Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

ΕΡΧΕΤΑΙ ΝΕΟ ΚΥΜΑ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ

Ρεπορτάζ: Χρήστος Κολώνας 
(απο ΕΘΝΟΣ)
Νέο κύμα ακρίβειας χτυπά την αγορά από το νέο έτος, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει τους συντελεστές ΦΠΑ από 11% σε 13%...
Ολα τα βασικά τρόφιμα, είδη μαγειρικής καθώς και σερβιριζόμενα γεύματα και καφέδες ανατιμώνται, προκαλώντας νέα επιβάρυνση στα νοικοκυριά. Οι οικογένειες θα διαπιστώσουν από τον καινούργιο χρόνο αυξήσεις σε προϊόντα που μπορούν να φτάσουν έως και 19 λεπτά.Για παράδειγμα, η φέτα σε συσκευασία ενός κιλού από 10,30 ευρώ, που έχει σήμερα, θα ανέβει στα 10,49 ευρώ. Και στα κρεατικά καταγράφονται ανατιμήσεις, καθώς ένα κοτόπουλο νωπό 1.800 γραμ. από 8,29 ευρώ ανατιμάται κατά 15 λεπτά και φτάνει στα 8,44 ευρώ. Αυξημένο 10 λεπτά θα είναι το ένα λίτρο ελαιολάδου, με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 5,46 από 5,36 ευρώ.
Ερχεται νέο κύμα ακρίβειας

Το γάλα, που δεν λείπει από κανένα σπίτι, ακριβαίνει 2 λεπτά και πια οι καταναλωτές θα το αγοράζουν 1,05 από 1,03 ευρώ το λίτρο. Ενα κιλό ψωμί από 0,80 ανατιμάται σε 0,81 ευρώ.

Την ανιούσα, όμως, τραβούν και γεύματα και ροφήματα που σερβίρονται σε καφετέριες, εστιατόρια και ταβέρνες. Ετσι ένα σουβλάκι (πίτα γύρο) πάει στα 1,93 από 1,90 ευρώ. Μία πίτσα σήμερα κοστίζει 9 ευρώ και η τιμή της αυξάνεται κατά 16 λεπτά, σκαρφαλώνοντας... στα 9,16 ευρώ.

Βαρύς κι ασήκωτος... γίνεται και ο καφές στην πλατεία ή σε έναν πεζόδρομο. Ο στιγμιαίος καφές (φραπέ) ανεβαίνει στα 3,56 ευρώ από 3,50 ευρώ.

Οι επιχειρήσεις έχουν ελάχιστα περιθώρια να απορροφήσουν εκ νέου τη νέα αύξηση του ΦΠΑ, μια και τα οικονομικά τους αποτελέσματα είναι αρνητικώς επηρεασμένα και συνεπώς αδυνατούν, τουλάχιστον για μεγάλο χρονικό διάστημα, να κρατήσουν τις τιμές σταθερές. Πάντως, όλα θα εξαρτηθούν και από την καταναλωτική ζήτηση.

Οι μεταβολές στις τιμές λόγω της ανόδου του ΦΠΑ μπορεί να φαίνονται μικρές, οριακές. Ωστόσο, στο σύνολο των δαπανών είναι σημαντικές. Επίσης, το επίπεδο των τιμών λόγω των στρεβλώσεων στην αγορά, που δεν έχουν αντιμετωπιστεί, παραμένει απλησίαστο για τα μικρομεσαία βαλάντια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.