Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Ιστορική συντριβή για την Άνγκελα Μέρκελ στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία

Για ένα καλό ξεκίνημα για τις βουλευτικές εκλογές του 2013 κάνει λόγο ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ
Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, Γερμανία
Το χειρότερο ποσοστό που έχει καταγράψει μεταπολεμικά το CDU στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία «βγάζει» η κάλπη στην κρίσιμη για την Άνγκελα Μέρκελ αναμέτρηση της Κυριακής, στο πολυπληθέστερο κρατίδιο της Γερμανίας. Οι Σοσιαλδημοκράτες θριαμβεύουν· μαζί με τους Πράσινους διατηρούν την πλειοψηφία στο κρατίδιο και σε πολιτικό επίπεδο τη «νομιμοποίηση» να εντείνουν τις πιέσεις στη Γερμανίδα καγκελάριο κατά των μέτρων λιτότητας που προωθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η αναμέτρηση της Κυριακής δεν μεταβάλει την παρούσα ισορροπία δυνάμεων στη Γερμανία, όμως στέλνει ηχηρό μήνυμα-προειδοποίηση εν όψει των ομοσπονδιακών εκλογών του 2013. Ο γερμανικός Τύπος αναφέρει πως οι επιπτώσεις για την Μέρκελ σε ευρωπαϊκό επίπεδο μπορεί να αποδειχθούν πιο σημαντικές απ' ότι είχε εκτιμηθεί αρχικά» γράφει η Hamburger Abendblatt.

Οι Financial Times Deutschland από την πλευρά τους επισημαίνουν ότι: «Η Μέρκελ πρέπει να συμφιλιωθεί με ένα SPD, το οποίο κρατά σαφώς τις αποστάσεις του» από την πολιτική λιτότητας. «Η υιοθέτηση του ευρωπαϊκού δημοσιονομικού συμφώνου, για το οποίο απαιτούνται τα δύο τρίτα των ψήφων [των βουλευτών, θα είναι δύσκολο έργο» προσθέτει η εφημερίδα.

Η Γερμανίδα καγκελάριος αναμένεται να σχολιάσει τα αποτελέσματα των περιφερειακών εκλογών τη Δευτέρα στις 14:00 (ώρα Ελλάδος).

«Είναι μια συντριπτική ήττα για την Άνγκελα Μέρκελ και το CDU» δήλωσε ο γενικός γραμματέας των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Αντρέας Νάλες, ενώ ο πρόεδρος του κόμματος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ είδε στις περιφερειακές εκλογές «ένα καλό ξεκίνημα» για τις βουλευτικές εκλογές του 2013.

Βάσει των πρώτων αποτελεσμάτων από τις κάλπες της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, οι Χριστιοανοδημοκράτες χάνουν περίπου οκτώ ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τις εκλογές του 2010 και φαίνεται να αποσπούν το 26,3% των ψήφων.

Το ποσοστό αποτελεί κατάρρευση για το κόμμα, που είχε αποσπάσει το 2010 ποσοστό 35%, καθώς και ιστορικό χαμηλό από την εποχή του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), υπό την ηγεσία της περιφερειακής πρωθυπουργού της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Χανελόρε Κραφτ, κερδίζει το 39% των ψήφων (αύξηση 4,5 μονάδων συγκριτικά με το 2010) και διασφαλίζει τον έλεγχο της περιφερειακής Βουλής μαζί με τους Πρασίνους που βρίσκονται κοντά στο 12%.

Οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP), που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό της Μέρκελ, αποσπούν το 8,4% των ψήφων, ενώ το Κόμμα των Πειρατών συνεχίζει την επιτυχή του πορεία και εισέρχεται στην περιφερειακή βουλή με ποσοστό 7,7%.

Ανάλογα ποσοστά είχαν δώσει τα exit poll που δημοσιοποίησαν μετά το κλείσιμο της κάλπης τα δίκτυα ARD και ZDF.

Τα τελευταία δύο χρόνια οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Πράσινοι σχημάτιζαν στο κρατίδιο αυτό μια κυβέρνηση μειοψηφίας με επικεφαλής την Χανελόρε Κραφτ.

Ο Νόρμπερτ Ρέτγκεν, επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας και φερόμενος διάδοχος της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ στην ηγεσία του κόμματος, παραιτήθηκε από τη θέση του έπειτα από την εκλογική συντριβή.

Λίγα λεπτά μετά το κλείσιμο της κάλπης, ο Ρέτγκεν, που διεκδίκησε ανεπιτυχώς την πρωθυπουργία της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, αποδέχθηκε την προσωπική του ήττα, όπως την αποκάλεσε ο ίδιος, και ανακοίνωσε ότι παραιτείται από την ηγεσία του κόμματος.

«Είναι πικρό, είναι ξεκάθαρο και πραγματικά οδυνηρό» δήλωσε ο 46χρονος στους υποστηρικτές του στο Ντίσελντορφ μετά την ήττα του CDU στις περιφερειακές εκλογές. Πάντως, ο Ρέτγκεν δεν διευκρίνισε αν θα παραιτηθεί από τη θέση του υπουργού Περιβάλλοντος που κατέχει στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Μέρκελ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.