Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τις αποδείξεις - Πλήρες αφιέρωμα

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τις αποδείξεις - Πλήρες αφιέρωμαΣτον κωδικό 049 του εντύπου Ε1 θα κληθούμε και φέτος να αναγράψουμε την αξία των αποδείξεων που έχουμε συλλέξει. Δεν έχουμε καμία ελπίδα να γλιτώσουμε φόρο όπως πέρυσι. Όμως, αν δεν κάνουμε σωστά τη διαδικασία, μπορεί να φάμε άλλο ένα «χαράτσι» στο κεφάλι. Το fpress.gr δημοσιεύει όλες τις οδηγίες που θα σας χρειαστούνε για να αποφύγετε τη συγκεκριμένη παγίδα.
Ένας και μόνο κωδικός, συγκεντρώνει φέτος τα περισσότερα ερωτήματα. Οι απαντήσεις στα κυριότερα από αυτά είναι:


• Γιατί χρειαζόμαστε φέτος τις αποδείξεις;
Για να μην πληρώσουμε επιπλέον φόρο. Η εφορία μας ζητάει ένα ποσό με βάση το εισόδημά μας. Αν δεν το μαζέψουμε, θα πληρώσουμε 10% επί της διαφοράς. Δηλαδή, αν δηλώσουμε 10.000 ευρώ αποδείξεις και μας χρειάζονται 15.000 ευρώ, θα πληρώσουμε επιπλέον 500 ευρώ (5000 επί 10% =500 ευρώ). Οι αποδείξεις που θα προσκομίσουμε, θα πρέπει να αφορούν σε δαπάνες που πραγματοποιήσαμε στην Ελλάδα.

• Πόσες αποδείξεις χρειάζομαι για να μην πληρώσω επιπλέον φόρο;
Μέχρι πέρυσι, αν το ύψος του εισοδήματος δεν ξεπερνούσε τις 6.000 ευρώ, δεν απαιτούνταν αποδείξεις. Αυτό φέτος δεν ισχύει. Χρειαζόμαστε αποδείξεις ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΥΡΩ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ. Οι αποδείξεις αντιστοιχούν στο 25% του εισοδήματος ΠΡΟΣΟΧΗ (!): Αν το εισόδημα υπερβαίνει τις 60.000 ευρώ, απαιτούνται αποδείξεις 15.000 ευρώ ανεξαρτήτως εισοδήματος. Όσοι θέλουν να αποφύγουν τους υπολογισμούς, μπορούν να εντοπίσουν τον «μαγικό αριθμό» κάνοντας κλικ εδώ.

 Ποιο εισόδημα λαμβάνεται υπόψη;
Το εισόδημα που φορολογείται με τις γενικές φορολογικές διατάξεις. Δηλαδή, το συνολικό εισόδημα που προκύπτει από μισθούς, συντάξεις, ενοίκια, ελεύθερο επάγγελμα, επιχειρηματικές αμοιβές κλπ. Αντιθέτως, δεν συνυπολογίζονται εισοδήματα τα οποία έχουν ήδη φορολογηθεί ή απαλλάσσονται της φορολογίας (π.χ τόκοι τραπεζικών καταθέσεων). Δυστυχώς, σε αυτό το σημείο υπάρχει μια τεράστια παγίδα. Αν το τεκμαρτό σας εισόδημα υπερβαίνει το πραγματικό, τότε μπορεί η εφορία να υπολογίσει τις αποδείξεις που απαιτούνται με βάση τα τεκμήρια και εσείς να βρεθείτε εκτεθειμένοι. Δείτε το αναλυτικό αφιέρωμα που έχει κάνει στη συγκεκριμένη παγίδα το fpress.gr.

• Αποδείξεις πρέπει να προσκομίσει τόσο ο σύζυγος όσο και η σύζυγος;
Ναι, ο κάθε σύζυγος, θα πρέπει να προσκομίζει τόσες αποδείξεις, όσες απαιτούνται από το εισόδημα που δηλώνει. Το ζευγάρι, θα υπολογίσει πόσες αποδείξεις χρειάζονται στον καθένα και θα αναγράψει το άθροισμα των αποδείξεων στον κωδικό 049. ΠΡΟΣΟΧΗ: (!) : Δεν απαιτούνται πρόσθετες αποδείξεις για τα παιδιά του ζευγαριού.

