Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Grexit: Τι θα συμβεί εάν τελικά βγούμε από το ευρώ

Grexit: Τι θα συμβεί εάν τελικά βγούμε από το ευρώ
Μία ενδεχόμενη αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ κάποτε φάνταζε σαν μία «τρελή ιδέα», ωστόσο σήμερα φαντάζει ως η πιο πιθανή πραγματικότητα…
Το τελευταίο διάστημα, ολοένα και περισσότεροι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι τελικά η χώρα μας θα βρεθεί εκτός Ε.Ε. καθώς οι ευρωπαίοι ηγέτες συνεχίζουν να απαιτούν περισσότερη λιτότητα, ενώ οι Έλληνες πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων της Αριστεράς τάσσονται ανοικτά υπέρ μιας διαπραγμάτευσης ή ακόμα και ακύρωσης του μνημονίου. 
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η έξοδος της Ελλάδας πέραν από τις πολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις που θα έχει στο εσωτερικό της ίδιας της χώρας, αναμφισβήτητα θα προκαλέσει τριγμούς στα θεμέλια της ζώνης του ευρώ ενώ θα έχει σοβαρό αντίκτυπο και σε παγκόσμιο επίπεδο. 
Παρακάτω απο το moneypost  παρουσιάζονται τα πέντε πιθανότερα σενάρια για τις συνέπειες μιας ελληνικής αποχώρησης από το ευρώ, όπως κατά διαστήματα έχουν εκφραστεί από κορυφαίους ξένους οικονομολόγους.


Η χώρα θα χάσει έως και το 50% του ΑΕΠ

Η έξοδος από το ευρώ θα σημάνει τη διακοπή της εξωτερικής χρηματοδότησης η οποία με τη σειρά της θα προκαλούσε άτακτη κατάρρευση. Η χώρα θα χρεοκοπήσει επιφέροντας λουκέτα στις επιχειρήσεις, κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος, αλλά και του διεθνούς εμπορίου. Σε αυτό το σενάριο, το κατά κεφαλήν κόστος της εξόδου σε μία χώρα σαν τη δική μας, εκτιμάται ότι θα είναι μεταξύ 9.500 και 11.500 ευρώ για το πρώτο έτος και 3.000 - 4.000 ευρώ για κάθε χρόνο, για τα επόμενα έτη. Το κόστος, σύμφωνα με αυτό τον συλλογισμό, θα ανέλθει σε 40% - 50% του AEΠ τον πρώτο χρόνο, ενώ την ίδια στιγμή η αναλογία χρέους/ΑΕΠ θα υπερέβει το 200%.

Το νέο εθνικό νόμισμα θα καταρρεύσει σε αξία έναντι των άλλων νομισμάτων

Ενώ η υποτίμηση του νομίσματος μπορεί να παράσχει μακροπρόθεσμες ευκαιρίες για την Ελλάδα για να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητά της στις παγκόσμιες αγορές, την ίδια στιγμή θα παράγει ένα βραχυπρόθεσμο «εφιάλτη».
Η αρχική υποτίμηση του νομίσματος εκτιμάται στο 60% και θα επιφέρει ταχεία αύξηση των τιμών στα βασικά αγαθά. Το δημόσιο θα αναγκαστεί να τυπώνει συνεχώς χρήματα και σε συνδυασμό με τις ελλείψεις των βασικών αγαθών θα δημιουργηθεί υπερπληθωρισμός που θα μπορεί να αγγίξει ακόμη και το 50%. 

Κατάρρευση τραπεζών λόγω μαζικών εκροών καταθέσεων

Μετά το αποτέλεσμα των εκλογών της 6ης Μαΐου και την εντεινόμενη φημολογία οι τράπεζες έχουν ήδη υποστεί μία σημαντική εκροή καταθέσεων. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι μια αποχώρηση της Ελλάδας θα πρέπει να συνοδευτεί από την επιβολή αυστηρών ελέγχων κεφαλαίων παρά το γεγονός ότι αυτό απαγορεύεται από της συνθήκη της ΕΕ. Όπως εξηγούν στην περίπτωση της χώρας μας η οποία αντιμετωπίζει τεράστιες οικονομικές διαταραχές, η άρση της εν λόγω νομοθεσίας κρίνεται απαραίτητη αφού οι καταθέσεις σε ευρώ αυτόματα θα μετατρέπονταν σε δραχμές και με κάθε υποτίμηση θα έχαναν σε αξία. Στο σενάριο αυτό εκτιμάται ότι καταθέτες θα έσπευδαν να προλάβουν να «σηκώσουν» τα χρήματά τους με αποτέλεσμα οι τράπεζες να καταρρεύσουν.

Πολιτικές αναταραχές θα μπορούσαν να καταστρέψουν τη χώρα

Οι αρνητικές συνέπειες της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ θα μπορούν να οδηγήσουν ακόμα και σε εμφύλιο πόλεμο. Ήδη η χώρα έχει κλονιστεί αρκετά από βίαιες διαμαρτυρίες των πολιτών απέναντι στα μέτρα λιτότητας. Η ακόμη μεγαλύτερη ύφεση θα οδηγήσει τους πολίτες σε ακόμη μεγαλύτερες διαμαρτυρίες στους δρόμους, εκτιμούν οι αναλυτές και προσθέτουν ότι «καθώς οι απλήρωτοι αστυνομικοί και στρατιωτικοί δεν θα μπορούν να επιβάλουν την τάξη, θα ξεσπάσουν ταραχές και λεηλασίες, αλλά ακόμη και εμφύλιος ή πραξικόπημα».

Ο φόβος θα εξαπλωθεί σε ολόκληρη την Ε.Ε. πλήττοντας τις τράπεζες και τις κυβερνήσεις

Ενδεχόμενη διάλυση της ευρωζώνης θα επιφέρει βαρύ πλήγμα και στις ισχυρότερες χώρες-μέλη, που θα δουν την οικονομία τους να συρρικνώνεται κατά 20%-25%. Οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι θα ζημιωθούν τουλάχιστον κατά 225 δισ. ευρώ, ενώ θα προκαλούνταν μαζικές τραπεζικές αναλήψεις σε Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ιταλία, Ισπανία. Προβλέπεται «βαθιά ύφεση σε όλη την ευρωζώνη, που θα παρασύρει την παγκόσμια οικονομία. Στην ευρωζώνη η παραγωγή θα μειωθεί από 7% στη Γερμανία μέχρι 13% στην Ελλάδα». Ο πληθωρισμός θα εκτιναχθεί στην περιφέρεια και στον πυρήνα θα εγκατασταθεί ο αποπληθωρισμός. Η ευρωζώνη ή θα γίνει πιο δυνατή ένωση ή θα εξαφανιστεί...

Αγγελική Κιλιντζόγλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.