Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

BLOOMBERG : ΜΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΞΟΔΟΣ ΙΣΩΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ


Μία ελληνική έξοδος από την ευρωζώνη θα προκαλούσε μεγάλη ζημιά στην ίδια την χώρα, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ταυτόχρονα, όμως, θα ήταν και ένα από τα καλύτερα πράγματα που θα μπορούσαν να συμβούν στην νομισματική ένωση...
επισημαίνει σε άρθρο γνώμης το πρακτορείο Bloomberg. Οι επαναληπτικές βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου στην Ελλάδα θα έχει τον ρόλο δημοψηφίσματος για το αν η χώρα θα πρέπει να τερματίσει την 12χρονη συμμετοχή της στην ευρωζώνη. Μία καταφατική απάντηση θα προκαλέσει αρρυθμία στην ελληνική οικονομία, καθώς θα καταρρεύσει το τραπεζικό σύστημα και οι ξένοι επενδυτές θα αρνηθούν να πληρωθούν σε δραχμές. Το οικονομικό σύστημα στην ευρωζώνη θα υποστεί απώλειες εκατοντάδων δισ. ευρώ, σημειώνει το άρθρο.
Για την ευρωπαϊκή οικονομία συνολικά, ο αρχικός κίνδυνος θα είναι η επανεισαγωγή του κινδύνου του νομίσματος σε αυτό που είχε εκτιμηθεί ως αμετάκλητη νομισματική ένωση. Οταν καταρρεύσουν οι ελληνικές τράπεζες ή αν χρειαστεί να κλείσουν για κάποιο χρονικό διάστημα προκειμένου να γίνει η μετατροπή των καταθέσεων σε νέες δραχμές, κανείς δεν είναι σε θέση να προβλέψει αν οι πολίτες και οι εταιρείες σε όλη την ευρωπαϊκή περιφέρεια θα αποσύρουν τα χρήματά τους από τις τράπεζες σε μία τέτοια περίπτωση, συνεχίζει το πρακτορείο. Το αποτέλεσμα θα είναι οικονομικά ολέθριο.
Οι δυνητικά ολέθριες συνέπειες έχουν οδηγήσει πολλούς στο να υποθέσουν ότι κανείς υπεύθυνος ευρωπαίος νομοθέτης θα επιτρέψει μία ελληνική έξοδο από το ευρώ. Με αυτήν την άποψη, όλοι λένε ότι αφήνοντας την Ελλάδα να φύγει είναι απλώς μία τακτική εκφοβισμού. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα παίξουν πρώτοι στο δικό τους «παιχνίδι του κοτόπουλου» με την Ελλάδα και θα ελαφρύνουν τους όρους του προγράμματος λιτότητας της χώρας, αναφέρει το άρθρο.
Η λογική αυτή υποτιμά ένα κρίσιμο στοιχείο της πολιτικής οικονομίας της ευρωζώνης: Σε μία ένωση με μερικώς χρεοκοπημένα μέλη χωρίς υπερεθνική αρχή, οι ανησυχίες για ηθικό κίνδυνο- την πιθανότητα ότι η επιείκεια απέναντι στην Ελλάδα θα οδηγήσει άλλες χώρες σε παρεκτροπές- παραμένει ένα μεγάλο βάρος.
Οι ηγέτες της ευρωζώνης δεν μπλοφάρουν όταν απειλούν ότι θα διακοπεί η υποστήριξη από την ΕΚΤ και θα αφήσει την ελληνική κυβέρνηση χωρίς χρήματα, δίνοντας της την επιλογή να αποφασίσει εάν θα φύγει από το ευρώ ή θα παραμείνει απλώς μία χώρα με ευρώ, αλλά εκτός ευρωζώνης όπως το Μαυροβούνιο, προσθέτει το άρθρο.
Αυτό που οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν πρόκειται να υποστηρίξουν είναι μία διάσπαση του ευρώ. Εκεί βρίσκεται «το παρήγορο» μίας ελληνικής εξόδου. Για να προστατέψουν το ενιαίο νόμισμα από την συντριβή, τα εναπομείναντα μέλη θα πρέπει να ενεργήσουν ταχύτατα προς μία οικονομική και δημοσιονομική ολοκλήρωση η οποία ήταν πάντα απαραίτητη για την μακροχρόνια επιβίωση του ευρώ, αναφέρει το Bloomberg.
Τέτοια είναι η φύση της ΕΕ και ιστορία της περιφερειακής ολοκλήρωσης: ενισχύεται από περιόδους οξείας κρίσης. Στιγμές επιτυχίας ή αποτυχίας είναι αυτές που δημιουργούν τα θεμέλια του πολιτικού πιθανού και εμπνέυον τους ηγέτες να κάνουν ότι είναι δυνατό για να διασώσουν το ευρώ, σημειώνεται στο άρθρο.
Σε άλλο σημείο του το άρθρο επισημαίνει ότι χάνοντας την Ελλάδα θα αποκαλύψει ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της ευρωζώνης: οι οικονομίες των μελών της δεν συντονίζονται για την υιοθέτηση μίας κοινής νομισματικής πολιτικής. Η αποχώρηση του πιο πολιτικά και οικονομικά δοκιμαζόμενου μέλους της, θα επιτρέψει στα υπόλοιπα να δράσουν περισσότερο σαν ενότητα.
Ουσιαστικά, μόνο η βαθύτερη ενοποίηση ανάμεσα στα εναπομείναντα μέλη της ευρωζώνης μπορεί να επανακαθιερώσει την αντίληψη ότι η νομισματική ένωση θα είναι αναλλοίωτη μετά από μία ελληνική έξοδο. Ευτυχώς, αυτή η απάντηση στην ελληνική αποχώρηση θα ήταν περισσότερο πιθανή, καταλήγει το άρθρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.