 Τι γίνεται αν δεν καταφέρουμε να προσκομίσουμε τις αποδείξεις που ζητούνται;
Όταν οι αποδείξεις είναι λιγότερες από τις απαιτούμενες, ο φορολογούμενος επιβαρύνεται με ποσοστό φόρου ίσο με το 10% της αξίας των αποδείξεων που λείπουν. Π.χ αν φορολογούμενος έχει εισόδημα 30.000 ευρώ, οφείλει να συγκεντρώσει αποδείξεις 7.500 ευρώ. Αν συλλέξει αποδείξεις αξίας 4.500 ευρώ, θα πληρώσει 300 ευρώ επιπλέον φόρο (7.500 ευρώ μείον 4.500 ευρώ ίσον 3.000 ευρώ επί 10% ίσον 300 ευρώ).

 Τι γίνεται αν προσκομίσουμε περισσότερες αποδείξεις από αυτές που ζητούνται;
Μέχρι πέρυσι, όταν οι αποδείξεις ήταν περισσότερες από τις απαιτούμενες ο φορολογούμενος δικαούνταν μείωση φόρου ίση με το 10% της διαφοράςμεταξύ των δηλούμενων και των απαιτούμενων αποδείξεων. Αυτό φέτος δεν υπάρχει. Η έκπτωση καταργήθηκε. Άρα, αν δηλώσουμε περισσότερες αποδείξεις από αυτές που μας ζητούν, δεν κερδίζουμε απολύτως τίποτα.

• Ποιες αποδείξεις αναγνωρίζονται
Μπορείτε να συμπεριλάβετε στο φάκελο αποδείξεις που εκδίδουν οι επιχειρήσεις λόγω συγκεκριμένων υπηρεσιών που παρέχουν. Π.χ αναγνωρίζονται οι αποδείξεις των ΕΛΤΑ, των εταιρειών courier ακόμη και τα πινακίδια των χρηματιστηριακών εταιρειών (μόνο για την αμοιβή των παρεχόμενων υπηρεσιών και όχι για το κόστος απόκτησης των μετοχών ή για την καταβολή του φόρου). Επίσης, μπορείτε να βάλετε στο...σωρό και τη δαπάνη για παροχή υπηρεσιών από συμβολαιογράφο (π.χ για τη σύνταξη συμβολαίου απόκτησης ενός περιουσιακού στοιχείου). Αν η αμοιβή του συμβολαιογράφου αναγράφεται στο συμβόλαιο, τότε θα προσκομίσετε και τις φωτοτυπίες του συμβολαίου από τις οποίες προκύπτει η δαπάνη.

 Ποιες αποδείξεις δεν αναγνωρίζονται
Όλες οι δαπάνες που πραγματοποιήσατε στο εξωτερικό, τα ποσά που καταβάλλατε μέσα στο 2011 για συμμετοχή σε τυχερά παιχνίδια (Στοίχημα, ΚΙΝΟ κλπ), οι δαπάνες εισόδου σε καζίνο, το κόστος αγοράς κρατικών λαχείων δεν μπορούν να μπουν στο φάκελο με τις αποδείξεις. Οι εξαιρέσεις όμως δεν σταματούν εδώ. Δείτε ολόκληρο τον κατάλογο.

• Τι ισχύει για τα κοινόχρηστα;
Οι πάσης φύσεως δαπάνες αγοράς υλικών και παροχής υπηρεσιών των κοινόχρηστων χώρων, μπορούν να ενσωματωθούν στο «καλάθι» των αποδείξεων. Δεν περιλαμβάνονται βέβαια, οι δαπάνες για την εξόφληση των λογαριασμών ύδρευσης, αποχέτευσης και ηλεκτροδότησης. Δείτε τις οδηγίες που πρέπει να γνωρίζει ο διαχειριστής της πολυκατοικίας προκειμένου να σας ετοιμάσει τις σχετικές βεβαιώσεις.

• Ποιοι δεν χρειάζεται να προσκομίσουν καθόλου αποδείξεις
Ο νόμος εξαιρεί από το κυνήγι των αποδείξεων...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.