Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

ΕΞΙ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΑ ΠΡΙΝ "ΤΡΕΞΕΙ" Η ΕΥΡΩΣΥΜΦΩΝΙΑ...



Ρεπορτζ : Κώστας Αντωνάκος
(από το Έθνος της Κυριακής)
Μέγα ζητούμενο η γρήγορη και χωρίς εκπτώσεις υλοποίηση των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής για το νέο πακέτο στήριξης, καθώς τυχόν καθυστερήσεις και αλλαγές στα εργαλεία και στους όρους θα προκαλέσουν αλυσιδωτές παρενέργειες στο πρόγραμμα. Η... 
επικύρωση από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια της συμφωνίας, που είναι ζωτικής σημασίας θέμα για την κυβέρνηση, αναμένεται να γίνει μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου. 
Οι κυβερνήσεις σε Γερμανία, Αυστρία, Φινλανδία, Ολλανδία, αλλά και Σλοβακία έχουν εκφράσει την αισιοδοξία τους πως τα κοινοβούλια των χωρών τους θα υπερψηφίσουν χωρίς σημαντικές δυσκολίες τα μέτρα. Το μοναδικό ρίσκο θεωρείται πως υπάρχει στο σλοβακικό Κοινοβούλιο. Το Κοινοβούλιο από το οποίο θα περάσει τελευταίο το πακέτο για το EFSF είναι εκείνο της Ολλανδίας, που αναμένεται να ψηφίσει για τα μέτρα τον Οκτώβριο.
Εξι προκλήσεις στον δρόμο για την υλοποίηση των στόχων του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και την εφαρμογή του δεύτερου πακέτου στήριξης θα πρέπει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση, εν μέσω νέας αναταραχής στις διεθνείς αγορές που εγκυμονεί κινδύνους για την οικονομία.
Για να προλάβει τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και να αποδειχτεί συνεπής στις δεσμεύσεις της η κυβέρνηση ανεβάζει ταχύτητες και ασκεί πιέσεις για την ενεργοποίηση των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου για τη στήριξη της Ελλάδας και την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοδοτικής Σταθερότητας (EFSF).
Το πρώτο μεγάλο στοίχημα είναι να παρουσιάσει στους εταίρους απτά αποτελέσματα και σε χρόνο-αστραπή στον δημοσιονομικό τομέα, ανατρέποντας το κακό παρελθόν. Ομως οι δυσχέρειες του εγχειρήματος εντείνονται λόγω των αναταράξεων στην παγκόσμια οικονομία, που απειλούν να ανατρέψουν τους δημοσιονομικούς σχεδιασμούς και να τροποποιήσουν επί τα χείρω για τη χώρα μας ή και να ακυρώσουν τις αποφάσεις της συνόδου για τα εργαλεία και το χρονοδιάγραμμα αναχρηματοδότησης του χρέους.
Στελέχη του οικονομικού επιτελείου εκφράζουν έντονο προβληματισμό και αγωνία για την εξάπλωση της κρίσης χρέους, επισημαίνοντας ότι σε περίπτωση που χτυπηθούν από τις αγορές ισχυρές οικονομικά χώρες της Ευρωζώνης "θα έρθουν τα πάνω κάτω" στην Ευρωπαϊκή Ενωση και θα χρειαστεί αναθεώρηση της οικονομικής πολιτικής επί το αυστηρότερο. Εκτιμούν ότι τυχόν υποτροπιασμός της κρίσης θα οδηγήσει σε σκλήρυνση της στάσης των Ευρωπαίων και κυρίως του γερμανικού μπλοκ απέναντι στη χώρα μας και θα θέσει εν αμφιβόλω το περιεχόμενο του δεύτερου πακέτου στήριξης.
Επικύρωση
Οπως λένε, ήδη ακούγονται φωνές σκεπτικισμού από πολιτικούς παράγοντες, αναλυτές και οικονομολόγους, ενώ υπάρχουν και καθυστερήσεις στην επικύρωση από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια των αποφάσεων για την ενεργοποίηση του νέου μηχανισμού αντιμετώπισης της κρίσης χρέους. Καυτό θέμα για την κυβέρνηση είναι και το "τρέξιμο" του σχεδίου για την ανταλλαγή ομολόγων, που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ενεργοποίηση του πακέτου στήριξης και το οποίο εκτός των περίπλοκων τεχνικών και λογιστικών διαδικασιών είναι εκτεθειμένο σε πολλαπλούς κινδύνους που σχετίζονται με τις ευμετάβλητες συνθήκες στις αγορές.
