Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: ΣΧΕΔΟΝ ΤΑΥΤΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΜΑΣ ΜΕ ΤΟΝ Κ.ΚΟΥΒΕΛΗ


Πρόταση για συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης με χρονικό ορίζοντα ώς τις ευρωεκλογές και τις περιφερειακές - δημοτικές εκλογές του 2014, διατύπωσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης, μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλη Βενιζέλο. Ο κ. Κουβέλης δήλωσε ότι σκοπός της κυβέρνησης θα είναι η παραμονή της...
χώρας στην ευρωζώνη και η σταδιακή απαγκίστρωση απο το Μνημόνιο. «Σχεδον ταυτίζονται οι απόψεις μας με τον κ. Κουβέλη», δήλωσε αμέσως μετά ο κ. Βενιζέλος. Η συνάντηση έγινε στα πλαίσια της διερευνητικής εντολής για σχηματισμό κυβέρνησης που παρέλαβε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.


Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης, αμσως μετά το τέλος της συνάντησης του με τον κ. Βενιζέλο δήλωσε τα εξής:

«Οδεύουμε προς το τέλος των διερευνητικών εντολών. Ερχεται η ώρα της αλήθειας για όλους. Προτείνουμε τη συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης που θα έχει συγκεκριμένους στόχους. 

Η κυβέρνηση αυτή θα πρέπει: 

Πρώτον, να κρατήσει τη χώρα μέσα στην ευρωπαϊκή ένωση και το ευρώ

Δεύτερον, να ξεκινήσει άμεσα τη σταδιακή απομάκρυνση από το Μνημόνιο

Τρίτον, να κρατήσει την Ελλάδα ζωντανή στην Ευρώπη

Καταθέτουμε αυτήν την πρόταση γνωρίζοντας τις δύσκολες ώρες που περνάει η χώρα

Δεν διεκδικούμε τίποτα πέρα από το να προσφέρουμε στη χώρα τη δυνατότητα της εξόδου από την κρίση».

Βενιζέλος: Σχεδόν συμπίπτουν οι προτάσεις μας

Για «καλό οιωνό» -αν όχι αισιόδοξο πρώτο βήμα- μίλησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών του.

Η πρόταση του κ. Κουβέλη για οικουμενική κυβέρνηση «σχεδόν συμπίπτει με τη δική μας πρόταση» είπε ο κ. Βενιζέλος, χαρακτηρίζοντάς την «υπεύθυνη και συγκεκριμένη».

Συμφωνούμε, όπως εξήγησε, στους στόχους για παραμονή πάση θυσία της χώρας στην ευρωζώνη και το ευρώ και για υπέρβαση του μνημονίου. Το ΠΑΣΟΚ λέει ότι η απαλλαγή από το μνημόνιο μπορεί να γίνει σε ορίζοντα τριετίας.

«Η πρόταση του κ. Κουβέλη σχεδόν συμπίπτει με την πρότασή μας για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας και με την πρότασή μας για οριστική και ασφαλή υπέρβαση του μνημονίου, το αργότερο μέσα σε τρία χρόνια με την Ελλάδα μέσα στο ευρώ και με τις συνθήκες να γίνονται καλύτερες και όχι χειρότερες για τους Έλληνες πολίτες» είπε ο κ. Βενιζέλος.

Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι θα συνεχίσει τις επαφές του στο πλαίσιο της διερευνητικής εντολής που έλαβε. Για αύριο (Παρασκευή) το πρωί έχει προγραμματιστεί η συνάντηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ με τον πρόεδρο της ΝΔ, Αντ.Σαμαρά.

«Θα συνεχίσω την προσπάθεια προετοιμάζοντας το έδαφος για την διαβούλευση που θα διεξαχθεί με τον συντονισμό του Προέδρου της Δημοκρατίας», τόνισε ο κ. Βενιζέλος.

Ανακούφιση στο ΠΑΣΟΚ

Ανάσα ανακούφισης φαίνεται ότι έδωσε η στάση του Φώτη Κουβέλη στο ΠΑΣΟΚ, με κύκλους του Κινήματος να χαρακτηρίζουν τον κ. Κουβέλη ως «φωνή της λογικής», προσθέτοντας ότι «δείχνει ποιος είναι ο δρόμος».

Οι ίδιοι κύκλοι ανέφεραν ότι οι στόχοι του κ. Κουβέλη για τριετή πορεία «απαγκίστρωσης» από το Μνημόνιο συμπίπτουν με την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τριετή «υπέρβαση» του Μνημονίου.

Σύμφωνα με τους ίδιους αν η προσπάθεια καταλήξει στον σχηματισμό κυβέρνησης θα εξεταστούν ποια είναι τα φερέγγυα πρόσωπα.

