Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

G8: ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΜΕ ΕΥΡΩΟΜΟΛΟΓΑ


Μιλώντας κατά την ολοκλήρωση της συνόδου των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των μελών της Ομάδας των Οκτώ (G8) στο Καμπ Ντέιβιντ, στο Μέριλαντ των ΗΠΑ, ο Ολάντ είπε ότι θα κάνει τις προτάσεις του στους υπόλοιπους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην άτυπη σύνοδο της 23ης Μαΐου. «Θα παρουσιάσω όλες τις προτάσεις για την ανάπτυξη σε αυτή την άτυπη...
σύνοδο την 23η Μαΐου», είπε ο Ολάντ στους δημοσιογράφους. «Μέσα σε αυτό το πακέτο των προτάσεων θα είναι τα ευρωομόλογα και δεν θα είμαι ο μόνος που θα τα προτείνω. Έλαβα επιβεβαίωση γι' αυτό στην [σύνοδο της ] G8». Στις προτάσεις του θα περιλαμβάνεται επίσης η «αύξηση των κεφαλαίων» της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), όπως επισήμανε ο Γάλλος πρόεδρος.

Η κίνηση μοιάζει να εντάσσεται στις ευρύτερες προσπάθειες του νέου προέδρου της Γαλλίας να πείσει τους υπόλοιπους ηγέτες της ΕΕ να υιοθετήσουν πολιτικές με στόχο την τόνωση της ανάπτυξης στην Ευρώπη. Η συνάντηση στις Βρυξέλλες αναμένεται να επικεντρωθεί στις προτάσεις του Ολάντ και άλλων για την αναζωογόνηση των οικονομιών των κρατών μελών των 27, ειδικά στην 17μελή ευρωζώνη, ενώ παράλληλα θα συνεχιστεί η προσπάθεια μείωσης των δημοσιονομικών ελλειμμάτων.

Ο Φρανσουά Ολάντ είπε ότι θα πιέσει το Βερολίνο να άρει το βέτο του στην έκδοση κοινών ευρωομολόγων --χρεογράφων που θα εκδίδονται εξ ονόματος όλης της ευρωζώνης και άρα θα έχουν τη ρητή εγγύηση χωρών όπως η Γερμανία-- και στο να επιτραπεί στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να δανείζει απευθείας σε κυβερνήσεις. Αμφότερες αυτές οι ιδέες θεωρούνται «κόκκινες γραμμές» για την κεντροδεξιά γερμανική κυβέρνηση, αν και η Μέρκελ δεν έχει αποκλείσει την έκδοση ευρωομολόγων ως μακροπρόθεσμη προοπτική εάν η Ευρώπη κάνει βήματα προς μια στενότερη πολιτική και δημοσιονομική ολοκλήρωση.

Ο Ολάντ εμφανίστηκε να καταγράφει μια πολιτική επιτυχία στην G8, αφού οι ηγέτες των υπολοίπων κρατών, περιλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Ρωσίας και της Γερμανίας συμφώνησαν να εξισορροπηθούν τα μέτρα λιτότητας με πακέτα ενίσχυσης της οικονομίας. «Είχαμε μια ειλικρινή συζήτηση για την ανάπτυξη, αλλά οι δεσμεύσεις σε ό,τι αφορά τους προϋπολογισμούς δεν τίθενται υπό αμφισβήτηση. Δεν υπάρχει ουδείς λόγος να νομίζει κανείς ότι οποιαδήποτε χώρα απομονώθηκε», είπε ο Ολάντ ερωτηθείς εάν η Μέρκελ περιθωριοποιήθηκε στη σύνοδο. «Εάν θέλουμε να πάμε μπροστά θα πρέπει να το κάνουμε με όλους όσοι μετρούν στην Ευρώπη, τη Γερμανία φυσικά, αλλά και με τον υπόλοιπο κόσμο», πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος. Ο Φρανσουά Ολάντ είπε εξάλλου ότι η μείωση των ελλειμμάτων και η ανάπτυξη είναι «οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε χθες ότι οι ηγέτες της Ομάδας των Οκτώ (G8) συμφώνησαν πως η δημιουργία θέσεων εργασίας και η ανάπτυξη είναι κορυφαίες προτεραιότητες για την παγκόσμια οικονομία, ενώ σημείωσε ότι η ευρωπαϊκή κρίση αποτελεί σοβαρή απειλή. «Όπως συμφώνησαν όλοι οι ηγέτες εδώ, η ανάπτυξη και οι θέσεις εργασίας πρέπει να είναι η κορυφαία προτεραιότητά μας», είπε ο Ομπάμα κατά την ολοκλήρωση της συνόδου των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της G8 που φιλοξένησε στην προεδρική εξοχική κατοικία στο Καμπ Ντέιβιντ του Μέριλαντ.

