Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Κυβέρνηση της Αριστεράς με 35% «βλέπει» η σημερινή δημοσκόπηση της Public Issue

Κυβέρνηση της Αριστεράς με 35% «βλέπει» η σημερινή δημοσκόπηση της Public Issue 
Αριστερή κυβέρνηση φαίνεται ότι μπορούν να σχηματίσουν ο ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα και η Δημοκρατική Αριστερά του Φώτη Κουβέλη, σύμφωνα με το Πολιτικό Βαρόμετρο της Public Issue. Τα δύο κόμματα συγκεντρώνουν αθροιστικά ποσοστό της τάξης του 35%. Ο ΣΥΡΙΖΑ ως πρώτο κόμμα συγκεντρώνει 28% ενώ ο Φώτης Κουβέλης με ενισχυμένα ποσοστά φτάνει τις επτά ποσοστιαίες μονάδες. Το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας με 24% και άνοδο πέντε ποσοστιαίων μονάδων στον μετεκλογικό χάρτη είναι η αξιωματική αντιπολίτευση.  

Τρίτο κόμμα είναι το ΠΑΣΟΚ με ποσοστό της τάξης του 15%. Η Δημοκρατική Αριστερά σημειώνει άνοδο στο 7% ενώ τα υπόλοιπα κόμματα εμφανίζονται να κινούνται πτωτικά. Αυξημένα τα ποσοστά της «Δημιουργίας Ξανά» το ποσοστό της οποίας φτάνει στο 3%.  Οι «Ανεξάρτητοι Έλληνες» του Πάνου Καμμένουσυγκεντρώνουν 7%, το ΚΚΕ 5%, η Χρυσή Αυγή 4,5&, οι Οικολόγοι Πράσινοι 1,5% και τα λοιπά κόμματα 4%.  Το ποσοστό της αποχής ανέρχεται στο 7%.

Στο ερώτημα ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας ισοφαρίζει στο 19% με τον... κανέναν. Δεύτερος είναι ο Αντώνης Σαμαράς με 17%. Ακολουθεί ο Ευάγγελος Βενιζέλος με 16%, ο Φώτης Κουβέλης με 15%, ο Πάνος Καμμένος με 7%, η Αλέκα Παπαρήγα με 2% και ο Ν. Μιχαλολιάκος με 1%. Το 19% απαντά ότι καταλληλότερος γαι πρωθυπουργός είναι ο κανένας. 

Στο ερώτημα εάν θα βγάλουν αυτοδύναμη κυβέρνηση 77% των πολιτών απαντά αρνητικά ενώ μόλις το 20% βλέπει να προκύπτει κυβέρνηση.  

Όπως σημειώνει ο Γιάννης Μαυρής της Public Issue στην Καθημερινή, η εκλογκή επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ έχει πυροδοτήσει μετεκλογικά ένα νέο εκλογικό ρεύμα υπέρ του - ρεύμα  πολλαπλάσιας εμβέλειας από το αντίστοιχο προεκλογικό και τον έχει οδηγήσει μέχρι στιγμής σε περαιτέρω αλματώδη αύξηση της επιρροής του. Η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ συντελείται κυρίως εις βάρος του ΚΚΕ και των μικρότερων αριστερών σχηματισμών αλλά και εις βάρος της συντηρητικής μερίδας των αντιμνημονιακών ψηφορόρων, οι οποίοι σε πρώτη φάση ακολουθούν τονΠάνο Καμμένο

Η συντηρητική παράταξη αναδύθηκε από την κάλπη πολλαπλά κατακερματισμένη, ενώ το ποσοστό της είναι το χαμηλότερο που έχει λάβει μετεμφυλιακά. Σύμφωνα με το Πολιτικό Βαρόμετρο η άνοδος της Αριστεράς δημιουργεί αντισυσπείρωση και η ΝΔ αναγορεύεται σε κορμό του αντίπαλου πόλου. Σύμφωνα με την Public Issue στην πρώτη μετεκλογική μέτρηση η ΝΔ σημειώνει άνοδο κατά 5% και φτάνει στις 24 ποσοστιαίες μονάδες επαναπατρίζοντας έαν ποσοστό των δυσαρεστημένων συντηρητικών ψηφοφόρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.