Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Προεκλογικός εμφύλιος στην Αριστερά…



Στρατηγική εξόδου αναζητά για τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ο ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να ξεπεράσει αλώβητος τις τελευταίες πιέσεις και να μπορέσει να αφοσιωθεί ανενόχλητος στις εκλογές.
Μετά τη συνάντηση με τον Ευ. Βενιζέλο, ο Αλ. Τσίπρας έδωσε έμφαση το επιχείρημα που ... 
θα χρησιμοποιήσει και στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, ότι δηλαδή η άρνηση να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση που θα υλοποιήσει το μνημόνιο δεν είναι απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η απόφαση του λαού όπως προκύπτει από τις εκλογές. Θα τους πει επίσης ότι ο ίδιος δεν μπορεί να συναινέσει σε μέτρα που θα καταργούν συλλογικές συμβάσεις ή μειώσεις μισθών και συντάξεων.





Στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, πιθανολογείται ότι όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί θα δεχτούν ένα τηλεφώνημα από τον Πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, ο οποίος θα τους εκθέσει την κατάσταση της χώρας και το τι πρέπει να γίνει.



Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τον κ. Παπούλια ότι προσανατολίζεται να κάνει κάτι τέτοιο χθες όταν πήγε να τον ενημερώσει για τις εκκρεμότητες και τα επείγοντα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση. Η κίνηση Παπαδήμου εντάσσεται στο πλαίσιο των πιέσεων για σχηματισμό κυβέρνησης, αν και οι συνεργάτες του αναγνωρίζουν, ότι θα είναι μάλλον μάταιη.



Ο ίδιος ο κ. Παπαδήμος περιμένει με αδημονία το πέρας της σύσκεψης στο προεδρικό και τον ορισμό του υπηρεσιακού Πρωθυπουργού, ώστε να παραδώσει την εντολή. Όλοι οι συνεργάτες του έχουν ήδη πακετάρει τα πράγματα τους.



Το ραντεβού στο προεδρικό είναι ο μόνος σκόπελος ως την προκήρυξη των εκλογών, πιθανότατα για τις 10 Ιουνίου. Στην Αριστερά, αυτή η προεκλογική περίοδος αναμένεται να έχει ιδιαίτερη ένταση, αφού ούτε η Δημοκρατική Αριστερά, ούτε και πολύ περισσότερο το ΚΚΕ έχουν τη διάθεση να παραδώσουν αμαχητί τους ψηφοφόρους τους στο ΣΥΡΙΖΑ, που φαίνεται να έχει το ρεύμα με το μέρος του.



Με έμμεσο αλλά πιεστικό τρόπο, η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα έβαλε πρώτη το ερώτημα στον κ. Τσίπρα, να μας πει τι θα κάνει αν η διαπραγμάτευση αποτύχει:



«Το ΚΚΕ είναι υποχρεωμένο να σκεφτεί και το εξής σενάριο: Το σενάριο της εκδίωξης και τι πρέπει να κάνει ο λαός όταν μας διώξουν από την ευρωζώνη, χωρίς να είναι απόφαση του ίδιου του λαού να βγει με μονομερή διαγραφή χρέους και κοινωνικοποίηση. Ποια θα είναι η στάση του λαού τότε; Να, γιατί χρειάζεται ισχυρό ΚΚΕ. Μια υπεύθυνη πολιτική δύναμη η οποία θα δώσει κατεύθυνση στο κίνημα εκείνη τη στιγμή. Ποια θα είναι η κατεύθυνση; Να ζητάμε επιστροφή; Να κλαίμε τη μοίρα μας; Να σκοτωνόμαστε μεταξύ μας ποιος θα χάσει τα περισσότερα; Ας θεωρείται σενάριο, που ανεύθυνα βγαίνουν και λένε δεν θα γίνει. Δεν λέω εγώ ότι θα το προκαλέσει ο Τσίπρας το σενάριο. Ο Τσίπρας δεν φεύγει από την ΕΕ με νύχια και με δόντια. Θα τα δεχτεί όλα. Αλλά το σενάριο μπορεί να’ρθει από τις ίδιες τις εξελίξεις. Μας έχουν κατατάξει στα Βαλκάνια».



Αυτή ήταν μια πρώτη προειδοποιητική βολή, προτού τελειώσει η διαδικασία των διερευνητικών εντολών. Στον Περισσό καταστρώνουν μια πλήρη στρατηγική, για το πώς θα αντιμετωπίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ.


Η Δημοκρατική Αριστερά πάλι σκοπεύει να καταδείξει στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο γνωρίζει καλύτερα από όλους, είναι αντιευρωπαϊκή δύναμη. Μια και ο αγώνας της θα γίνει για την επιβίωση, αναμένεται να είναι περισσότερο πολωμένος από κάθε άλλη φορά.



Η προεκλογική περίοδος για την αριστερά αναμένεται ενδιαφέρουσα, με διαστάσεις εμφυλίου...



Θέμης Δαγκλής
newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.