Επισήμανε ότι πολλές χώρες έκαναν προσπάθειες να εμποδίσουν την «ελεύθερη πτώση» της παγκόσμιας οικονομίας τα τελευταία τρία χρόνια και πρόσθεσε ότι θεωρεί πως η Ευρώπη είναι ικανή να επιλύσει τα προβλήματά της. «Η κατεύθυνση που πήρε ο διάλογος πρόσφατα. . . μας κάνει να νιώθουμε περισσότερη αυτοπεποίθηση», συνέχισε ο Ομπάμα. Ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε την κρίση χρέους στην ΕΕ επικίνδυνη για την διεθνή οικονομία και επισήμανε πως η Ελλάδα πρέπει να μείνει στην ευρωζώνη. «Μια σταθερή, αναπτυσσόμενη ευρωπαϊκή οικονομία είναι προς το συμφέρον όλων, περιλαμβανομένης της Αμερικής. Για να το θέσω απλά, αν μια εταιρία αναγκάζεται να κάνει περικοπές στο Παρίσι και στην Μαδρίτη, αυτό μπορεί να σημαίνει λιγότερη δουλειά για τις βιομηχανίες στο Πίτσμπεργκ ή στο Μιλγουόκι».

Ο Ομπάμα πρόσθεσε ότι οι ηγέτες της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας, της Ρωσίας και του Καναδά αναγνώρισαν τις οδυνηρές θυσίες που κάνουν οι πολίτες στην Ελλάδα λόγω των οικονομικών πιέσεων που υφίσταται η χώρα. Αναγνωρίζοντας πως ακόμη απομένει «πολλή δουλειά να γίνει», ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ΕΕ έχει τις δυνατότητες που απαιτούνται για να ξεπεράσει «τις προκλήσεις».

Νωρίτερα, δόθηκε στην δημοσιότητα η επίσημη τελική ανακοίνωση της G8, στην οποία σημειώνεται ότι η πορεία της παγκόσμιας οικονομίας είναι υποσχόμενη αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν εμπόδια, ενώ τονίζεται επίσης ότι χρειάζεται να αναζωογονηθούν οι οικονομίες και να αντιμετωπίσουν οι χρηματοοικονομικές πιέσεις. Πάντως, αναγνωρίζεται ότι τα ορθά μέτρα δεν είναι ίδια για όλους.

Η ανακοίνωση G8 καλωσορίζει την εξελισσόμενη συζήτηση στην Ευρώπη για την δημιουργία ανάπτυξης την ώρα που συνεχίζει να ισχύει η σταθερή δέσμευση στην ανάταξη των δημοσιονομικών. Η ανακοίνωση σημειώνει ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι επενδύσεις στην παιδεία και στις υποδομές, τα χρηματοοικονομικά μέτρα που δεν πλήττουν την αύξηση των πιστώσεων είναι το κλειδί για να βοηθηθούν οι οικονομίες. Η G8 ανέφερε ακόμη ότι τα κράτη-μέλη της εξέφρασαν φρίκη για τους θανάτους, την ανθρωπιστική κρίση και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Συρία, ενώ κάλεσε να εφαρμοστεί χωρίς καθυστέρηση και πλήρως το ειρηνευτικό σχέδιο του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου. Πέραν αυτού η G8 εκφράζει ομόθυμα έντονη ανησυχία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και καλεί την Τεχεράνη να εκπληρώσει τις διεθνείς της υποχρεώσεις και δεσμεύσεις. Ανησυχία εκφράζεται στην ανακοίνωση της G8 και για τις «προκλήσεις» της Βόρειας Κορέας, ενώ διατυπώνεται η θέση ότι η Πιονγκγιάνγκ θα έπρεπε να εγκαταλείψει το οπλικό πυρηνικό της πρόγραμμα και το πρόγραμμα κατασκευής βαλλιστικών πυραύλων που διαθέτει.

Συνάντηση Μέρκελ – Ολάντ στη Ρώμη τον Ιούνιο

Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ θα συναντηθεί με τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Μόντι τον επόμενο μήνα στη Ρώμη, ανακοίνωσε το Σάββατο (χθες) ο Μάριο Μόντι, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Ομάδας των Οκτώ (G8) στο Καμπ Ντέιβιντ του Μέριλαντ (ανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες). Αυτή η συνάντηση ανάμεσα στους υπευθύνους των τριών μεγαλύτερων οικονομιών της ζώνης του ευρώ θα γίνει πριν από τις βουλευτικές εκλογές της 10ης και 17ης Ιουνίου στη Γαλλία, διευκρίνισε στους δημοσιογράφους ο Μόντι.