Ο κ. Κουβέλης μίλησε για «συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης, με πολιτικά φερέγγυα πρόσωπα, που θα ενσωματώνει και θα σέβεται το μήνυμα της λαϊκής ετυμηγορίας».

Οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι η συμμετοχή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. σε αυτήν την κυβέρνηση αποτελεί προαπαιτούμενο, ενώ στο ερώτημα τι θα σημαίνει η μη συμμετοχή του, είπαν ότι πρέπει να γίνεται «ένα βήμα τη φορά», εννοώντας ότι δεν χρειάζεται να προτρέχουμε, τονίζοντας, ωστόσο, ότι όποιος δεν ανταποκριθεί στην πρόταση θα πρέπει να εξηγήσει το γιατί.

Απογοήτευση στο ΣΥΡΙΖΑ

Για «σαφέστατη μεταστροφή» της ΔΗΜΑΡ μιλούν κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο στελέχη της Δημοκρατικής Αριστεράς διαψεύδουν κατηγορηματικά το ενδεχόμενο συμμετοχής σε κυβέρνηση συνεργασίας χωρίς συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ.

Ολόκληρη η δήλωση του Βαγγέλη Βενιζέλου

«Η συζήτηση που είχαμε με τον κ. Φώτη Κουβέλη ήταν πολύ ουσιαστική. Ο κ. Κουβέλης, όπως ακούσατε, διατύπωσε μια συγκεκριμένη και υπεύθυνη πρόταση. Είναι προφανές ότι βρισκόμαστε πάρα πολύ κοντά στις απόψεις μας.

» Η πρόταση του κ. Κουβέλη σχεδόν συμπίπτει με την πρότασή μας για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας και με την πρότασή μας για οριστική και ασφαλή υπέρβαση του μνημονίου, το αργότερο μέσα σε τρία χρόνια με την Ελλάδα μέσα στο ευρώ και με τις συνθήκες να γίνονται καλύτερες και όχι χειρότερες για τους Έλληνες πολίτες.

» Άρα, το πρώτο βήμα της διαδικασίας της διερευνητικής εντολής που έλαβα το μεσημέρι από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μπορώ να πω ότι είναι αν όχι αισιόδοξο, πάντως ένας καλός οιωνός.

» Θα συνεχίσω τις προσπάθειές μου. Αύριο το πρωί θα συναντηθώ με τον Πρόεδρο της ΝΔ, τον κ. Σαμαρά, και με τους αρχηγούς των κομμάτων που θα ανταποκριθούν στην παράκλησή μου να τους συναντήσω. Προφανώς θα ξανασυναντηθώ και με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, τον κ. Τσίπρα.

» Είχα τηλεφωνική επικοινωνία με την κα Παπαρήγα που μου επανέλαβε τη γνωστή θέση του κόμματός της και θα συνεχίσω την προσπάθεια προετοιμάζοντας το έδαφος για τη φάση της διαβούλευσης που θα διεξαχθεί με το συντονισμό του κ. Προέδρου της Δημοκρατίας».


Ομιλία στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ


Ο λαός τιμώρησε το ΠΑΣΟΚ, γιατί το θεώρησε υπεύθυνο για τις επιπτώσεις της κρίσης, χωρίς να διαχωρίσει αυτούς που είχαν την κύρια ευθύνη έως το 2009 και αυτούς που ταυτίστηκαν με τη δύσκολη φάση της διαχείρισης της κρίσης, είπε ο κ. Βενιζέλος μιλώντας νωρίτερα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ.

Παράλληλα, άσκησε κριτική στον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας ότι με απογοήτευση τον άκουσε να παραπληροφορεί την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς το ΠΑΣΟΚ αρνήθηκε τον σχηματισμό κυβέρνησης ειδικού σκόπου και όχι τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής εντότητας.

Αναφορικά με τις δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ για καταγγελία του Μνημονίου, ο κ. Βενιζέλος είπε χαρακτηριστικά: «Καταγγελία ποιας σύμβασης; Αυτής που μείωσε το χρέος και 50% του ΑΕΠ; Αυτής που στηρίζει τις τράπεζες για να στηρίξει καταθέσεις πολιτών; Αυτής που προστατεύει τις καταθέσεις των ελληνικών οικογενειών; Αυτής που επιτρέπει να πέσουν τουλάχιστον 50 δισ. ευρώ ρευστότητας για επενδύσεις και καταπολέμηση ανεργίας; Αυτής που μας επιτρέπει να προχωρήσουμε έργα υποδομής ύψους 55 δισ. και μπορούν αν κινήσουν τον τροχό της ανάπτυξης;».
Νωρίτερα σήμερα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συναντήθηκε με τον προκάτοχό του Γιώργο Παπανδρέου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.