Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Η φωνή της λογικής στην Αυστρία

Οι Ελληνες πρέπει να μείνουν στην Ευρωζώνη και να τους δοθούν προοπτικές. Σε μια τέτοια κοινή θέση θα πρέπει να συμφωνήσουν όλοι οι ανώτατοι αξιωματούχοι της Ευρωπαικής Ενωσης, δίνοντας προς όλες τις πλευρές αυτό το πολιτικό μήνυμα και την εντολή, τόνισε ο πρώην καγκελάριος της Αυστρίας, Φραντς Βρανίτσκι, σε σημερινή, μακρά, συνέντευξή του στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία.


Ο πρώην καγκελάριος (στο διάστημα 1986-1997) -ο οποίος θεωρείται μεγάλος φίλος της Ελλάδας, διαθέτοντας μάλιστα κατοικία στην Ιεράπετρα της Κρήτης, όπου κάθε χρόνο αρκετούς μήνες- προειδοποίησε, πως μόνον λιτότητα δεν την αντέχει καμιά εθνική οικονομία και κανένας κοινωνικός ιστός στον κόσμο.
Σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη -κάτι, που, όπως σημείωσε, ούτε τεχνικά ούτε νομικά κανείς δεν γνωρίζει πώς μπορεί να γίνει- θα πρέπει να αναμένεται, τόσο από οικονομικής όσο και δημοσιονομικής άποψης, ότι θα τεθούν υπό αμφισβήτηση τα δάνεια και οι υποσχέσεις που έχουν ήδη δοθεί και αυτό θα ήταν μόνον το άμεσο κόστος της εξόδου, ενώ το έμμεσο κόστος θα ήταν ανυπολόγιστο.
Διότι θα πρέπει να γνωρίζει κανείς ότι σε μια τέτοια περίπτωση, οι συμμετέχουσες τράπεζες θα έχουν και πάλι μεγάλες δυσκολίες και θα πρέπει να υπάρξει εκ νέου παρέμβαση από πλευράς των κρατών.  

Επιπλέον, με μια επιστροφή στη δραχμή, που συζητούν αρκετοί, και που σίγουρα δεν είναι το "μαγικό όπλο" για την αντιμετώπιση της κατάστασης, θα υπήρχε αμέσως μια υποτίμησή της κατά 50 % και ο ισχυρισμός ότι αυτό θα βοηθούσε την ελληνική οικονομία, γιατί θα καθιστούσε ευκολότερες τις εξαγωγές, είναι, σύμφωνα με τον κ. Βρανίτσκι, παραπλανητικός.
Και αυτό, διότι η ελληνική οικονομία δεν διαθέτει καμιά εξαγωγική δομή ικανή για το ισοζύγιο πληρωμών, αλλά θα είχε μια επικίνδυνη δομή εισαγωγών, καθώς η Ελλάδα πρέπει να εισάγει όλες τις πρώτες ύλες και πρωτογενή ενέργεια που, εξαιτίας της υποτιμημένης δραχμής θα απέβαινε εξαιρετικά ακριβό, προκαλώντας αλματώδη αύξηση του πληθωρισμού, ώστε η επιστροφή στη δραχμή να στοιχίσει τριψήφια ποσά σε δισεκατομμύρια Ευρώ.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.