Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Τι θα ισχύσει με τη μετενέργεια



Η 15η Μαΐου αποτελεί ημερομηνία έναρξης της εφαρμογής τού νέου πλαισίου για τις συλλογικές συμβάσεις και όχι καταληκτική, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Το υπουργείο Εργασίας επισημαίνει ότι οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις θα γίνουν σταδιακά και ότι η λήξη του τριμήνου και της εφαρμογής της μετενέργειας δεν συνεπάγεται την αυτόματη μείωση του μισθού για το σύνολο των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείο Εργασίας, το νέο νομικό πλαίσιο θα έχει άμεσες συνέπειες για 10 Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας από τις 151, που υπάρχουν συνολικά. Πρόκειται για τις συμβάσεις που έληξαν ή καταγγέλθηκαν από τις 14/8/2011 και έως τις 14/2/2012 έχοντας διανύσει το εξάμηνο παράτασης ισχύος τους, το οποίο προέβλεπε ο προηγούμενος νόμος. (ν. 1876/1990).

Στους κλάδους αυτούς, εάν έως σήμερα δεν έχει υπογραφεί νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, οι εργοδότες έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν τους μισθούς χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του εργαζομένου στο επίπεδο του βασικού μισθού της κλαδικής σύμβασης συν τα τέσσερα προβλεπόμενα επιδόματα.
Για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που έληξαν ή κατηγγέλθησαν μετά τις 14.2.2012, 25 τον αριθμό, τρέχει το 3μηνο όπως προβλέπεται με το ν. 4046/2012 και την αντίστοιχη Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου, από την ημερομηνία καταγγελίας ή λήξης τους. Αν αυτό παρέλθει άπρακτο τότε ο εργοδότης νομιμοποιείται, δηλαδή δύναται και όχι υποχρεούται, να προσαρμόσει τους μισθούς στο βασικό μισθό της κλαδικής σύμβασης συν τα 4 προβλεπόμενα επιδόματα, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του εργαζομένου.
Για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που έληξαν ή καταγγέλθηκαν πριν τις 14/8/2011 και έχει λήξει και η 6μηνη παράταση της ισχύος τους, οι όροι της κλαδικής σύμβασης έχουν ενσωματωθεί στις ατομικές συμβάσεις.
Στις περιπτώσεις αυτές, οι μειώσεις μπορούν να γίνουν μόνο με σύναψη νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, ωστόσο ο νόμος επιτρέπει τη σύναψη νέων ατομικών συμβάσεων με τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων. Οι συμβάσεις αυτές αφορούν συνολικά 43 κλάδους.
Τέλος, το υπουργείο Εργασίας σημειώνει, ότι για τις 73 κλαδικές συμβάσεις που βρίσκονται σήμερα σε ισχύ και δεν έχουν λήξει ούτε έχουν καταγγελθεί, συνεχίζεται το υφιστάμενο καθεστώς με ό,τι προβλέπεται στους όρους των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας για τις αμοιβές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.