Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Οι Έλληνες μεταναστεύουν στο εξωτερικό με επαγγελματικό «ευρωδιαβατήριο»

Οι Έλληνες μεταναστεύουν στο εξωτερικό με επαγγελματικό «ευρωδιαβατήριο»Ραγδαία αύξηση σημειώνει ο αριθμός των Ελλήνων που συμπληρώνουν το Επαγγελματικό Ευρωδιαβατήριο «Europass», με την ελπίδα να αυξήσουν τις πιθανότητές τους για εργασία στο εξωτερικό.
Η συμμετοχή των πολιτών στο Europass εμφανίζει μεγάλη αύξηση, με περισσότερες από 190.000 επισκέψεις στη σχετική ιστοσελίδα.
Το Europass είναι ουσιαστικά ένας φάκελος προσόντων, τυποποιημένος με την ίδια δομή για όλη την Ευρώπη, ο οποίος δίνει τη δυνατότητα στον ξένο εργοδότη να κάνει σύγκριση των τυπικών και των πραγματικών προσόντων ενός υποψηφίου για πρόσληψη, ώστε να μπορεί να επιλέγει εύκολα αυτόν που έχει τα κατάλληλα προσόντα για τη συγκεκριμένη δουλειά.

Σε εκδήλωσε που πραγματοποιήθηκε για τη χρησιμότητα του Europass η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου δήλωσε πως ο αριθμός των νέων που έχουν καταθέσει τα στοιχεία τους αυξήθηκε πολύ. «Αυτό συμβαίνει σε όλες τις χώρες, ακόμα και σε εκείνες που δεν έχουν το σοβαρό πρόβλημα ανεργίας που έχουμε εμείς». Παράληλλα, αξιοσημείωτη είναι η αύξηση των Ελλήνων πολιτών που συμπληρώνουν το βιογραφικό τους διαδικτυακά μέσω του Cedefop Europass CV.
Yπερδιπλασιάστηκαν τα βιογραφικά σε ένα χρόνο
Από τον Αύγουστο μέχρι τον Νοέμβριο του 2011 στον ιστότοπο «ανέβηκαν» επιπλέον 30.000 βιογραφικά ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό στα 89.300 βιογραφικά. Σύμφωνα με τις προβλέψεις μέχρι την εκπνοή του έτους τα κατατεθημένα βιογραφικά θα ξεπεράσουν τα 100.000. Αν λάβουμε υπόψιν πως ο αντίστοιχος συνολικός αριθμός συμπληρωμένων βιογραφικών Europass στη χώρα μας για το 2010 ανήλθε στα 46.399 CV, τότε παρατηρείται υπερδιπλασιασμός της τάσης των Ελλήνων να μεταναστεύσουν.
Τι περιέχει το Europass
Ο φάκελος Europass, που μπορεί να συνταχθεί από τον κάθε ενδιαφερόμενο ηλεκτρονικά, αποτελείται από πέντε επιμέρους έγγραφα περιγραφής των προσόντων, γνώσεων, ικανοτήτων και δεξιοτή των, που έχει αποκτήσει ο κάτοχός του κατά την εκπαιδευτική και εργασιακή πορεία του. Ετσι, μπορεί να προβάλει τα επαγγελματικά προσόντα και τις δεξιότητές του. Τα έγγραφα του φακέλου εξειδικεύονται ως εξής:
  • Βιογραφικό Σημείωμα (CV)
  • Διαβατήριο Γλωσσών (LP) που γνωρίζει ο κάτοχος
  • Κινητικότητα (Mobility), δηλαδή τυχόν επαγγελματικά ή σπουδαστικά ταξίδια που έχει κάνει n Συμπλήρωμα Πιστοποιητικού (CS), έγγραφο που περιγράφει τις γνώσεις και τις δεξιότητες που έχουν αποκτήσει οι κάτοχοι πιστοποιητικών επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης.
  • Παράρτημα Διπλώματος (DS), το οποίο δεν υποκαθιστά το πτυχίο, όμως είναι πολύ χρήσιμο καθώς εξηγεί λ.χ. ότι ένας αγιογράφος που σπούδασε στην Ελλάδα, έχει εξειδικευθεί και σε προγράμματα σχεδιασμού σε υπολογιστές, πέρα από την τέχνη του.
Ενδεικτικά, οι κενές θέσεις που προσφέρονταν χθες στην Ευρώπη μέσω του ευρωπαϊκού συστήματος αναζήτησης εργασίας EURES ήταν:
  • Αρχιτέκτονες - πολεοδόμοι: 82
  • Οδοντίατροι: 7
  • Προγραμματιστές ηλεκτρονικών υπολογιστών: 529
  • Διπλωματούχοι νοσοκόμοι και μαίες: 696
  • Χημικοί: 11

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.