Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Μέλλον Μεσαίωνα στην εργασία

Επιστροφή στο μέλλον του μεσαίωνα προανήγγειλε η Λούκα Κατσέλη, με το νομοσχέδιο για τα εργασιακά. Άνευ όρων και ορίων οι επιχειρησιακές συμβάσεις, προσφυγή στη διαιτησία μόνον για το μισθό, με ανοικτά τα ωράρια τη μερική απασχόληση και τις απολύσεις, επέκταση των ενοικιαζόμενων εργαζόμενων και λύσεις με την ωριμότητα των εργοδοτών και τη μαχητικότητα των εργαζομένων. 

Τι προβλέπει ο νόμος για τα εργασιακά

*Οι επιχειρησιακές συμβάσεις μπορούν να ισχύσουν και σε επιχειρήσεις με λιγότερους από 50 εργαζόμενους. Εάν δεν υπάρχει σωματείο, η διμερής διαπραγμάτευση γίνεται με την κλαδική οργάνωση ή την αντίστοιχη ομοσπονδία.

*Δεν τίθεται κανένας όρος για τις επιχειρήσεις που επιθυμούν να συνάψουν ξεχωριστή σύμβαση με τους εργαζόμενους. Η επιχείρηση μπορεί ελεύθερα να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις και το τελικό κείμενο της συμφωνίας υποβάλλεται στην Επιθεώρηση Εργασίας, μόνον για τη διατύπωση απλής γνώμης.

*Οι όροι εργασίας, όπως ο μισθός, η μερική απασχόληση, η εκ περιτροπής εργασία, η διαθεσιμότητα, η διάρκεια εφαρμογής, καθώς και οι όροι για την επάνοδο στην κανονική εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων, καθορίζονται επακριβώς στην Ειδική Επιχειρησιακή Σύμβαση Εργασίας.

*Δεν ισχύει η επέκταση των κλαδικών συμβάσεων εργασίας, ούτε καλύπτεται από την αρχή της επικράτησης της ευνοϊκότερης ρύθμισης των συμβάσεων αυτών, οποιαδήποτε επιχειρησιακή συμφωνία.

*Παρακάμπτεται στην πράξη η παρέμβαση κλαδικού σωματείου ή ομοσπονδίας, καθώς ανοίγει ο δρόμος για μονομερή προσφυγή στη διαιτησία. Στην πράξη, μπορεί να προσφύγει στη διαιτησία καθεμία από τις δύο πλευρές, είτε έχει υπάρξει διαφωνία είτε απλώς κάθισαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και εξέθεσαν τις θέσεις τους. Μόνος περιορισμός είναι ότι η διαιτησία καθορίζει το βασικό ημερομίσθιο ή μισθό, ωστόσο στην πράξη εάν η διαφωνία περιορίζεται εκεί, το θέμα κλείνει αυτόματα με την απόφαση του διαιτητή (ήδη έχει προβλεφθεί το κατώτερο όριο μισθού) και τα υπόλοιπα θέματα μπορεί να παραμείνουν υπό συζήτηση.

Για την διαιτησία ορίζεται ο ΟΜΕΔ (Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας) το διοικητικό συμβούλιο του οποίου όμως περιορίζεται από 11 σε 7 μέλη (3 της ΓΣΕΕ και από ένας εκπρόσωπος του ΣΕΒ, της ΓΣΕΒΕΕ και της ΕΣΕΕ και ένας πρόεδρος που ορίζεται κατόπιν συμφωνίας των 6). Οι αποφάσεις λαμβάνονται με ομόφωνη απόφαση των έξι.

*Επεκτείνεται ο χρόνος της διαθεσιμότητας ενός εργαζόμενου από 6 σε 9 μήνες

*Επεκτείνεται ο θεσμός του "ενοικιαζόμενου" εργαζόμενου. Η διάρκεια της απασχόλησής του από τους 18 παρατείνεται στους 36 μήνες, στους οποίους δεν έχει δικαίωμα να θεωρήσει την εργασία του εξαρτημένη σχέση (και άρα να συνάψει σύμβαση με όλα τα δικαιώματα).

*Περιορίζεται σε ένα μήνα, η απόλυση χωρίς προειδοποίηση για όσους έχουν εργαστεί έως δύο χρόνια.
http://news247.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.