Το ζητούμενο είναι να επιτευχθεί ο στόχος για το ποσοστό συμμετοχής των ιδιωτών στο πρόγραμμα επιμήκυνσης και ανταλλαγής των κρατικών ομολόγων, που έχει προσδιοριστεί στο 90%. Το άλλο μεγάλο αγκάθι έχει να κάνει με την επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών, που σε πολλές περιπτώσεις αναμένεται να προκαλέσουν κοινωνικές και πολιτικές αντιδράσεις ακόμα και εντός του κυβερνώντος κόμματος. Στον τομέα αυτό παρατηρούνται καθυστερήσεις και για να είναι συνεπής με τις επιταγές του Μεσοπρόθεσμου η κυβέρνηση θα πρέπει εντός των επόμενων ημερών να καλύψει όλα τα κενά.
Κι εν μέσω όλων αυτών, στις 22 Αυγούστου καταφτάνουν οι επικεφαλής της τρόικας και οι οποίοι, σύμφωνα με πληροφορίες, θα διενεργήσουν εξονυχιστικό και λεπτομερή έλεγχο όλων των δεδομένων.
ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΝΤΑΛΑΡΑ
Το σταυρόλεξο της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα καλείται να λύσει η κυβέρνηση.
Ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Διεθνούς Χρηματοοικονομικής (IIF), Τσαρλς Νταλάρα, εμφανίστηκε αισιόδοξος για την έκβαση του προγράμματος και επιβεβαίωσε ότι συζητείται το ενδεχόμενο επέκτασης του προγράμματος, ώστε να περιλαμβάνει και την ανταλλαγή ομολόγων που λήγουν έως το 2024.
"Θα ήταν πραγματικά μεγάλη έκπληξη το να μην καταγραφεί μεγάλη πρόοδος στην όλη διαδικασία τον Σεπτέμβριο", ανέφερε.
Πυρετός για τα έσοδα
Η μεγαλύτερη πρόκληση για την κυβέρνηση είναι να κλείσει τη "μαύρη τρύπα" στον προϋπολογισμό.
Ο προϋπολογισμός, που θα είναι το πρώτο πράγμα που θα μπει στο μικροσκόπιο των ελεγκτών της τρόικας, κινείται στην κόψη του ξυραφιού, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, σύμφωνα με τα οποία στο επτάμηνο η "μαύρη τρύπα" κυρίως λόγω της υστέρησης των εσόδων ήταν της τάξης των 4,5 δισ. ευρώ. Το έλλειμμα του γενικού κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκε στα 15,513 δισ. ευρώ όταν ο πήχης για ολόκληρο το έτος έχει τοποθετηθεί στα 19,808 δισ. ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι τους πέντε τελευταίους μήνες του έτους το περιθώριο αύξησής του είναι μόλις 4,3 δισ. ευρώ.
Ενδεικτικό της τιτάνιας προσπάθειας που απαιτείται από την κυβέρνηση για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων είναι το γεγονός ότι το Δημόσιο θα πρέπει στο πεντάμηνο Αυγούστου- Δεκεμβρίου να εισπράξει 27,195 δισ. ευρώ όταν τους προηγούμενους επτά μήνες το συνολικό ποσό που εισέπραξε ήταν μικρότερο φθάνοντας τα 26,847 δισ. ευρώ.
Συσκέψεις
Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, για να ευθυγραμμιστούν με τις δεσμεύσεις του Μεσοπρόθεσμου πρέπει ανά μήνα μετά τον Ιούλιο να εισρέουν στα δημόσια ταμεία 5,439 δισ. ευρώ έναντι 3,835 δισ. ευρώ που ήταν οι μέσες μηνιαίες εισπράξεις το πρώτο επτάμηνο του έτους.
Το επιτελείο του υπουργείου Οικονομικών κάθεται κυριολεκτικά σε αναμμένα κάρβουνα και σε αλλεπάλληλες συσκέψεις καταρτίζει νέα πλαίσια δράσης και αναμορφώνει υφιστάμενα σχέδια, κάνει νέους υπολογισμούς και ψάχνει νέες πηγές εσόδων.