Τον τελευταίο καιρό ο Μόντι τάχθηκε υπέρ μιας αυξημένης στήριξης στην οικονομική ανάπτυξη προκειμένου να αντισταθμιστεί η επίδραση των μέτρων λιτότητας στον προϋπολογισμό, που είναι ιδιαίτερα σκληρά στη χώρα του. Εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εκλογή του Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος συμμερίζεται τις απόψεις του στο θέμα αυτό, με κίνδυνο να δυσαρεστήσει τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, που προβάλλει ως πρώτη προτεραιότητα την καταπολέμηση των ελλειμμάτων και της υπερχρέωσης.

Αντανακλώντας αυτή τη διπλή φιλοδοξία, οι ηγέτες της G8 διακήρυξαν το Σάββατο ότι είναι «επιβεβλημένο να ενθαρρυνθεί η ανάπτυξη και οι θέσεις εργασίας» ταυτόχρονα με την ανάταξη των δημόσιων οικονομικών, σύμφωνα με ένα ανακοινωθέν που δημοσιοποιήθηκε στη διάρκεια της συνόδου κορυφής τους.

"Δεν μπορεί κανείς να αρκείται να περιμένει τις δομικές μεταρρυθμίσεις και τη μείωση των ελλειμμάτων για να δημιουργήσει ανάπτυξη», εκτίμησε ο Μόντι.

Κάλεσε το ευρωπαϊκό συμβούλιο της 23ης Μαΐου να «καθορίσει συγκεκριμένα μέτρα, όπως μια ενίσχυση του κεφαλαίου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, ομόλογα για προγράμματα υποδομών και μια εξέλιξη προς τα ευρωομόλογα».

Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον κάλεσε τις χώρες να θέσουν σε εφαρμογή σχέδια αποτροπής προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις από την κρίση χρέους στην ευρωζώνη. Ο Κάμερον, μιλώντας στη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Οκτώ μεγαλύτερων οικονομιών, φάνηκε επίσης να υπαινίσσεται πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να ακολουθήσει το παράδειγμα της Τράπεζας της Αγγλίας και να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα αγοράς κεφαλαίων προκειμένου να ενισχύσει την οικονομία. «Αυτό που απαιτείται είναι μια αίσθηση επείγοντος και μετά σαφείς ενέργειες για ισχυρές τράπεζες, ισχυρά σχέδια μείωσης ελλειμμάτων, ισχυρή διακυβέρνηση και ισχυρά αποτρεπτικά σχέδια για οτιδήποτε μπορεί να συμβεί», δήλωσε ο Κάμερον στους δημοσιογράφους, διατυπώνοντας αυτό που πιστεύει πως πρέπει να γίνει για να αντιμετωπιστεί η κρίση στην ευρωζώνη.

Έπειτα από τις πρωινές (ώρα ΗΠΑ) συζητήσεις για την οικονομία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ενώ και οι δύο ηγέτες βρίσκονταν στο γυμναστήριο, ο Κάμερον είπε πως διαπίστωσε ένα «αυξανόμενο αίσθημα επείγοντος πως χρειάζεται να αναληφθεί δράση» για την κρίση στην ευρωζώνη. «Αντιμετωπίζουμε εδώ τις δύο μεγαλύτερες απειλές σε όλες τις οικονομίες μας και αυτές είναι βέβαια η κρίση στην ευρωζώνη αλλά επίσης οι πολύ υψηλές τιμές του πετρελαίου που μεταφράζονται σε υψηλές τιμές στις αντλίες και σημειώνουμε πρόοδο και στα δύο», είπε στους δημοσιογράφους.

Ο Κάμερον φάνηκε να καλεί την ΕΚΤ να ακολουθήσει μια πιο προσαρμοσμένη νομισματική στάση προκειμένου να προκαλέσει την ανάπτυξη στην ευρωζώνη. Σαφώς, όπως η Βρετανία επωφελείται από μια ισχυρή κυβέρνηση με ένα ισχυρό σχέδιο μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος και ισχυρές τράπεζες αλλά επίσης και από μια ανεξάρτητη νομισματική πολιτική που μας δίνει χαμηλά επιτόκια βοηθώντας να δοθεί ώθηση στη ζήτηση στην οικονομία, έτσι και η ευρωζώνη νομίζω ότι χρειάζεται επίσης αυτή την προσέγγιση», είπε ο Κάμερον.

Κυβερνητική πηγή δήλωσε πως τα σχόλια του Κάμερον ήταν μια καλυμμένη εισήγηση η ΕΚΤ να αντιγράψει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που ακολουθεί η Τράπεζα της Αγγλίας. Η Τράπεζα της Αγγλίας έχει αγοράσει κυβερνητικό χρέος 325 δισεκατομμυρίων λιρών εκδίδοντας νέο χρήμα στην προσπάθεια να ενισχύσει τη βρετανική οικονομία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.