Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Τα 5 βήματα που θα μας οδηγήσουν εκτός ευρώ


Τα 5 βήματα που θα μας οδηγήσουν εκτός ευρώ
Με χειρουργική ακρίβεια περιγράφει σε σημερινό δημοσίευμα της η βρετανική εφημερίδα Guardian την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, συγκεντρώνοντας πληροφορίες από οικονομολόγους που προβλέπουν την αποπομπή της χώρας τους επόμενους μήνες. 

"Η Ελλάδα", λέει το δημοσίευμα, "είναι μια μικρή χώρα που συνεισφέρει στην ευρωζώνη με μόλις 2,2% του ΑΕΠ της ευρωζώνης. Αλλά η έξοδος από το ευρωπαϊκό νόμισμα θα φέρει χάος στη χώρα και θα επηρεάσει βαριά τις άλλες χώρες της ευρωζώνης". Ο Φίλιπ Σο, οικονομολόγος της Investec σημειώνει: "Ήταν έτσι κι αλλιώς άσχημη η σύνθεση του ευρώ. Αλλά ο κατακερματισμός της ευρωζώνης δεν είναι εύκολο πράγμα". 

Πολλοί αναλυτές, τόσο της BNP Paribas όσο και της Citigroup δίνουν μεγάλο ποσοστό εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

Η σύνθεση των απόψεων των οικονομολόγων βγάζει λοιπόν, σύμφωνα με τη Guardian, πέντε χαρακτηριστικά βήματα που θα γίνουν τους προσεχείς μήνες: 

1. Εκλογική παραλυσία 

Το αβέβαιο εκλογικό αποτέλεσμα της προηγούμενης εβδομάδας και η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης, μπορεί να παραταθεί. Εάν δεν μπορέσει η Ελλάδα να σχηματίσει κυβέρνηση, η πολιτική αναταραχή θα ξεκινήσει να διογκώνεται στους δρόμους, κάνοντας τους εταίρους της χώρας νευρικούς. Μάλιστα, είναι σχεδόν σίγουρο ότι οι επαναληπτικές εκλογές του Ιουνίου θα μεγαλώσουν την ισχύ των των αντιμνημονιακών δυνάμεων. 

2. Η Ελλάδα ξεμένει από λεφτά 

Τι γίνεται αν η Ελλάδα μείνει ακυβέρνητη; Ή σχηματίσει κυβέρνηση που δεν συμμορφώνεται με τους όρους της συμφωνίας του πακέτου στήριξης; Η Τρόκα θα σταματήσει τη χρηματοδότηση, ενώ οι ελληνκές τράπεζες θα αποκλειστούν από την ρευστότητα που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Σύμφωνα με τον αναλυτή Jens Nordvig της Nomura, αυτό σημαίνει ότι τα ευρώ των ελληνικών τραπεζών θα είναι απομονωθούν από τα ευρώ της υπόλοιπης ευρβζώνης και με τον καιρό θα μετατραπούν σε ξεχωριστό νόμισμα. Από την άλλη, ο Christian Sultz, οικονομολόγος της Berentber Bank υποστηρίζει ότι η καταβολή των 4,2 δισ. ευρώ από την τρόικα είναι και τα τελευταία λεφτά που παίρνει η Ελλάδα. Αυτό σημαίνει πως οι τράπεζες θα ξεμείνουν από ρευστό. "Η χώρα θα κηρύξει στάση πληρωμών μέχρι τον Ιούλιο. Δεν θα πληρωθούν μισθοί και συντάξεις, αλλά μπορεί να πραγματοποιεί πληρωμές με επιταγές, πράγμα που θα οδηγήσει το σύστημα σε υιοθέτηση νέου νομίσματος", συμπληρώνει ο Sultz. 

3. Νέο νόμισμα, νέες τράπεζες 

Προκειμένου να εξουδετερωθεί η έλλειψη ρευστότητας μετά από μια χρεοκοπία, η ελληνική κυβέρνηση θα παγώσει τους τραπεζικούς λογαριασμούς και θα εισηγηθεί ελέγχους κεφαλαίων προκειμένου να αποτρέψει τους πολίτες από το να βγάλουν τα λεφτά τους στο εξωτερικό. Επιπλέον, η κυβέρνηση θα πρεέπει να περάσει καινούριο νόμο για το νέο νόμισμα και να ξεκινήσει την κοπή του νέου νομίσματος. Προκειμένου να αποφύγει το χάος , η Ελληνική κυβέρνηση θα επιλέξει να εισάγει τη δραχμή μέσα σε μια εβδομάδα. Επειδή οι Ελληνικές τράπεζες εξαρτώνται από την ρευστότητα του ΕΚΤ, οι περισσότερες θα σταματήσουν τη λειτουργία τους. Η κυβέρνηση δε θα έχει άλλη επιλογή από το να δημιουργήσει νέες τράπεζες με τη συμμετοχή του κράτους. 

4. Η απομόνωση της Ελλάδας 

Μετά από όλα αυτά για ένα βραχυπρόθεσμο διάστημα η χώρα θα απομονωθεί. Οι μικρές επιχειρήσεις ια κλείσουν, οι εξαγωγές θα μειωθούν δραματικά και η χώρα θα βυθιστεί κι άλλο στην ύφεση. Η κατανάλωση μπορεί να πέσει έως και 30%. Η υποτίμηση του νέου νομίσματος θα κάνει τα εισαγόμενα αγαθά πιο ακριβά και ο πληθωρισμός θα εκτοξευτεί. Ακόμα και οι νέοι που θα μείνουν άνεργοι θα κατευθύνονται προς τα σύνορα για να φύγουν στο εξωτερικό, όμως μπορεί να βρίσκουν τα σύνορα κλειστά. 

5. Το σοκ της Ελλάδας επηρεάζει την ευρωζώνη

Η έξοδος της Ελλάδας αναμένεται να κατακερματίσει την αξιοπιστία των υπόλοιπων χωρών της ευρωζώνης και να βυθίσει τις άλλες χώρες στην ύφεση. Μια τέτοια ενέργεια μπορεί να επηρεάσει και ολόκληξρο τον πλανήτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.