα έχουν.
Πολλοί θεωρούν ότι η έκδοση ευρωομολόγων αφορά τη γενική και χωρίς όρους συλλογικοποίηση του χρέους της ευρωζώνης. Ωστόσο, Γάλλοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν εννοούν κάτι τέτοιο. Την ίδια στιγμή, ο κάθε εμπλεκόμενος φαίνεται να έχει διαφορετική άποψη για τη μορφή που θα πρέπει να πάρουν τα ευρωομόλογα.
Τα ευρωομόλογα υπάρχουν ήδη, υπό μία έννοια: Ως τέτοια θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν τα ομόλογα που εκδίδει το Eυρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF). Το ίδιο θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς και για τα «ομόλογα έργων» (project bonds) που έχει προτείνει η Κομισιόν για να χρηματοδοτηθούν έργα υποδομής.
Η Κομισιόν έχει προτείνει επίσης τρεις διαφορετικές εκδοχές αυτού που η ίδια αποκαλεί «ομόλογα σταθερότητας». Ακόμα περισσότερες εκδοχές έχουν προτείνει ορισμένα think-tanks, ακόμα και οι οικονομικοί σύμβουλοι της Γερμανίδας Καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ.
Τέλος, υπάρχουν τα ομόλογα τα οποία θα πρέπει να εκδώσει το EFSF, ή ο διάδοχός του, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), εάν τους επιτραπεί να παρέχουν ρευστότητα απευθείας στις τράπεζες της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα βιωσιμότητας - μια ιδέα που συζητείται αυτή την περίοδο.
Αν και η πρόταση αυτή βρίσκει αντίθετη τη Γερμανία, άλλες κυβερνήσεις συνεχίζουν να ελπίζουν ότι η Μέρκελ ίσως πειστεί.
Ούτως ή άλλως, η πρόταση αυτή δεν θα απαιτούσε από τις κυβερνήσεις να δεσμεύσουν επιπλέον κεφάλαια. Η όποια παροχή βοήθειας μέσω «ευρω-ομολόγων» θα ήταν εξαρτάται από την πιστή εφαρμογή αυστηρών δημοσιονομικών κανόνων εκ μέρους των χωρών που θα επωφελούνταν.
Η Γερμανία και η Γαλλία ενδέχεται να συγκρουστούν σοβαρά στο θέμα των ευρωομολόγων. Απέχουν, ωστόσο, πολύ ακόμη από αυτό το σημείο. Προτού διαφωνήσουν, θα πρέπει πρώτα να συμφωνήσουν για ποιο λόγο διαφωνούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.