Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

«Πείτε μου πώς μπορώ να βοηθήσω την Ελλάδα;»...



Το παρασκήνιο και η ατζέντα του ραντεβού στο Μέγαρο των Ηλυσίων...
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΟΥΛΑ ΚΕΧΑΓΙΑ
Συνάντηση μείζονος πολιτικής σημασίας για τις εξελίξεις στη χώρα μας και συνολικά για την Ευρωπαϊκή Ενωση είχαν χθες στα Ηλύσια Πεδία οι Φρανσουά Ολάντ και Βαγγέλης Βενιζέλος, λίγες ώρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής στις...
Βρυξέλλες η οποία αναμένεται να επικεντρωθεί στη ρευστή πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα.Το τετ-α-τετ των δύο ανδρών ερμηνεύτηκε ωστόσο και ως μήνυμα στήριξης και αλληλεγγύης προς τον κ. Βενιζέλο από τον γάλλο Πρόεδρο, δεδομένου ότι το κόμμα του κ. Ολάντ και το ΠΑΣΟΚ ανήκουν στην οικογένεια των ευρωπαίων Σοσιαλιστών.


Η συνάντηση ζητήθηκε από τη γαλλική Προεδρία ενόσω ακόμη ο κ. Ολάντ βρισκόταν στο Σικάγο για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ. Κάτι που καταδεικνύει το ενδιαφέρον του νεοεκλεγέντος Προέδρου της Γαλλίας για την κατάσταση στην Ελλάδα, αλλά και τους προβληματισμούς του για τη γενικότερη συζήτηση που έχει ανοίξει μετεκλογικά γύρω από την παραμονή της χώρας μας στο ευρώ.
Διπλωματικοί κύκλοι υποστήριζαν ότι ο κ. Ολάντ ήθελε να ξέρει σε βάθος την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ελλάδα από την πολυετή λιτότητα και τα δύο Μνημόνια, έτσι ώστε κατά τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής να έχει επιχειρήματα να αντιτάξει στις σκληρές θέσεις που αναμένεται να αναπτύξει η Ανγκελα Μέρκελ - ανάλογες με αυτές που εξέθεσε κατά τη συνάντηση του G8.
Το ραντεβού οριστικοποιήθηκε αργά το απόγευμα της Δευτέρας και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συνοδευόμενος από στενούς του συνεργάτες μετέβη με την πρώτη πρωινή πτήση στο Παρίσι για τη συνάντηση με τον κ. Ολάντ, η οποία ανακοινώθηκε από τη γαλλική Προεδρία γύρω στις 11.30 χθες το πρωί, δηλαδή περίπου μιάμιση ώρα πριν από την πραγματοποίησή της.

σε φιλικο κλίμα. Πηγές από το ΠΑΣΟΚ επισημαίνουν ότι η συνάντηση διάρκειας περίπου 45 λεπτών πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα «φιλικό κλίμα», εντύπωση που ενίσχυσε και το γεγονός ότι ο Φρανσουά Ολάντ συνόδευσε μέχρι την έξοδο του Μεγάρου των Ηλυσίων τον κ. Βενιζέλο, κάτι που δεν προβλέπεται από το πρωτόκολλο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο κ. Ολάντ εμφανίστηκε διατεθειμένος να βοηθήσει την Ελλάδα, στο πλαίσιο πάντοτε των συμφωνηθέντων. Φέρεται μάλιστα να είπε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργό Οικονομικών, «πείτε μου πώς μπορώ να σας βοηθήσω».
Ο κ. Βενιζέλος, από την πλευρά του, παρουσίασε στον γάλλο Πρόεδρο την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί στη χώρα μας και παράλληλα του κατέθεσε το πακέτο των έξι σημείων-προτάσεων για αναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου 2.
«Ο Φρανσουά Ολάντ ενδιαφέρεται πραγματικά για την Ελλάδα και θέλει να βοηθήσει. Θέλει βεβαίως να βοηθήσει μέσα στις ευρωπαϊκές θεσμικές και πολιτικές αντιλήψεις. Εγώ ήθελα να του παρουσιάσω τη δική μου ολοκληρωμένη πρόταση για την αναθεώρηση των δυσμενών όρων της δανειακής σύμβασης, αυτών που τώρα πια δημιουργούν πρόβλημα στους πολίτες, την κοινωνία και την ανάπτυξη», δήλωσε αμέσως μετά τη συνάντηση ο κ. Βενιζέλος.
Επίσης διευκρίνισε ότι δεν μίλησε στον κ. Ολάντ στο όνομα του ΠΑΣΟΚ, «αλλά στο όνομα των συμφερόντων και των αναγκών της πατρίδας και του ελληνικού λαού». Οπως είπε, ο Πρόεδρος της Γαλλίας τον άκουσε με μεγάλη προσοχή και ως εκ τούτου έχει αποκτήσει εις βάθος εικόνα για το τι συμβαίνει στην Ελλάδα, αλλά και για το πώς η οικονομική κρίση μετετράπη σε κοινωνική και πολιτική.
Ο κ. Βενιζέλος κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον κ. Ολάντ του επισήμανε πόσο σημαντικό είναι να παραταθεί ο χρόνος δημοσιονομικής προσαρμογής στη χώρα μας κατά ένα, δύο ίσως και τρία χρόνια, «αρκεί να βρεθεί το χρηματοδοτικό σχήμα», επαναλαμβάνοντας στις δηλώσεις του ότι δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτές από τους έλληνες πολίτες άλλες περικοπές σε εισοδήματα, σε μισθούς και συντάξεις, όπως επίσης να γίνει κατανοητό ότι οι συλλογικές συμβάσεις και η αγορά εργασίας πρέπει να λειτουργούν στην Ελλάδα όπως σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση.

τα κονδυλια. Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισήμανε στον κ. Ολάντ τη σημασία τού να ενεργοποιηθεί ο ειδικός μηχανισμός στήριξης της ανάπτυξης, τονίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων πρέπει να βοηθήσουν για την αξιοποίηση υφιστάμενων κονδυλίων...
NEA.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.