Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

H Ελλάδα χρωστάει σε κράτη και Κεντρικές τράπεζες 630 δισ ευρώ

H Ελλάδα χρωστάει σε κράτη και Κεντρικές τράπεζες 630 δισ ευρώ Ελληνικό... μενού θα έχει τελικά το EUROGROUP της Δευτέρας μετά τις μετεκλογικές εξελίξεις, οι οποίες αν μη τι άλλο έχουν προκαλέσει έντονη ανησυχία στους συνεταίρους μας. Όπως φαίνεται, άλλωστε, από τη...βροχή των δηλώσεων γίνονται από τη στιγμή που άνοιξαν οι κάλπες στην Αθήνα, ο Φ. Σαχινίδης- που δεν θα αποφύγει τελικά να πιει το πικρό ποτήρι της εκπροσώπησης της χώρας- θα δεχθεί αφόρητες πιέσεις, κυρίως από τη Γερμανία και τους δορυφόρους της.

"Καταλαβαίνω καλά τους Έλληνες, υποφέρουν πολύ. Δεν υπάρχει άνετος δρόμος για την Ελλάδα. Δεν υπάρχει καλλίτερη λύση. Η Ελλάδα πρέπει να δείξει τώρα αν έχει τη δύναμη να συγκεντρώσει τις απαιτούμενες πλειοψηφίες για κάτι τέτοιο.
Ελπίζω μόνο οι υπεύθυνοι στην Ελλάδα να λογικευθούν σύντομα" δήλωσε χαρακτηριστικά ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που συνεχίζει να κουνά απειλητικά το δάκτυλο προς την Αθήνα, ενώ η Αυστριακή συνάδελφος του, η οποία έδωσε ραντεβού τη Δευτέρα, αν και παραδέχθηκε ότι τα μέτρα που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα είναι πολύ οδυνηρά, τόνισε ότι δεν υπήρχαν άλλες επιλογές, προειδοποιώντας για τις συνέπειες μιας αποχώρησης από το ευρώ.
Ωστόσο η ανάγνωση των δηλώσεων που έχουν γίνει τις τελευταίες ημέρες είναι διπλή, καθώς πίσω από τις απειλές του Βερολίνου και των Βρυξελλών ακόμα και για αποπομπή της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, κρύβεται η έντονη ανησυχία για τους κραδασμούς που θα προκαλούσε μια διαφοροποίηση της ελληνικής στάσης απέναντι στα προγράμματα λιτότητας, πολύ περισσότερο μια επιλογή αποχώρησης από το Ευρώ ως έσχατη λύση.
"Μια έξοδος από την Ευρωζώνη θα οδηγούσε τη χώρα στην ένδεια. Δεν γίνεται και δεν θα πρέπει να μας είναι αδιάφορο αν μια χώρα στη νοτιοανατολική πλευρά μας καταλήξει στο χάος. Ακόμη και παραβλέποντας ότι οι τράπεζες στην κεντρική και δυτική Ευρώπη θα υφίσταντο σημαντικές απώλειες" δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του EFSF, θέτοντας ουσιαστικά το δάκτυλο επί το τύπο των ήλων, αναδεικνύοντας δηλαδή το ντόμινο που θα προκαλούσε ενδεχόμενη κατάρρευση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος ή η ενδεχόμενη στάση πληρωμών.
Και για να έχουμε μιας τάξης μεγέθους του προβλήματος, αρκεί να ανατρέξουμε στα στοιχεία που επικαλείται το πρακτορείο MARKETNEWS του Ομίλου του Γερμανικού Χρηματιστηρίου, σύμφωνα με τα οποία το 70% του Χρέους των 370 δισ ευρώ ανήκει πλέον στον επίσημο τομέα. Πέρα από αυτά, η ΕΚΤ κι άλλες Κεντρικές Τράπεζες έχουν ελληνικά ομόλογα περίπου 50 δισ ευρώ, ενώ υπάρχουν άλλα 73,4 δισ ευρώ δάνεια της ΕΚΤ στις ελληνικές τράπεζες και άλλα 54 δισ ευρώ ως βοήθεια μέσω του Μηχανισμού Έκτακτης Ρευστότητας.
Σε αυτά θα πρέπει να προσθέσει κανείς και τα πλέον των 100 δισ ευρώ που χρωστά η Τράπεζα της Ελλάδας στις υπόλοιπες Κεντρικές Τράπεζες, ενώ δεν μπορεί να αγνοεί κανείς και τα 91 δισ ευρώ που χρωστάνε οι ελληνικές τράπεζες σε ξένες τράπεζες.
"Νομίζω ότι ο επίσημος τομέας έχει πολύ περισσότερα να χάσει από την Ελλάδα. Θα αφήνατε καταθέσεις σε μια πορτογαλική τράπεζα βλέποντας να εξαφανίζονται οι καταθέτες στην Ελλάδα;" αναρωτήθηκε ο Γκάμπριελ Στερν, πρώην αξιωματούχος της Τράπεζας της Αγγλίας και του ΔΝΤ, επισημαίνοντας ότι το κόστος από μια ελληνική έξοδο δεν θα είναι τεράστιο μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρωζώνη...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.