Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

ΟΟΣΑ:Ελληνική ύφεση έως το 2013

Έως τα μέσα του 2013 αναμένεται να συνεχιστεί η συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΟΟΣΑ για το Μάιο. Εκτιμάται ακόμη ότι τα μέτρα λιτότητας μπορεί να περιορίσουν το ρυθμό των μεταρρυθμίσεων.

Συγκεκριμένα ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι η οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί έως τα μέσα του 2013 κυρίως λόγω της απαιτούμενης δημοσιονομικής εξυγίανσης, ενώ η ανάπτυξη μπορεί να γυρίσει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το δεύτερο εξάμηνο το 2013.
Προβλέπει επίσης συρρίκνωση 5,3% της οικονομίας φέτος μετά από ύφεση 6,9% το 2011. Η Τράπεζα της Ελλάδος και η Κομισιόν προβλέπουν συρρίκνωση 5,0% και 4,7% αντίστοιχα για το 2012.

Αν και εκτιμάται ότι θα υπάρξει οικονομική ανάκαμψη το δεύτερο εξάμηνο του 2013, ο ΟΟΣΑ προέβλεψε για το σύνολο του έτους συρρίκνωση 1,3%.
Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να αρχίσουν να αποφέρουν καρπούς έως τα μέσα του 2013, ενώ η καλύτερη χρήση των ευρωπαϊκών κεφαλαίων θα συμβάλει στην αναζωογόνηση της οικονομίας.
Η χαμηλή ζήτηση εκτιμάται ότι θα συμβάλει στη συγκράτηση του πληθωρισμού που αναμένεται να επιβραδυνθεί στο 0,8% σε ετήσια βάση το 2012. Για το επόμενο έτος προβλέπεται αποπληθωρισμός.

Η ανεργία αναμένεται να διαμορφωθεί στο 21,2% φέτος και να εκτοξευθεί στο 21,6% το 2013. Η Κομισιόν προβλέπει 19,7% και 19,6% αντίστοιχα. Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών εκτιμάται ότι θα συρρικνωθεί στο 6,5% του ΑΕΠ το επόμενο έτος από 7,6% που αναμένεται το 2012.
Αναφορικά με τους κινδύνους, ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι η αυξανόμενη δυσαρέσκεια των Ελλήνων για τα μέτρα λιτότητας μπορεί να αποτελέσει πλήγμα για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. «Πιθανόν περαιτέρω αποδυνάμωση των ήδη περιορισμένων δυνατοτήτων των τραπεζών να στηρίξουν την ανάπτυξη αποτελεί επίσης μεγάλο κίνδυνο για τις προοπτικές», σημειώνει ο Οργανισμός. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.