Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

«Σχέδιο Μάρσαλ» ουδέτερο προς το χρέος εξετάζει η ΕΕ...



Η Διαδικτυακή πύλη euractiv.com σε δημοσίευμα με τίτλο «η ΕΕ μελετά ένα Σχέδιο Μάρσαλ που θα είναι ουδέτερο ως προς το χρέος» αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει προτάσεις που προέρχονται από διάφορες χώρες της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με το ... euractiv.com, δύο κυρίως προτάσεις κυκλοφορούν ανάμεσα στις πρωτεύουσες της Νότιας Ευρώπης τις τελευταίες εβδομάδες, με τη Ρώμη να πρωτοστατεί σε αυτές τις πρωτοβουλίες. Σύμφωνα μάλιστα με συμβούλους του Μάριο Μόντι, έχουν συζητηθεί από τον Ιταλό πρωθυπουργό και τη Γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ. Επιπλέον η εκλογή του Φρανσουά Ολάντ στη Γαλλία φαίνεται να δίνει νέα ώθηση στα σχέδια αυτά.

Μία ιδέα αφορά την πληρωμή των υπαρχόντων δανείων που έχουν συνάψει οι εθνικές δημόσιες διοικήσεις με τον ιδιωτικό τομέα. Αυτή η πληρωμή θα μπορούσε να αποτελέσει μοναδική εξαίρεση και να μην έχει επίπτωση στο έλλειμμα των κρατών μελών. Εξάλλου το πρόσφατα εγκριθέν Δημοσιονομικό Σύμφωνο επιτρέπει πράγματι «μοναδικά και προσωρινά μέτρα» στην κατεύθυνση ενός ισορροπημένου προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το δημόσιο χρέος που παραμένει απλήρωτο στον ιδιωτικό τομέα ανέρχεται σε 180 δισ. ευρώ. Εάν αυτά τα χρήματα μπορούσαν να καταβληθούν χωρίς καθυστερήσεις, θα σήμαινε μία τεράστια ένεση ρευστότητας προς τις ευρωπαϊκές οικονομίες. Κάτι τέτοιο, σχολιάζει το δημοσίευμα, θα ήταν πολύ κοντά στην ιδέα για ένα νέο «Σχέδιο Μάρσαλ», πιο κοντά από άλλες ιδέες που έχουν κατατεθεί όπως είναι η ενίσχυση της δανειακής ικανότητας της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων με 10 δισ. ευρώ.

Εξάλλου, σημειώνει το euractiv.com, το πρόβλημα της εξεύρεσης χρημάτων παραμένει σοβαρό καθώς πολλές ευρωπαϊκές δημόσιες διοικήσεις έχουν ξεμείνει από ρευστότητα. Μία πιθανή εκδοχή θα ήταν η έκδοση ομολόγων και η διάθεσή τους στις αγορές, αλλά με τις αβεβαιότητες που επικρατούν σήμερα στην αγορά, οι κίνδυνοι είναι σίγουρα μεγάλοι. Παρόλα αυτά, η πρόταση αυτή υποστηρίζεται όλο και περισσότερο από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) οι οποίες αντιμετωπίζουν όλο και περισσότερα προβλήματα στην εύρεση χρηματοδότησης.

Τέλος, επισημαίνεται ότι σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αναφορικά με την πιστωτική πρόσβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στις αρχές του 2011, το 14% των ΜμΕ αντιμετώπιζαν πρόβλημα να βρουν τραπεζικά δάνεια, ενώ σήμερα ένας στους πέντε επιχειρηματίες δηλώνει ότι έχει δυσκολίες στην εξεύρεση πίστωσης...


imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.