Το βάρος πέφτει στην κινητοποίηση του φοροελεγκτικού και εισπρακτικού μηχανισμού με στοχευμένες δράσεις για τον εντοπισμό αφανών εισοδημάτων και περιπτώσεων φοροκλοπής, καθώς και στην ενεργοποίηση των νέων αυστηρών κυρώσεων κατά των μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου όπως κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων, πλειστηριασμοί κ.ά.
Μεγάλες ελπίδες για την εισροή ζεστού χρήματος στα δημόσια ταμεία εναποθέτουν στο τρέξιμο των ρυθμίσεων για τις εισφορές στα εισοδήματα, στα ακίνητα και στις δαπάνες διαβίωσης, εκτιμώντας ότι θα αποδώσουν τα αναμενόμενα και δεν θα χρειασθούν νέα επώδυνα μέτρα.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΤΩΝΑΚΟΣ
+1 ΑΓΚΑΘΙ
Αποκρατικοποιήσεις
"Σκόπελος" για τις αποκρατικοποιήσεις των εισηγμένων ΔΕΚΟ οι χαμηλές αποτιμήσεις τους στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο βουλιάζει μέσα στη γενικότερη ανησυχία χρέους που κυριαρχεί σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα σχέδια της κυβέρνησης για πώληση κρατικών εταιρειών δεν ευνοούνται εξαιτίας την κατακόρυφης πτώσης των τιμών μετοχών, καθώς έχουν συμπαρασύρει την τρέχουσα αξία των επιχειρήσεων στα Τάρταρα.
Η ΔΕΗ, με βάση την τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία, ανέρχεται στο 1,37 δισ. όταν στα μέσα Ιουλίου ήταν στα 2,2 δισ. ευρώ, ενώ στις αρχές η κεφαλαιοποίησή της ήταν στα 3 δισ. ευρώ. Αν όμως μέσα στα δεδομένα βάλουμε τη λογιστική αξία της εταιρείας, η οποία αποτιμά την αξία των πάγιων περιουσιακών της στοιχείων χωρίς τις υποχρεώσεις, το αποτέλεσμα που προκύπτει απέχει πολύ από την τρέχουσα αξία της στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Τα στοιχεία της εταιρείας εμφανίζουν ότι η λογιστική της αξία ήταν στα 6,8 δισ. ευρώ και η τιμή της μετοχής στα 29 ευρώ. Η προσέγγιση των αναλυτών με βάση τη λογιστική αξία διαμορφώνει νέα δεδομένα σε ό,τι αφορά την πώληση πακέτου μετοχών της ΔΕΗ σε ιδιώτες ή στρατηγικό επενδυτή.
Σε αυτό που συμφωνεί η πλειονότητα των αναλυτών είναι ότι οι διαδικασίες πώλησης εισηγμένων εταιρειών πρέπει να γίνουν με εξωχρηματιστηριακές διαδικασίες, οι οποίες δεν θα συνδέουν την τρέχουσα τιμή των μετοχών εκείνων των εταιρειών που είναι προς πώληση. Το θέμα των αποτιμήσεων καίει πιο πολύ το ίδιο το Χρηματιστήριο Αθηνών, λένε οι χρηματιστές. Υποστηρίζουν ότι οι προσδοκίες της αγοράς είναι να πουληθούν σε πολύ υψηλότερα από τα τρέχοντα, έτσι ώστε να πάρει ανάσα η εγχώρια αγορά.
Οι αναλυτές έβαλαν ακόμη ένα εμπόδιο στα σχέδια της κυβέρνησης για αποκρατικοποίηση των λιμανιών. Ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης "κοστίζει" 100 εκατ. ευρώ με βάση τη χρηματιστηριακή της αξία και κατατάσσεται στην πέμπτη θέση ανάμεσα στα άλλα λιμάνια της Μεσογείου. Το λιμάνι της Βαρκελώνης βρίσκεται στην τέταρτη θέση και η συνολική αξία κατά την είσοδο στο χρηματιστήριο της Μαδρίτης ήταν στα 7,5 δισ. ευρώ στα τέλη του 2007.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.