Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Επανέρχεται το σενάριο συνεργασίας ΠΑΣΟΚ- ΝΔ- ΔΗΜΑΡ

Στο Προεδρικό Μέγαρο θα μεταβεί σήμερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, ώστε...
 
Επανέρχεται το σενάριο συνεργασίας ΠΑΣΟΚ- ΝΔ- ΔΗΜΑΡ
να λάβει τη διερευνητική εντολή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, σε μια τελευταία προσπάθεια σχηματισμού οικουμενικής κυβέρνησης, όπως ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος την έχει χαρακτηρίσει με πρότασή του.




Την Τετάρτη, μετά την άκαρπη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Βενιζέλος τόνισε πως «αποκτά νόημα και περιεχόμενο η διευρευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης που θα λάβω αύριο», ξεκαθαρίζοντας πως στην «παρούσα φάση κατέστη κατανοητό ότι δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε λύση».   


Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε την ανάγκη να υπάρξει κυβέρνηση με φιλοευρωπαϊκό προσανατολισμό και συμπλήρωσε ότι θα συνεχίσει την προσπάθεια όχι με βάση το κομματικό συμφέρον. «Αλίμονο εάν πάμε σε τέλμα», τόνισε και συνέχισε «ο λαός θέλει σταθερότητα και παραμονή στο ευρώ».   


Έτσι η κυβερνητική εκδοχή που προβλήθηκε ως η πιο εφικτή από την πρώτη διερευνητική εντολή, επανέρχεται, όπως αναφέρει το capital.gr, στις ανεπίσημες συζητήσεις τις τελευταίες ώρες. Η σύμπραξη δηλαδή των τριών φιλεοευρωπαϊκών κομμάτων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ με στόχο τη διατήρηση της χώρας στο ευρώ και τη διεκδίκηση βελτιωτικών αλλαγών του μνημονίου.



Αυτός φέρεται να είναι και ο λόγος που έκανε τον Ευ. Βενιζέλο να δεχτεί να πάρει την τρίτη, κατά σειρά, εντολή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, παρά τις πληροφορίες που διοχέτευε μέχρι χθες το μεσημέρι η Ιπποκράτους ότι δεν θα κάνει χρήση, καθώς από τις δύο που προηγήθηκαν δεν προέκυψαν συγκλίσεις.


Κατά τους συνεργάτες του, ο κ. Βενιζέλος προτίθεται να παρουσιάσει την εν λόγω πρόταση σήμερα στους κυρίους Σαμαρά και Κουβέλη στον οποίον, μάλιστα, θα προτείνει και τη θέση του πρωθυπουργού.



Οι ίδιοι εξηγούν ότι το «πακέτο» της πρότασης θα άρει τις επιφυλάξεις του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, δεδομένου ότι ο κ. Κουβέλης, ερωτηθείς σχετικά χθες, δεν φάνηκε πρόθυμος να αναλάβει πρωθυπουργός.



Αυτή η διαφαινόμενη σύγκλιση δεν αποκλείεται να οριστικοποιηθεί στην τέταρτη φάση της διαδικασίας, αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία των διερευνητικών εντολών, όταν ο Κάρολος Παπούλιας καλέσει σε σύσκεψη τους αρχηγούς.


Κατά τις πληροφορίες, που δημοσιεύει το capital.gr, εξετάζεται ήδη το ενδεχόμενο να κληθούν στο Προεδρικό Μέγαρο «κατ΄ αρχήν» οι τρεις αρχηγοί, οι κύριοι Σαμαράς, Βενιζέλος, Κουβέλης, ώστε εάν... βγει λευκός καπνός να μη χρειασθεί σύσκεψη όλων των πολιτικών αρχηγών.



Ο Ευάγγελος Βενιζέλος απαντώντας στην πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για οικουμενική κυβέρνηση ειδικού σκοπού του ξεκαθάρισε ότι «Δεν έχει η χώρα χρόνο για χάσιμο».   


Ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε κατά τη συζητήσή του με τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ το ενδεχόμενο κυβέρνησης εθνικής ενότητας με ΔΗΜΑΡ, ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ εφόσον «διαμορφώνεται ένας συσχετισμός δυνάμεων που επιτρέπει στο ΣΥΡΙΖΑ, στη ΔΗΜΑΡ και άλλες δυνάμεις να σηκώσουν το βάρος της διαπραγμάτευσης αλλά να μας εγγυηθούν ότι αυτό θα γίνει με ασφάλεια εντός ευρώ, μπορούμε να το στηρίξουμε».


Τρίτη διερευνητική εντολή


Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα έχει τετ α τετ συνομιλία με τους πολιτικούς αρχηγούς με τους οποίους δεν έχει συναντηθεί στο πλαίσιο των διερευνητικών εντολών, δηλαδή με τον Φώτη Κουβέλη της Δημοκρατικής Αριστεράς και τον Πάνο Καμμένο των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ενώ ακολούθως θα συναντήσει και τον Αντώνη Σαμαρά (ΝΔ) και τον Αλέξη Τσίπρα (ΣΥΡΙΖΑ) σε μια προσπάθεια συγκρότησης κυβέρνησης με τη συμμετοχή κομμάτων που έχουν φιλοευρωπαϊκό προσανατολισμό.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα Τα Νέα, ο κ. Βενιζέλος έχει αποφασίσει να παίξει όλα τα χαρτιά του προς την κατεύθυνση της συγκρότησης κυβέρνησης εθνικής ενότητας, αφενός διότι θεωρεί ότι η ακυβερνησία επί έναν μήνα έως τις επόμενες εκλογές θα αποβεί καταστροφική για τη χώρα, αφετέρου διότι εκτιμά ότι δεν διαθέτει επαρκή χρόνο για να δώσει στο ΠΑΣΟΚ νέα πνοή ώσπου να στηθούν και πάλι οι κάλπες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.