Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Μετωπική σύγκρουση ΑΔΕΔΥ Κυβέρνησης

Μετά τις σημαντικές κυβερ­νητικές αλλαγές στη δημόσια διοίκηση, η συνδικαλιστική ηγεσία ετοιμάζει "οργα­­νωμένες δράσεις" με χτυπήματα καθημερινά σε διαφορετικό κλάδο


Στα άκρα οδηγείται η σύγκρουση της κυβέρνησης με την ΑΔΕΔΥ σε ένα άκρως πολύπλοκο φόντο. Περικοπές μισθών και επιδομάτων για τους δημοσίους υπαλλήλους, άρση της μονιμότητας στο... βάθος, εθελουσία έξοδος, εργασιακή εφεδρεία, απολύσεις, αλλά και... ευέλικτες μορφές κινητοποιήσεων που σχεδιάζει και κατηγορείται γι' αυτό (από την κυβέρνηση) η ΑΔΕΔΥ: αρκετές λέξεις και φράσεις που συνθέτουν ένα δύσκολο παζλ και προαναγγέλλουν ένα "καυτό" φθινόπωρο.
Από τις τελευταίες περικοπές επιδομάτων μέχρι την κατάθεση του Ενιαίου Μισθολογίου ο χρόνος δεν θα είναι μακρύς, αλλά ως........ φαίνεται αρκετός για τον εξοπλισμό (με επιχειρήματα) των δύο πλευρών.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος όταν πληροφορήθηκε προχθές την απόφαση της ηγεσίας της ΑΔΕΔΥ για "οργανωμένες μορφές δράσης" εφεξής, του τύπου "αποχή από κοινωνικές υπηρεσίες", όπως για την έκδοση εισιτηρίων στα εξωτερικά ιατρεία, απάντησε με "επίθεση" στις δημόσιες παρεμβάσεις του.
Μονιμότητα"Η μονιμότητα υπάρχει και διασφαλίζεται στο ακέραιο για τους ευσυνείδητους δημοσίους υπαλλήλους. Δεν υπάρχει μονιμότητα στη ''λευκή απεργία'' και την αργομισθία" διεμήνυσε ο υπουργός Επικρατείας, ενώ την επομένη συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ότι για την υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος, όπου καταγράφονται "παραπτώματα" από δημοσίους υπαλλήλους, υπάρχουν τα πειθαρχικά συμβούλια και ο σχετικός κώδικας για το Δημόσιο.
Τις "κόκκινες γραμμές" κατέδειξε και ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος μιλώντας στο "Εθνος της Κυριακής" προειδοποίησε ότι η Υγεία είναι "δημόσιο αγαθό που δεν υπόκειται στην ιδιοκτησία κανενός, ούτε φυσικά και των εργαζομένων σε αυτήν".
Και εξήγησε χαρακτηριστικά: "Κανείς δεν δικαιούται να συμπεριλαμβάνει στα μέσα διαμαρτυρίας του εναντίον της κυβερνητικής πολιτικής την καταστροφή της δημόσιας Υγείας ή τη διακοπή της παροχής της".
Το σίγουρο είναι ότι η κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει σε σημαντικές αλλαγές στη δημόσια διοίκηση, κάτι που η ΑΔΕΔΥ βλέπει ότι θα συμπαρασύρει προς τον αφανισμό κεκτημένα των εργαζομένων στο Δημόσιο.
Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος, εκτός από συνδικαλιστής και έμπειρο πολιτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ (μέλος του Εθνικού Συμβουλίου και εκ των βασικών υποστηρικτών του Γ. Παπανδρέου για την επανεκλογή του στην ηγεσία το 2007), φαίνεται ότι έχει λάβει συγκεκριμένες αποφάσεις, που κατά πολλούς οδηγούν ενδεχομένως σε ηρωική έξοδο από το κυβερνών κόμμα...
Από την άλλη πλευρά, οι καλά γνωρίζοντες βάζουν "φρένο" στις προβλέψεις, υπενθυμίζοντας τη διαπραγματευτική του δεινότητα στο να πετυχαίνει τους συνδικαλιστικούς του στόχους, αντιλαμβανόμενος εγκαίρως το σφαιρικό πλαίσιο.
ΑΠΟ ΤΙΣ 24 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
Πλάνο δράσης για πάνω από έναν μήνα
Το σίγουρο πάντως είναι ότι βάσει του σχεδιασμού, στις 22 Αυγούστου η ΑΔΕΔΥ θα εμφανίσει εκ νέου τη βούλησή της για μετωπική σύγκρουση με την κυβέρνηση, ανακοινώνοντας σειρά κινητοποιήσεων. Ετσι, από τις 24 Αυγούστου θα αρχίσει η εφαρμογή του πλάνου των κινητοποιήσεων, που εκτιμούν ότι μπορεί να συνεχιστεί για πάνω από έναν μήνα. Το πλάνο θα αποφασιστεί στη σύσκεψη των διαφόρων Ομοσπονδιών και λέγεται ότι παραπέμπει σε... ακροβολιστές στις δημόσιες υπηρεσίες. Δηλαδή τη μία ημέρα θα μπλοκάρουν υπάλληλοι την έκδοση εισιτηρίων στα εξωτερικά ιατρεία και την επομένη θα "χτυπούν" άλλοι συνάδελφοί τους σε άλλον κλάδο, π.χ. στα ΚΕΠ ή στις Εφορίες. "Δεν έχει προηγούμενο ο λογαριασμός που πληρώνουν οι πολίτες με τις εισπρακτικές και φορολογικές πολιτικές της κυβέρνησης" υποστηρίζει ο κ. Παπασπύρος...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.