Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Πωλ Κρούγκμαν: Έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ τον Ιούνιο


Την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και το ταυτόχρονο τέλος της ευρωπαϊκής οικονομίας βλέπει ο διάσημος οικονομολόγος Πωλ Κρούγκμαν. Διαβάστε αναλυτικά τι δήλωσε στην εφημερίδα New York Times
Το εφιαλτικό σενάριο την επόμενη ημέρα που η Ελλάδα εγκαταλείψει το ευρώ, περιγράφει σε άρθρο του στους New York Times ο διάσημος οικονομολόγος Πώλ Κρούγκμαν, θεωρώντας ότι πλέον το παιχνίδι για την ευρωπαϊκή οικονομία έχει τελειώσει.
Τα σενάρια για την κρίση στην ευρωζώνη δεν αφορούν μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην ίδια την σταθερότητα του ενιαίου νομίσματος, σύμφωνα με το νομπελίστα οικονομολόγο.
Συγκεκριμένα, στο άρθρο του στους New York Times, ο Πώλ Κρούγκμαν περιγράφει το τοπίο της επόμενης μέρας:
* Η ελληνική έξοδος από το ευρώ είναι πολύ πιθανή τον επόμενο μήνα.
* Θα υπάρξουν μαζικές εκροές καταθέσεων από ισπανικές και ιταλικές τράπεζες, οι οποίες θα κατευθυνθούν προς τη Γερμανία.
* Ίσως να υπάρξουν de facto έλεγχοι, με απαγόρευση, από πλευράς τραπεζών, της μεταφοράς καταθέσεων εκτός συνόρων και επιβολή ορίων στα ποσά των αναλήψεων.
Εναλλακτικά ή σε συνδυασμό, θα σημειωθεί άντληση τεράστιων ποσών από την ΕΚΤ, ώστε να αποφευχθεί η κατάρρευση των τραπεζών.
* Η Γερμανία έχει μια επιλογή: Να δεχθεί τεράστιες έμμεσες απαιτήσεις από την Ιταλία και την Ισπανία συν μια δραστική αναθεώρηση στη στρατηγική που ακολουθεί.
Στην ουσία, δηλαδή, να δώσει, στην Ισπανίαποιαδήποτε ελπίδα κριθεί απαραίτητη, προκειμένου αφενός να εγγυηθεί για το χρέος της, διατηρώντας χαμηλά το κόστος δανεισμού και αφετέρου να θέσει έναν υψηλότερο στόχο για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, ώστε να κάνει δυνατή μια σχετική προσαρμογή των τιμών.
* Διαφορετικά, έρχεται το τέλος του ευρώ.
"Και μιλάμε ότι όλα αυτά θα εκτυλιχθούν μέσα σε μήνες και όχι χρόνια", καταλήγει στο άρθρο του ο Πωλ Κρούγκμαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.