Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

ΒΡΑΔΕΙΣ ΡΥΘΜΟΙ ΣΕ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΦΟΡΕΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ...

Ρεπορτάζ : Παναγής Γαλιατσάτος
(από την Καθημερινή της Κυριακής)
Το νομοσχέδιο για την «κατάργηση ή συγχώνευση υπηρεσιών, οργανισμών και φορέων του δημόσιου τομέα», συζητήθηκε στην ολομέλεια της Bουλής την Τετάρτη πριν από 10 ημέρες. Η υπερψήφισή του, και από τα δύο μεγάλα κόμματα, σήμανε το τέλος για...
79 υπηρεσίες και νομικά πρόσωπα του δημόσιου τομέα. Σαν πρώτο βήμα, καθόλου άσχημα, θα μπορούσε να σκεφτεί ένας αισιόδοξος.
Ο,τι όμως λάμπει, δεν είναι χρυσός. Απώτερος σκοπός της κατάργησης και συγχώνευσης «άχρηστων και ανενεργών» οργανισμών και φορέων υποτίθεται ότι είναι η μείωση των δημόσιων δαπανών. Σύμφωνα με τον εισηγητή της πλειοψηφίας Γ. Αρβανιτίδη, η ετήσια εξοικονόμηση δαπάνης από το νομοσχέδιο υπολογίστηκε από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στα 10.437.000 ευρώ. Αυτό αντιστοιχεί στο 0,02% των πρωτογενών δαπανών που προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2011. Δηλαδή μια κούρα αδυνατίσματος, που ο κρατικός Λεβιάθαν δεν πρέπει να την αισθάνθηκε καν.
Απρόθυμοι
Είναι ακόμα ενδεικτικό, ότι από αυτά τα 10 εκατ. ευρώ, τα 7 προέρχονται από έναν οργανισμό και συγκεκριμένα από τη μείωση προσωπικού στην ΑΓΡΟΓΗ. Για σημαντική τομή στην κατεύθυνση της συρρίκνωσης του κράτους δεν μπορεί να γίνεται λόγος. Οπως μάλιστα υποστηρίζουν κυβερνητικοί βουλευτές, οι οργανισμοί που καταργήθηκαν ήταν ανώδυνοι και αδιάφοροι. Οι υπουργοί είναι εξαιρετικά απρόθυμοι να συμβάλλουν σε αυτήν την κατεύθυνση και να εκχωρήσουν την εξουσία και τα οφέλη που συνεπάγεται η διατήρηση των οργανισμών που εποπτεύουν και η δυνατότητα να διορίζουν στελέχη σε Δ.Σ.
Τα ίδια τα νούμερα είναι παραπλανητικά. Από τις 79 υπηρεσίες, οργανισμούς και φορείς στους οποίους αναφέρεται το νομοσχέδιο, οι 51 αφορούν τα Τοπικά Κέντρα Αγροτικής Ανάπτυξης, μια όπως αποδείχτηκε περιττή καινοτομία επί υπουργίας Ευάγγελου Μπασιάκου (2004-2006). Αυτό περιορίζει τον πραγματικό αριθμό των φορέων που καταργούνται στους 29. Ομως τον Ιανουάριο, όταν συνεδρίασε για πρώτη φορά υπό τον Θ. Πάγκαλο η διυπουργική γνωμοδοτική επιτροπή την οποία σύστησε ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου καταμεσής της κρίσης του κόστους δανεισμού για να στείλει ένα μήνυμα συρρίκνωσης του υπερτροφικού κράτους, η κυβέρνηση έκανε λόγο για «περισσότερους από 200 φορείς που αξιολογήθηκαν και για συγκεκριμένους χρονικούς στόχους που τέθηκαν». Τότε μάλιστα, ο υφυπουργός Εσωτερικών Ντόλιος ισχυριζόταν στη Βουλή, ότι «ο αριθμός των φορέων που θα συγχωνευθούν ή θα καταργηθούν θα είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που η Ν.Δ. είχε προτείνει ή προβλέψει».
Στο διάστημα που μεσολάβησε, υποτίθεται ότι μπήκαν στο μικροσκόπιο πάνω από 5.000 οργανισμοί και φορείς του Δημοσίου και του ευρύτερου δημοσίου τομέα για τους οποίους διαπιστώθηκε ότι είναι ανενεργοί και απασχολούν υπαλλήλους χωρίς αντικείμενο. Τελικά, όμως, οι οργανισμοί, υπηρεσίες και φορείς που συγχωνεύθηκαν ή καταργήθηκαν είναι λιγότεροι και από αυτούς που ενδεικτικά είχαν αναφερθεί στις ανακοινώσεις που έκανε ο Θ. Πάγκαλος μετά τη διυπουργική του Ιανουαρίου. Η ίδια η κυβέρνηση δείχνει να έχει αντιληφθεί το πενιχρόν του αποτελέσματος και γι’ αυτό, μια μέρα πριν ψηφιστεί το νομοσχέδιο ο αντιπρόεδρος ανακοίνωσε την κατάργηση δύο επιπλέον οργανισμών, του ΟΠΑΔ και της Αγροτήμα, και εξήγγειλε «Καλλικράτη στο Δημόσιο».
Σε κάθε περίπτωση, ταχύτητα και αίσθηση του κατεπείγοντος δεν χαρακτήρισαν τη λειτουργία της κυβέρνησης επί του θέματος. Το νομοσχέδιο συζητήθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο αρχές Ιουνίου, δηλαδή ύστερα από 5 μήνες, δόθηκε σε διαβούλευση μέσα Ιουλίου, κατατέθηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου και ψηφίστηκε στις 24 Νοεμβρίου. Μια από τις εξηγήσεις που δόθηκαν γι’ αυτήν την καθυστέρηση είναι ότι η κυβέρνηση ήθελε το νομοσχέδιο να είναι νομοθετικά άρτιο, ώστε να μην μπορούν να εγερθούν προσφυγές κατά των υπουργικών αποφάσεων. Η αντιπολίτευση, όμως, που το αποδέχτηκε επί της αρχής, έχει διαφορετική άποψη. Σύμφωνα με τον Πρ. Παυλόπουλο, εισηγητή της Ν.Δ., «στην πορεία πολλές από τις εξουσιοδοτήσεις που προβλέπει θα κηρυχθούν αντισυνταγματικές».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.