Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Εκλογές υψηλού ρίσκου τον Ιούνιο

Εκλογές υψηλού ρίσκου τον ΙούνιοΕπιρρίπτοντας την ευθύνη για τις νέες εκλογές το ένα στο άλλο τα κόμματα οδεύουν εκ νέου προς τις κάλπες. Το ναυάγιο στο οποίο οδηγήθηκαν οι προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας για συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας οδηγούν σε εκλογές υψηλού ρίσκου τον προσεχή Ιούνιο.
Με το βλέμμα των ευρωπαίων αλλά και υπερατλαντικών εταίρων μας στραμμένο στην Ελλάδα, τα κόμματα καλούνται να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να οδηγήσουν τη χώρα σε εκλογές από τις οποίες θα προκύψει σχήμα σταθερής διακυβέρνησης και παραμονής της χώρας στους κόλπους της ΕΕ. 

Στην προεκλογική περίοδο που ανοίγει τα κόμματα καλούνται να προσαρμόσουν τη στρατηγική τους στα εξής νέα δεδομένα
  1. Δεν υφίσταται η προ των εκλογών διάκριση σε κόμματα μνημονιακά και αντιμνημονιακά αφού όλοι συμφωνούν πλέον ότι το Μνημόνιο πρέπει να αλλάξει. Ο νέος άνεμος που πνέει στην ΕΕ ευνοεί αυτή την εξέλιξη. Η βεβαιότητα αλλαγής των όρων του Μνημονίου είναι θετικό αποτέλεσμα της 6ης Μαίου.
  2. Οι εκλογές του Ιουνίου πιθανόν να ανασυστήσουν το πολιτικό σκηνικό εκ βάθρων. Τσίπρας και Καμμένος προσπαθούν να κατεδαφίσουν τα δύο παραδοσιακά «μεγάλα» κόμματα και να αλλάξουν ραγδαία τους συσχετισμούς.
  3. Το ΠΑΣΟΚ, ως κόμμα της Κεντροδεξιάς, απειλείται με μεγαλύτερη συρρίκνωση στις εκλογές του Ιουνίου. Όταν τα άκρα συγκρούονται με φιλολαική ατζέντα, το Κέντρο συμπιέζεται.
  4. Ενισχύεται το ευρωπαικό μήνυμα της Ελλάδας. Όλα τα κόμματα, πλην ΚΚΕ, ενίσχυσαν το φιλευρωπαικό τους προφίλ μετα τις εκλογές της 6ης Μαίου. Ακόμη και ο ΣΥΡΙΖΑ υποχρεώθηκε να διευκρινίσει επανειλημμένα την προσήλωσή του στην ευρωπαική πορεία της χώρας.
  5. Το πραγματικό δίλημμα των εκλογών του Ιουνίου θα είναι «ευρώ ή δραχμή», δίλημμα που δεν ετέθη ουσιαστικά στις 6 Μαίου. Όλα τα κόμματα, πλην ΚΚΕ, θα πρέπει να επιχειρηματολογήσουν για το αν τα προγράμματά τους διασφαλίζουν την παραμονή της χώρας στο ευρωπαικό νόμισμα.
  6. Τα μικρά κόμματα που απέτυχαν να μπουν στη Βουλή –Κατσέλη,Οικολόγοι, Τζήμερος, Μάνος και Ντόρα Μπακογιάννη- φαίνεται ότι πρέπει να αναπροσαρμόσουν τη στρατηγική τους αφού η εβδομάδα των διερευνητικών εντολών έδιωξε τα φώτα από πάνω τους και ανέδειξε δύο ισχυρά δίπολα. Τσίπρας-Καμμένος εναντίον Σαμαρά-Βενιζέλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.