Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

ΤΡΟΙΚΑ: ΤΗΡΗΣΤΕ ΤΙΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΣΑΣ


Θέλουμε η Ελλάδα να παραμείνει μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας και του ευρώ, αλλά θα πρέπει να διατηρήσει την αποφασιστικότητά της στην συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, τόνισε ο Επίτροπος της ΕΕ για την Οικονομία Ολι Ρεν, ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου, διαμηνύοντας ότι δεν υπάρχουν εύκολες εναλλακτικές λύσεις...
προς επίλυση της κρίσης χρέους. Παράλληλα, η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ ανέφερε ότι «σαφής προτίμηση του ΔΝΤ» είναι το σχέδιο εξυγίανσης της ελληνικής οικονομίας να υιοθετηθεί από την πολιτική εξουσία που θα προκύψει από τις εκλογές της 17ης Ιουνίου. Ανάλογη παρέμβαση έκανε και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Βίκτορ Κοντσάντσιο επισήμανε ότι δεν αναμένει έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, και κάλεσε την Αθήνα να συνεργαστεί με την Ευρώπη προκειμένου να απομακρύνει τον κίνδυνο διάχυσης της κρίσης σε άλλες χώρες.

Κατά την προπαρασκευαστική συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την άτυπη Σύνοδο Κορυφής της Τετάρτης, ο κοινοτικός επίτροπος Όλι Ρεν τόνισε ότι ζητούμενο είναι η Ελλάδα να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ, αλλά θα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις.

Ο επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων και αντιπρόεδρος της Κομισιόν έστειλε το μήνυμα ότι δεν υπάρχουν εύκολες εναλλακτικές λύσεις για την επίλυση του προβλήματος χρέους της χώρας.

Διαβεβαίωσε, ωστόσο, ότι τόσο ο ίδιος, όσο και η Επιτροπή θέλουν την Ελλάδα να παραμείνει μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας και του ευρώ, αρκεί η Ελλάδα να διατηρήσει την αποφασιστικότητα της για την συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.

Η Ελλάδα, είπε ο επίτροπος, έζησε για πολλά χρόνια πέραν από τις δυνατότητες της, αλλά εμείς θα συνεχίσουμε να είμαστε στο πλευρό της, όχι μόνον με την άνευ προηγουμένου οικονομική βοήθεια, που αντιστοιχεί σε 33.000 ευρώ ανά Έλληνα πολίτη, αλλά και την τεχνική μας βοήθεια στο τομέα της πάταξης φοροδιαφυγής.

Πρέπει να υπάρξει μία κυβέρνηση που θα μπορεί να εγγυηθεί την πραγματοποίηση των συμφωνηθέντων μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, υποστήριξε και ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών-Δημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο Χάνες Σβόμποντα. Είναι σαφές ότι τα όσα επέβαλε το Μνημόνιο είναι άδικα, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τον κοινωνικό τομέα. Και σ' αυτό το επίπεδο υπάρχουν δυνατότητες ελάφρυνσης, κατέληξε.

Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ επισήμανε, εν τω μεταξύ, την Τρίτη ότι «σαφής προτίμηση του ΔΝΤ» είναι να το διεθνές σχέδιο για την εξυγίανση της ελληνικής οικονομίας της «να υιοθετηθεί από την πολιτική εξουσία που θα προκύψει από τις εκλογές της 17ης Ιουνίου» και «οι πολιτικές δυνάμεις να αρχίσουν έναν εποικοδομητικό διάλογο ταυτοχρόνως με τους Ευρωπαίους εταίρους και το ΔΝΤ».

Ωστόσο, «δουλειά του ΔΝΤ είναι να μελετάει όλες τις πιθανές εναλλακτικές» επισήμανε η Κριστίν Λαγκάρντ.

Μιλώντας από το Λονδίνο, όπου παρουσίασε την έκθεση του ΔΝΤ για τη βρετανική οικονομία, η Λαγκάρντ ανέφερε ότι οι ηγέτες της Ευρωζώνης «πρέπει να κάνουν περισσότερα» για να υποστηρίξουν την ανάπτυξη, προχωρώντας σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και χωρίς να μεγαλώνουν τα ελλείμματα.

«Θα πρέπει να γίνουν περισσότερα για να υποστηριχθεί η ανάπτυξη, ιδιαίτερα μέσω διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» κι όχι με μέτρα ανάκαμψης, «καθώς δεν πιστεύουμε ότι η δημοσιονομική κατάσταση των κρατών- μελών τους το επιτρέπει» είπε η Λαγκάρντ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Λονδίνο.

Σε ερώτηση για τα μέσα που θα βοηθήσουν να ξεπεραστεί η κρίση στην Ευρωζώνη, η κ. Λαγκάρντ πρότεινε «έναν καλύτερο καταμερισμό του δημοσιονομικού βάρους» ανάμεσα στις χώρες-μέλη. «Υπάρχουν πολλά μέσα για να φτάσουν εκεί» προσέθεσε, χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω.

Τέλος, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Βίτορ Κονστάντσιο δήλωσε ότι δεν αναμένει έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και κάλεσε την Αθήνα να συνεργαστεί με την Ευρώπη για να απομακρύνει τον κίνδυνο διάχυσης της κρίσης σε άλλες χώρες.

«Δεν πιστεύω ότι θα συμβεί το χειρότερο στην Ευρώπη. Δεν αναμένω ότι η Ελλάδα θα βγει [...] αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν θα αντιμετωπίσει μια δύσκολη κατάσταση» είπε ο Κονστάντσιο σε πάνελ συνομιλιών σε διάσκεψη που πραγματοποιείται στο Χονγκ Κονγκ.

Η νέα δήλωση ήλθε μία ημέρα αφού ο Κοντσάντσιο είχε δηλώσει από το Τόκιο ότι είναι πολύ νωρίς για να εξεταστούν καθησυχαστικές μη συμβατικές νομισματικές πολιτικές, αλλά ότι είναι απαραίτητο να ελεγχθούν οι κίνδυνοι που τίθενται στη σταθερότητα των τιμών και την επενδυτική ροή.

Ο Γεργκ Άσμουσεν, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, δήλωνε τη Δευτέρα ότι ένα ευρωπαϊκό σύμφωνο για την ανάπτυξη και μια βαθύτερη πολιτική ολοκλήρωση στην Ευρωζώνη θα μπορούσε να ενισχύσει τη νομισματική ένωση, αλλά σημείωσε ότι δεν πρέπει να υπάρξει χαλάρωση του δημοσιονομικού συμφώνου της ένωσης για τη δημοσιονομική πειθαρχία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.