Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

ΤΙ ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ ΜΕΡΚΕΛ-ΣΑΡΚΟΖΙ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ



Ναι στην ευρωκυβέρνηση, όχι στο ευρωομόλογο (τουλάχιστον προς το παρόν) και την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας είπαν χθες Μέρκελ Και Σαρκοζί. Μένει σήμερα να δούμε ποιο από τα δύο – το ναι ή το όχι – θα βαρύνει περισσότερο και αν οι...
αγορές θα καθησυχαστούν από τις εξαγγελίες περί σκληρής δημοσιονομικής πειθαρχίας ή θα εκλάβουν ως δειλία τη στάση Μέρκελ-Σαρκοζί με αποτέλεσμα οι ευρωπαϊκές οικονομίες να αφεθούν για μία ακόμα φορά στο έλεος κερδοσκοπικών επιθέσεων.

Τι αποφάσισαν και εξήγγειλαν οι δύο ηγέτες χθες; Μίλησαν για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, συνταγματικό «φρένο» χρέους και αναβάθμιση του ελεγκτικού ρόλου της Κομισιόν.

Πρόκειται για προτάσεις που σηματοδοτούν έναν οικονομικό «γάμο» του Παρισιού με το Βερολίνο, με πρώτο βήμα την κοινή φορολογική - οικονομική πολιτική.

Το ευρωομόλογο απορρίφθηκε από τους δύο ηγέτες, ωστόσο δεν αποκλείστηκε ως λύση στο μέλλον, εάν τα προτεινόμενα μέτρα αποτύχουν... Όπως είπε χαρακτηριστικά η κυρία Μέρκελ στην κοινή συνέντευξη Τύπου μετά την έκτακτη συνάντησή τους στο μέγαρο των Ηλυσίων, δεν πιστεύει πως «το (να εκδοθεί) ευρωομόλογο (είναι κάτι που) θα μας βοηθούσε σήμερα». Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε από την πλευρά του πως τα ευρωομόλογα θα έθεταν σε «μεγάλο κίνδυνο» τις χώρες με την καλύτερη αξιολόγηση και ότι δεν θα αποτελούσαν «επιτυχία της διαδικασίας ολοκλήρωσης της Ευρώπης».

Η αναβολή των αποφάσεων για το ευρωομόλογο ανήκει στα αρνητικά σημεία της χθεσινής συνάντησης όσον αφορά την Ελλάδα, ενώ το ίδιο ισχύει και για το γεγονός ότι δεν πρόκειται να ενισχυθεί περαιτέρω το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Ωστόσο Παρίσι και Βερολίνο χθες επιβεβαίωσαν τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου για το πακέτο διάσωσης της χώρας μας, ενώ στα θετικά συγκαταλέγεται και η υιοθέτηση φόρου στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές. Πρόκειται για μέτρο που θα προτείνουν οι δύο ηγέτες τον Σεπτέμβριο, και όπως είπε η γερμανίδα καγκελάριος αποτελεί πλέον «προφανή αναγκαιότητα».

Επίσης, η κυρία Μέρκελ και ο κ. Σαρκοζί συμφώνησαν σε μια σειρά μέτρων, με στόχο τον κοινό «βηματισμό» της Γαλλίας και της Γερμανίας. Στόχος των παρεμβάσεων είναι, όπως ειπώθηκε, να υπάρξει μια αληθινή οικονομική διακυβέρνηση της ευρωζώνης.

Όπως ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος, οι δύο ηγέτες ζήτησαν από τους υπουργούς Οικονομικών τους να προετοιμάσουν προτάσεις που θα υποβληθούν αρχές του 2012, ώστε από το 2013 να μπορούν Γάλλοι και Γερμανοί να επιβάλουν έναν κοινό φόρο στις επιχειρήσεις.

Επιπλέον, στις αρχές κάθε εξαμήνου, οι υπουργοί Οικονομικών των δύο χωρών θα έχουν μια κοινή συζήτηση πριν από την υποβολή του προϋπολογισμού, ώστε οι προτάσεις να είναι κοινές, πρόσθεσε ο Σαρκοζί.

Ακόμη, οι δύο ηγέτες πρότειναν τον Χέρμαν Βαν Ρομπάι ως πρόεδρο του Συμβουλίου της ευρωζώνης, συμφωνώντας να δημιουργηθεί η νέα αυτή θέση και ο κάτοχός της να έχει θητεία διάρκειας 2,5 ετών.

Επίσης, Γαλλία και Γερμανία σκοπεύουν να προτείνουν, όπως οι 17 χώρες - μέλη της ευρωζώνης υιοθετήσουν έναν κανόνα ισοσκελισμού του προϋπολογισμού τους πριν από το καλοκαίρι του 2012 και τον εντάξουν στα Συντάγματά τους εν ευθέτω χρόνω.

Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι δύο ηγέτες, ανακοίνωσαν ότι θα επιδιώξουν να διασφαλίσουν καλύτερη οικονομική διακυβέρνηση για την ευρωζώνη μέσω της σύγκλησης, δύο φορές τον χρόνο, συνόδων κορυφής των ηγετών των χωρών - μελών.

Θα προτείνουν επίσης στους εταίρους τους να αποκτήσει η ευρωζώνη έναν μόνιμο πρόεδρο, με θητεία 2,5 ετών. Ως πρώτος επικεφαλής της ευρωζώνης προτείνεται ο νυν πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χέρμαν Βαν Ρομπάι. Σύμφωνα με τον Σαρκοζί, θα καταθέσουν την πρότασή τους στον Ρομπάι, με επιστολή που θα του το πρωί της Τρίτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.